Halloween toen en nu


Op 31 oktober vieren (sommige) mensen Halloween.
H
et feest ontstond 800-900 v. Chr.
De Kelten vierden toen rond die tijd  in oktober nieuwjaar. Zij noemden het feest “Samhain”(= november) en vierden tegelijkertijd het einde van de oogsttijd en de zomer.

Toen veel Ieren, door de hongersnood (1845-1850 Potato Famine) gedwongen Ierland verlieten om elders hun leven mét voedsel voor te zetten (o.a. naar Amerika) namen zij het Halloweenvieren met zich mee.

Aanvankelijk werden knollen (later pompoenen) bij  het feest betrokken, omdat ze rond die tijd geoogst werden en, omdat men toen geloofde dat zich boze geesten in de schaduw van de kampvuren ophielden, die verjaagd zouden moeten worden.
De Kelten geloofden namelijk dat alle gestorvenen van dat afgelopen jaar terug zouden komen op die dag en bezit zouden nemen van een lichaam. Om boze geesten af te weren en zich voor hen “onherkenbaar” te maken droegen mensen op die avond een masker én maakten ze  afschrikwekkende lantaarns door eerst knollen en later pompoenen uit te hollen en er een kaarsje in te zetten. Door die kaars te branden zouden de geesten schrikken en vertrekken.
Toen
Nu

Rond 1980 kwam Halloween vanuit Amerika naar Nederland

De kleuren zwart en oranje zijn de Halloweenkleuren; oranje is de kleur van de herfst en zwart de kleur van de dood en duisternis (terugkerende geesten én de dagen worden korter)

Deze kleuren zien we nu ook op vele plekken.
Ik heb ook dit jaar wat foto’s gemaakt van kleine stillevens met pompoenen, buiten én binnen.

O.a. van een wit/groene pompoen die op een zwaan lijkt

Ook verleden jaar maakte ik foto’s van Halloween. Toen maakte ik onder andere een foto van (sier)fietsen met pompoenen. Dit jaar dezelfde tuin, zelfde fietsen, maar nu met maiskolven; een heel vrolijk gezicht.

vorig jaar mét pompoen en nu met mais

Dit jaar ook foto’s van verkleedde mensen, ik zag dat er afgelopen weekend ergens iets Halloweenachtigs voor kinderen werd georganiseerd en ben even gaan kijken. Ze mochten verkleed langs winkels gaan en kregen daar wat lekkers én er was een lege winkel ingericht als spookhuis. De kleintjes wilden allemaal graag de uitgedeelde lampions (mét elektr. lichtje) dus daar stond een grote rij voor!

Heksenkledij was erg populair, zowel onder volwassen mannen en vrouwen als onder de meisjes. Er waren ook echt enge verkledingen zoals weerwolf en enge versierselen zoals skeletten en grote spinnen (dié zouden vroeger de geesten hebben verdreven)

De jongens waren veelal STOER, de meisjes LIEF. Het meeste had niet veel met Halloween te maken, maar wat geeft dat? Iedereen had pret en daar gaat het toch om?

Een gedachte over “Halloween toen en nu

  1. Ik doe uiteraard niets met Halloween, maar de reportage van jou is alleszins de moeite en het lachen en de verwondering waard, alleen al de prachtige “zwaan “Johannes

    Like

Plaats een reactie