Blog

Uitgelicht

BlablaBus

Gisteren, op weg naar de Achterhoek kwamen we, op de snelweg een Blablabus tegen.
Ik had nog nooit van een dergelijke bus gehoord, dus ben ik eenmaal thuis eens opgaan zoeken wat dat voor een bus is.

blablaEen dochter van de Franse Spoorwegen Ouibus ( Opgericht in 2012) is begonnen met het concept; een langeafstandcarpooler.

Er zijn ritten van Amsterdam naar onder andere Brussel, Parijs en Londen met een tussenstop  in Antwerpen, De nieuwe internationale busdienst rijdt via zestien routes door de Benelux. De startprijs voor een ticket van Amsterdam naar Brussel is vijf euro. In de bus zijn stopcontacten,toilet én is Wifi beschikbaar.
Ik heb even een voorbeeldje gezocht: Amsterdam-Sloterdijk naar Parijs ,vertrek om 7.00 uur aankomst Parijs 15.15uur  prijs € 22,- óf
10.00 uur vertrekken en 21.30 aankomen in Parijs en € 23,- betalen.(Ik denk dat die laatste bus een “ommetje”maakt)*

In Nederland rijdt de  BlaBlaBus in eerste instantie van en naar AmsterdamSloterdijk, Schiphol, Utrecht, Rotterdam en Den Haag en “binnenkort”(las ik) naar meer dan 400 bestemmingen in tien Europese landen.

Met de inzet van langeafstandsbussen gaat BlaBlaBus de concurrentie aan met FlixBus**)(intercity bussen van een Duits bedrijf)  en Eurolines, een groep van 29 onafhankelijke busbedrijven die samen het grootste langeafstandsbuslijnen netwerk van Europa (opgericht in 1985)  hebben.

Door de kleuren van de bus valt de Blablabus flink op.
Ik heb niet kunnen uitvinden waar de Franse de naam vandaan hebben: Blabla.
In het Nederlandse woordenboek staat bij blabla, geleuter, gezever, gezwam.
Het Franse (online) woordenboek komt met “opgeblazen gezwets”
Er moeten toch meer betekenissen zijn wil je een busonderneming zó noemen?

 

*) Zie https://www.busbud.com/nl/bus-schedules-results/u173zq/u09tvm?outbound_date=2019-10-29&adults=1

**) Flixbus noemt zichzelf het grootste busbedrijf ter wereld met 45 miljoen passagiers in 2018, waarvan 3,5 miljoen mensen in Nederland.

Vooruitlopend op 2022

Onlangs las ik dat 2022 het Jaar van de Merel *) gaat worden!
Waarom? En waarom dan pas?

De merel blijkt één van de belangrijkste broedvogels in Nederland. De populatie nam alsmaar toe.
Tot 2016, daarna nam de populatie met zo’n 30% af.
Waarom?
Dat weet men niet. Daarom wil men gaan onderzoeken waarom deze populaire tuinvogel minder in Nederland voorkomt.
Deels komt dit, weet men, door het Ushutu virus, genoemd naar een rivier in Swaziland (Afrika)
Het virus wordt overgedragen door steekmuggen; de meeste zieke merels gaan na een paar dagen dood. (Vindt u een dode merel meldt dit aub bij: www.sovon.nl/dodevogels)
Doch er blijkt meer aan de hand met de merels!


Vogelbescherming Nederland en SOVON (non-profit vogelorganisatie die ontwikkeling van vogels in Ned. bijhoudt) hebben 2022 uitgeroepen tot jaar van de Merel maar gebruiken 2021 om vooronderzoek te doen (de focus ligt vooral op nestonderzoek)
Merels zingen vooral ’s avonds, ze bakenen zo hun terrein af, overdag moet er voedsel gezocht worden

Merels zijn vrij opvallende vogels behalve…..na het laatste legsel eind van de zomer, dan gaan ze in de rui en houden zich wat schuil, ze zien er dan ook wat “rommelig uit” met soms een kalige kop.*)De merel is een zangvogel, behorend tot de familie van de lijsters, wetenschappelijke naam: Turdus merula

IJskoud!

Onder ons huis vroeger hadden we een kelder.
Er was een trapje naar beneden vlak achter de voordeur.
Beneden was een stenen vloer, een stuk afgeschot voor opslag van de aardappelen en rondom op ooghoogte waren planken waar, op grauw papier, onder andere appels te drogen lagen.
Er stonden verder weckpotten en blikken, die om de zoveel tijd gekeerd moesten worden ( ik weet niet meer waarom, maar het moest)

Hedendaagse woningen hebben geen kelder meer, hoogstens een kelderkast.
Tegenwoordig heeft iedereen een koelkast, waar levensmiddelen “koud” bewaard in kunnen blijven.

Hoe deden ze dat vóór de uitvinding van de koelkast?
De eerste functionerende koelkast voor huishoudelijk gebruik kwam pas in 1913 op de markt!

Voor de koelkast was er de IJSkelder.
Rijke landhuizen, kastelen en kloosters hadden ijskelders.

Grote landhuizen (ook paleis Soestdijk heeft een ijskelder) met veel grond hadden vaak ook waterpartijen in hun tuinen. ’s Winters bevroren die waterpartijen. Men hakte (liet hakken) het ijs in grote brokken en sloeg het op in de ijskelders.

Vanaf de 17e eeuw hield men in West Europa grote hoeveelheden ijs in ijskelders met dikke stenen muren, onder de grond waar de temperatuur laag  was. Het ijs werd, indien nodig, ook nog in zaagsel of stro verpakt om het koud te houden.
Bedienden haalde de ijsstaven vanuit de ijskelder naar de keukens waar ze de levensmiddelen koud konden houden. Ook werden er gerechten in het ijs opgediend.
Het was een teken dat men het “breed” had; deze mensen hadden zelfs in de zomer ijs!

Ooit heb ik mijn verjaardag gevierd in Zeist midden in een bos, waar we een gebouwtje huurden om het feestje te geven. We sliepen er ook, met onze gasten. ’s Nachts maakten we, met zaklantaarns een wandeling in het omliggende bos;.
Ook dáár stond een ijskelder. Niet meer in gebruik voor ijs, maar toen wel bewoond door vleermuizen.

Nu ik er zo over nadenk heb ik ooit ergens mijn verjaardag gevierd waar grote hoeveelheden ECHT ijs aan te pas kwam.
Dat was in Ghana. Op mijn verjaardag (in Nederland in de winter) waren we in Accra (hoofdstad) bij vrienden. Ze gaven een feestje voor onze verjaardagen (mijn vriendin en ik waren er allebei jarig)
Het was heet.
Er kwam een bedrijf  aan huis die een enorm grote ton afleveren vol met ijs.
Onze vrienden deden in de ton flesjes en blikjes fris, die zo heerlijk koel bleven!
(Daar) In Afrika is het heel gebruikelijk om (nu nog) ijs aan huis te bestellen.


IJSWEETJES:

  • Een grote  (Koninklijke) ijskelder (lengte 52 m, breedte 9 m, hoogte 9,60m) werd gebouwd in 1875  in Oudergem(B); de ingegraven bouw werd volledig in baksteen uitgevoerd, de ijskelder was actief in gebruik tot na de Eerste Wereldoorlog
  • In 1926 vond Albert Einstein samen met (Hongaars-Amerikaans natuurkundige) een bepaald  type koelkast uit: de zogenaamde Einstein–Szilard koelkast, een koelkast zonder bewegende delen (patentnummer 1781541 van 11 november 1930) Niet in productie genomen, maakte te veel herrie!
  • IJshuizen bestonden al vóór onze jaartelling in China en Iran

    In vroegere tijden verscheepte men ook ijs uit de Scandinavische landen en zelfs uit Canada

Potstal

Gisteren gingen we eens een kijkje nemen in de potstal van Hoeve Ravenstein (op Landgoed Groeneveld in Baarn op circa 1,5 kilometer van de A1 (Amsterdam-Amersfoort), dichtbij knooppunt Eemnes

De naam POTstal komt oorspronkelijk van het woord potten = sparen. De mest wordt “opgepot” zodat de koeien steeds hoger komen te staan totdat de stal in het voorjaar geleegd wordt en de mest over akkers wordt verspreid
Dat moment is nu bijna bereikt.
De stal (een familiebedrijf) waarbij (erin mocht helaas niet) wij waren meldt dat eind april de koeien naar buiten zullen gaan. Ik heb die blije koeien daar eens de wei in zien gaan, een geweldig vrolijk gezicht met bijna “dansende” koeien.
De boerderijwinkel heeft heerlijke verse producten en de dieren zien er gezond uit.

Heerlijk om daar even rond te lopen, de dieren te bekijken………

……..en iets lekkers “groens”mee te nemen voor thuis

Een potstal is een oud staltype, dat nog wel eens voorkomt bij biologische melkveehouders vanwege de waardevolle mest die met dit systeem ontstaat. De koeien staan op stro en laten daarin hun mest vallen. Op de laag van stro en mest wordt regelmatig nieuw stro geworpen. In de periode dat de koeien op stal staan is dat dagelijks 8 tot 10 kilo stro per koe. Zo blijven de koeien schoon en hebben ze steeds een warm en comfortabel ligbed. De bodem van stro en mest wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger. De pot kan tot wel 1,5 meter diep zijn. Eén of twee keer per jaar wordt de potstal uitgemest en wordt de mest over het land uitgereden. Voor de boer brengt de potstal meer werk met zich mee. Hij moet – als de koeien in het voorjaar naar buiten gaan – een dikke laag mest opruimen.

Souvenirs – Engeland

Bijna iedereen neemt souvenirs mee als hij of zij naar een ander land gaat. Sommige mensen doen dat ALTIJD, anderen alleen als ze wat moois zien en weer anderen als ze in een “bijzonder” land  zijn.

Ik besloot wat van de souvenirs die we door de jaren heen mee hebben genomen te laten fotograferen en daar af en toe een blog bij te schrijven.

Al heel jong kwam ik regelmatig in Engeland omdat familie daar woont.
Souvenirs hebben we daar toen nooit gekocht, familiebezoek is iets anders dan toerist zijn!

Toen we, nadat onze hond overleden was (en we niet alleen “even ” op familiebezoek gingen) maar ook vakanties in Engeland op campings doorbrachten, veranderde ons vakantiepatroon (hond moest vroeger lang in quarantaine voor kort bezoek, dus dat deden we niet )
De laatste jaren is Engeland eerst naar familie, een paar dagen daar en dan rondtrekken door het land en vlak vóór we op de boot gaan, nog even bij de familie langs (2019 nog, 2020 door Corona helaas niet, 2021 nog onzeker)

Door te kamperen kijk je anders naar een land dan “veilig” bij familie onder hun dak.
Zo waren we een vakantie in Cornwall waar we oude verlaten tinmijnen tegenkwamen.

Ik nam een stuk tin van daar mee en later in een dorpje met veel winkeltjes met “pewter” voorwerpen kocht ik een klein beschilderd tinnen kikkertje dat  al jaren op de lampenvoet naast mijn bed staat (het stuk tin kon ik nu niet vinden dát zit vermoedelijk ergens in een doos)


Op één van onze kampeertrektochten door Engeland kwamen we in Wiltshire waar we crop circles bekeken. Sommige mensen zeggen dat buitenaardse wezens ze maken, anderen zeggen dat het kwajongens zijn en weer anderen menen dat het ware kunstenaars zijn die “ergens” in een akker deze gigantische” kunstwerken” maken

Wie ze ook maken het is een feit dat ze vaak prachtig zijn. Het mooiste is als je ze van bovenaf, (heuvel) kan zien en overzicht hebt.  Ze zijn niet altijd in het graan, we hebben er ook één van koolzaad gezien. Bij die cirkel was een uitzichttoren gebouwd. zodat je de cirkel van bovenaf zien kon. Heel attent van de makers? de boer? (Vaak vinden de boeren het NIET fijn als je door hun graan loopt en vragen ze of je op de “rails” te lopen; tussen het graan in en niet OP het graan.
Ik kocht een gidsje (nu ook “ergens” in een doos?) met gedragsregels voor op de akkers van boeren als je de crop circles wil bekijken.
Soms hangt er ook een blik met gleuf erin aan het hek om een donatie in te doen. (Eén keer werd ons door een buurman geadviseerd NIET naar die akker te gaan omdat de boer met een geweer klaar stond om iedereen van zijn erf te jagen)

We kwamen er “bijzondere” mensen tegen, zittend in de cirkel contact makend met de cosmos,”ongelovige” die “het” allemaal flauwekul vonden en mensen die graankorrels analyseerden omdat er “buitenaards leven” bij geweest was!

Deze, in hout gebrande hanger, is een souvenir van zo’n graancirkel!
Sommige graancirkels zijn enkele voetbalvelden groot.
De grootste graancirkel (Guinness Book of Records) 2009 was 35 voetbalvelden groot en stelde een vlinder voor en lag in Nederland bij Wilhelminadorp

Mijn lief is geïnteresseerd in oude manuscripten zoals  the Book of Kells en het Lindisfarne manuscript.
Dus toen wij in Durham waren wilde hij graag naar de bibliotheek van de Kathedraal van Durham
waar Durham-evangeliarium bewaard wordt, óók ontstaan in het scriptorium van de abdij van Lindisfarne op het einde van de 7e eeuw. Letterlijk monnikenwerk.

In het zilverwerkwinkeltje vlakbij de kathedraal kocht hij dit zilveren hangertje voor mij, met een
Keltische knoop.
Een nog steeds veel gedragen sieraad, herinnering aan Monnikenwerk!

Ramadan

In mijn blogs heb ik het al eerder gehad over feestdagen die op verschillende data vallen, zoals Pasen en Pinksteren. Ik heb geprobeerd uit te leggen hoe deze data tot stand zijn gekomen

Dit is niet alleen met Christelijke feestdagen ook het Islamitische geloof kent  wisselende feestdagen, zoals Ramadan (= negende maand)
Wanneer Ramadan gevierd wordt hangt af van de maankalender
Volgens de Islamitische kalender begint namelijk een nieuwe maand op het moment dat de eerste glimp van de nieuwe maan zichtbaar wordt. Zo’n maanmaand duurt net iets korter dan een Westerse maand, ongeveer 29,5 dag.  (Na twaalf maanden zijn er 354 dagen voorbij, in plaats van de 365 dagen die we in het westen voor een jaar hanteren.)*

Als het erom gaat wanneer je de maansikkel van de nieuwe maan ook werkelijk ziet, hangt dat er dus van af wáár je je op de aarde bevindt én of het helder weer daar is.
Ik heb me laten vertellen dat er Moslims op verschillende data  Ramadan kunnen vieren, afhankelijk van waar ze zich  op aarde bevinden.

Eén van de vijf religieuze verplichtingen waar (de meeste) Moslims zich aan houden is het vasten tijdens de Ramadan; van zonsopgang tot zonsondergang is het dan niet toegestaan om te eten of te drinken.
Eén van de  ideeën achter dit vasten vind ik heel mooi: leef je eens in in mensen die het minder hebben dan jij!
Ook vasten Moslims tijdens de Ramadan om dichter bij Allah te komen.

Het einde van de Ramadan wordt gevierd met عيد الفطر;  Eid-al-Fitr = Arabisch voor : feestdag ter gelegenheid van het breken, waarbij “breken” voor vasten staat.
Dit jaar valt dat op 13 mei, de eerste dag van de maand Shawwal  (de 10de maand); de viering duurt één dag en begint met een gebed; ook worden er aalmoezen aan de armen uitgedeeld.
In Nederland noemen we dit feest het Suikerfeest.
De term Suikerfeest ligt hier en daar nogal wat gevoelig, heb ik begrepen.
Het legt de nadruk zo op eten, terwijl het einde van de Ramadan méér is dan alleen het eten van zoetigheid!
*) De Islamitische (heigeriaanse of Arabische) kalender begint te tellen op het moment van de hidjra
(immigratie van de profeet Mohammed en zijn volgelingen van Mekka naar Medina)
Dat was in de Juliaanse tijdrekening 15 of 16 juli in het jaar 622

Leeuwen in Holland?

Ons Nationaal symbool is een LEEUW!
Dit symbool dateert uit de Middeleeuwen.
Waren er leeuwen in de Middeleeuwen in Nederland?


De eerste Nederlandse edelman die een wapenteken van een leeuw voerde was de edelman Floris III.
Hij trouwde in 1162 met Ada van Schotland, een zus van de toenmalige Schotse koning.
Floris vond de leeuw, die het Schotse koningshuis in haar wapen voerde wel gaaf en besloot die te integreren in zijn eigen wapen (In die tijd waren de regels over wat als wapen te voeren niet vastgelegd; men deed maar wat. Pas in de 14e eeuw werd opgetekend wat mocht en niet mocht)

Rest de vraag: Hoe kwam het Schotse koningshuis aan een leeuw in haar wapen?
Waren er toen leeuwen op het Britse continent?
Ik denk net zo min als in Nederland

We pluizen nog even verder.

Leeuwen kwamen wél voor In Palestina.*)
Tijdens de kruistochten zagen “Europese” ridders de schrikaanjagende banieren van de Arabieren.
Kennelijk hebben die zoveel indruk gemaakt dat de ridders de LEEUW ook in Europa op banieren gezet hebben (misschien wel zonder ooit een echte leeuw gezien te hebben)
De aannemelijkste optie is dat op dié manier de leeuw “onze kant” opgekomen is
De leeuw in al zijn vormen

Naast dit alles op “leeuwengebied in Nederland” bestaat ook nog de Leo Belgicus (=Latijn voor Nederlandse leeuw) Dat waren oude kaarten van het vroegere Nederland in de vorm van een leeuw.
Een Oostenrijkse baron liet, in 1583,  het huidige Nederland en België door graveur Frans Hogenberg afbeelden als een zich oprichtende leeuw (de kuststrook van Noord Frankrijk tot aan Den Helder vormde de rug van de leeuw)
Die kaart ( van baron Von Aitzinger) werd erg populair, met name tijdens de Tachtig Jarige Oorlog.

Uit die tijd stamt ook de beroemdste Leo Belgicus, zo las ik op de site van Historiek.
 Claes Jansz. Visscher maakte die kaart in 1608 : Uit de muil van de leeuw rolt de tekst “Bestant voor 12 Jaer” (1609-1621, de jaren dat er in de Tachtig Jarige Oorlog NIET met de Spanjaarden werd gevochten)

In de Middeleeuwen ging de Duitse familie Nassau de leeuw als symbool in hun familiewapen gebruiken
(meer families volgden hun voorbeeld)


Ook de Republiek Nederland gebruikte de leeuw in het wapen


Het familiewapen met de leeuw is nog steeds het wapen van het Koninkrijk Nederland én van het Koninklijk huis.


In de late middeleeuwen kwam de leeuw voor op 15% van alle wapenschilden.


De anatomie van de leeuw is in de heraldiek meestal niet natuurgetrouw; penis en testikels zijn relatief klein en hangen onder de staart


De leeuw komt ook voor op de provinciewapens van Noord- en Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Friesland, Noord-Brabant en Limburg.


De Koning der Belgen voert ook een leeuw als wapen; “zijn” leeuw is ontleend aan het wapen van Brabant (Brabantse leeuw)


Behalve Nederland en België hebben ook landen als Noorwegen, Zweden, Estland, Bulgarije, Tsjechië, Finland, Denemarken en Luxemburg een leeuw in hun landswapen

Niet alle leeuwen in de heraldiek zijn heldhaftig en angstaanjagend: er is ook een “laffe leeuw” met staart tussen de achterpoten [ Bron: door Sodacan https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6524215%5D

Tot slot een droevig iets voor de vrouwenemancipatie: Leeuwinnen spelen in de heraldiek géén rol


*)
Er  schijnen kruisvaarders aan het eind van de twaalfde eeuw op leeuwen in Palestina te hebben gejaagd.
Het lijkt erop dat de leeuw in dát gebied begin veertiende eeuw is uitgestorven. Maar tot de negentiende eeuw werden ze nog gezien in Mesopotamië en Syrië, en in de eerste helft van de twintigste eeuw zelfs nog in Iran en Irak.

Nationaal gerecht.

In het populairwetenschappelijk tijdschrift Quest las ik dat Nederland tot voor kort geen Nationaal Gerecht had! Het was mij nog niet opgevallen
Quest zou Quest niet zijn als ze daar niet iets aangedaan hadden; ze ondervroegen 2400 Nederlanders en daar kwam uit dat nog vóór de oerHollandse snert en hutspot verkozen werd tot Nationaal gerecht:
Boerenkool stamppotEcht OER Hollands is dit gerecht eigenlijk niet, want ik las in “De geschiedenis van de aardappel” dat de aardappel, oorspronkelijk afkomstig uit Peru, pas in 1727 in Nederland werd geaccepteerd als voedsel.

De Inca’s verbouwde de chunu zoals de aardappel daar heette vanaf de tweede eeuw van onze jaartelling in het Andesgebergte (waar verder geen andere planten wilde groeien)
Vanaf de 18e eeuw werd de aardappel in elk Europees land verbouwd en nu is de aardappel (vlgs De geschiedenis v.d. aardappel) de meest gegeten groente wereldwijd*)
Ik las ook dat er sinds 2015 een heuse  Nationale Boerenkooldag is, nl. 24 oktober.
Dié dag was er dus eerder dan “ons” Nationale gerechtBladkolen, dus ook onze boerenkool, zouden afkomstig zijn uit het Midden-Oosten
Boerenkool staat van alle kolen het dichtst bij de wilde soort.
Zo rond het jaar 400 voor Chr. werd in Griekenland een kroesbladige kool beschreven, die later door de Romeinen bladkool genoemd wordt (bij de Romeinen was kool een delicatesse)
Die Romeinse bladkool zou de voorloper zijn van onze boerenkool.

Boerenkool verdraagt een temperatuur van  -150 C.
Gesneden boerenkool kan in een zak in de koelkast vijf tot zeven dagen bewaard worden
Het is géén fabeltje dat boerenkool lekkerder smaakt als er een nacht vorst overheen geweest is!!
Bij vorst zetten boerenkoolbladeren zetmeel om in suikers, die suikers zorgen ervoor dat de boerenkool iets “zoet” smaakt.

Verse boerenkool drie minuten blancheren, uit laten lekken en invriezen; dan is de boerenkool wel een jaar houdbaar.
 

*) de respondenten van het Quest onderzoek wisten dat de aardappels nog niet zó lang in Nederland waren en kozen de boerenkoolstampot desalniettemin tot Nationaal Gerecht.Hooikoorts

Ooit had ik een buurman die last van hooikoorts had.
Hij kreeg van ruwweg maart tot mei last van tranende ogen, vaak niezen en allerlei andere allergische reacties.
Ieder jaar weer.
Op een gegeven moment vertelde hij me dat hij er GEEN last meer van had.
Hij had een natuursteen van iemand gekregen, die moest hij op zijn blote huid dragen en dan zou het over zijn!

Het was een formele man met altijd een pak aan, hij knoopte zijn overhemd open en liet me, een beetje gegeneerd een kettinkje met een natuursteentje eraan zien.
Hij zei eerlijk dat het hem flauwekul leek, maar onder het mom van baat het niet dan schaadt het ook niet had hij het wel omgedaan en NU was hij  van de hooikoorts af!


Aan dat verhaal moest ik denken toen ik onlangs een foldertje in de bus kreeg over hooikoorts
Tussen de 800.000 en 1.5 miljoen mensen in Nederland schijnen aan hooikoorts te lijden ( we leven tegenwoordig te schoon en hebben vaak niet voldoende afweer opgebouwd zeggen wetenschappers.
Ook duurt het hooikoortsseizoen tegenwoordig langer door het veranderende klimaat!

Ik las dat de Engelse arts John Bostock in 1819 het eerst over hooikoorts publiceerde; hij had er zelf last van. Hij noemde het géén hooikoorts maar summer catarrh (catarrh zijn koortsachtige symptomen)
Een middel had hij er niet voor, maar hij merkte wel dat binnen blijven het enige was wat hielp.
Een andere Engelse arts, Charles Harrison Blackley toonde, omstreeks 1873, aan dat de veroorzakers van hooikoorts de pollen van grassen en bomen zijn

Het is, weet men tegenwoordig, histamine dat de hooikoortsklachten veroorzaakt, dus wordt er anti-histaminica voorgeschreven : binnen de natuurgeneeskunde scutellariae en bioflavonoide quercetine (volgens mijn folder)

NU zijn er tal van apps die je actuele informatie kunnen geven over pollen en hooikoorts:
Hooikoortsradar, Pollennieuws en ook Buienradar heeft een functie voor mensen met hooikoorts.

In “mijn” foldertje las ik een paar tips die ik hierbij doorgeef:

Draag een bril buiten,
smeer vaseline rond de neus,
droog je was binnen (zo krijgen pollen geen kans om op je wasgoed neer te strijken)
knuffel niet met huisdieren die buiten zijn geweest,
ga wandelen ná regen (dan is de lucht schoner),
maak  strandwandelingen (daar zijn minder pollen dan in het bos),
vóór 10 uur ’s morgens is de pollenconcentratie het laagst én
neem een douche voor het slapengaan (was de pollen uit je haar)

Vogelbrein

Vogels zijn slimme beestjes.
Dat weten wij mensen nog niet zo lang.
Eerst vonden wij onszelf superieur, toen ontdekten we dat primaten en dolfijnen ook wel slim waren en vandaar af zijn we ons voor het intellect van allerlei andere beesten gaan interesseren.

De laatste gemeenschappelijke voorouder van mens en vogel schijnt meer dan 300 miljoen jaar geleden bestaan te hebben; daarna hebben mens en vogel een gescheiden evolutie meegemaakt.*)

Vogels kom je overal op de wereld tegen van de evenaar tot de polen; als klasse bestaan ze al meer dan 100 miljoen jaar; ze zijn een van de succesnummers van de natuur.
Ooit was er een oervogel,  de voorouder van alle vogels, nu zijn er 10.400 soorten vogels, las ik.
Toen ik dat ging verifiëren vond ik elders een getal van 9.200 (op de Soortenbank)
Laten we het er maar op houden dat het er VEEL zijn ( want wat is de waarheid?)

Ooit las ik het bewezen verhaal dat een ekster een slimme vogel is; er zijn namelijk proeven gedaan om te zien of deze vogel zich zelf herkent in een spiegel. JA DUS.
Eerder was dat alleen bekend bij mensapen, dolfijnen en olifanten


Het onderzoek: Een spikkel werd op de borst van de ekster geplakt en de ekster werd voor de spiegel gezet.
De ekster keek in de spiegel, naar zichzelf en ging toen de sticker op zijn borst wegklauwen en pikken ( het werkte bij meerdere eksters, niet bij andere vogelsoorten)

Een vogel heeft een klein hoofdje, maar niet alleen de omvang van de hersenen is voor de capaciteit belangrijk, het aantal neuronen, wáár deze zich bevinden en hoe ze verbonden zijn ook.
Het is gebleken dat vogelbreinen een hoog aantal neuronen bevatten op plekken wáár dit telt met dichtheden vergelijkbaar met een primatenbrein én schakelingen die op die van de mensen lijken

Wat ik ook zo’n leuk verhaal vindt is dat van de pimpelmezen, koolmezen en (in veel mindere maten) van roodborstjes.

Engeland 1921 in  Swaythling; de melkboer zet glazen flessen met metalen folie melkdoppen voor de voordeuren.
Er komen bij de melkboer steeds meer klachten dat er gaatjes in de doppen zitten (en de melk daardoor zuur wordt) Bij nadere inspectie blijken kool- en pimpelmezen de veroorzakers van de gaatjes te zijn en de room, bovenop de melk te verschalken.
Dit verschijnsel verspreid zich over heel Engeland, Wales en Ierland.
Het blijkt dat de mezen het elkaar “leren”

Wat was er dan met die roodborstjes?
Die deden het “soms” ook wel eens, maar niet in de hoeveelheden van de mezen. De verklaring daarvan vonden vogelkenners in het feit dat roodborstjes niet zo sociaal zijn, niet in groepen leven en dus ook minder hun kennis onder hun soortgenoten verbreiden.

Het leuke vind ik ook dat je vogels OVERAL vindt, bos, hei, tuin, park en vakantieadres waar dan ook!
En dat er zoveel verschillende soorten zijn.
Duiven kunnen bijvoorbeeld beter navigeren dan mensen; er zijn ook vogels die ontelbaar veel liedjes kunnen herkennen, vogels die bessen kunnen verstoppen en later weer vinden en vogels die (net als primaten) hulpstukken kunnen gebruiken, kortom allerlei soorten SLIMME vogels!*) In 1861 werd het fossiel ontdekt van Archaeopteryx, een van de oudst bekende vliegende dinosauriërs,  een oervogel van 150 miljoen jaar oud, die toen leefde in het gebied dat nu Duitsland is

Nagekomen vogelbericht
Momenteel wordt de grutto in ons land bedreigt!
Help dit te voorkomen.
Teken de petitie op: https://www.vogelbescherming.nl/petitie-aanvalsplan-grutto/
( Al 11.565 mensen gingen u voor)

Paarlemoer


Verschillende mensen vinden verschillende dingen mooi.

Zo hield mijn moeder enorm van parelmoer, ook wel paarlemoer geschreven.
(En in het Engels “Mother of Pearls“)


Parels zelf vond mijn moeder een “statussymbool”, ze had ze dan ook niet (ze noemde ze “tranen”)
Mother of pearls, de moeder van alle parels; zijnde parelmoer, de glinsterachtige substantie uit oesterschelpen vond ze prachtig.
In de loop der jaren hebben wij, haar kinderen, haar “gebruiksvoorwerpen” van parelmoer gegeven, die nu (na haar dood) bij mij in de vitrine staanHet natuurlijke, de schittering, het feit dat je aan het strand “gewoon” zo’n schat kon vinden fascineerde haar.
Oorspronkelijk is parelmoer de vertaling van het middeleeuws Latijnse Mater Perlarum, de naam van een schelp die een parel bevat. Later werd het de naam van de schelp waarvan de binnenkant bedekt was met dezelfde stof als een parel; de binnenbekleding van oesterschelpen.

In Pompeï heeft men parels gevonden uit het jaar 79 na Christus! Dat is heel bijzonder omdat parels verouderen, na een jaar of honderd schijnen ze af te bladderen
Deze “wetenschap” die ik net op internet opdiepte staat lijnrecht tegenover het feit dat er parels in Mexico gevonden zijn die 2500 jaar oud blijken te zijn (misschien wel gebladderd?)
Ook in de Pyramides in Egypte vond men zeer oude parels.
Een parel bestaat uit parelmoer, dit is voornamelijk koolzure kalk en organische hoornstof die de concentrisch om een middelpunt gerangschikte microkristallen aan elkaar kit.

Parels hadden ook een spirituele waarde:
De Romeinen beschouwden ze als symbolen van macht en wijsheid;
De Chinezen gebruikten parels in hun geneeskunde;
Volgens de Mongolen vergrootte  een aftreksel van parels de mannelijke kracht en
in India gebruikt men parels als talisman.
Er zijn parels ter grootte van een duivenei en parels ter grootte van een speldenknop.

Parels vormen zich in oesterachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Geschat wordt dat in 1 op de 15 000 wilde oesters een parel zit. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel. De buitenhuid van de mantel dat gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. Uit deze kapsels ontstaat de parel.

Voor een gekweekte zoutwaterparel wordt in een parelkwekerij een korreltje parelmoer in een oester gelegd. Na twee jaar (of langer) is een parel ontstaan die geoogst kan worden.
Er bestaan ook zoetwaterparels ( zelden rond) daar wordt geen parelmoer maar mantelweefsel ingebracht (zonder kern gekweekt) Het mantelweefsel lost op waardoor gekweekte zoetwaterparels geheel van parelmoer zijn. Zoetwaterparels zijn ALTIJD gekweekte parels ( ontstaan in een periode tussen de 10 maanden en 6 jaar)


Mijn cadeau gekregen snoertje (nog steeds in originele verpakking) zoetwaterparels komt uit
China, een vrijgezelvriend nam het voor me mee. Hij vertelde meteen dat dit gekweekte zoetwaterparels waren
Ik vroeg waarom hij dat er meteen bij vertelde; het bleek voornamelijk met de symbolische waarde van parels te maken te hebben.  Zoutwaterparels zijn een symbool van liefde, dat zijn zoetwaterparels NIET!
Hij was een vriend, geen geliefde! (dat wisten we allebei!)

.