Blog

Uitgelicht

BlablaBus

Gisteren, op weg naar de Achterhoek kwamen we, op de snelweg een Blablabus tegen.
Ik had nog nooit van een dergelijke bus gehoord, dus ben ik eenmaal thuis eens opgaan zoeken wat dat voor een bus is.

blablaEen dochter van de Franse Spoorwegen Ouibus ( Opgericht in 2012) is begonnen met het concept; een langeafstandcarpooler.

Er zijn ritten van Amsterdam naar onder andere Brussel, Parijs en Londen met een tussenstop  in Antwerpen, De nieuwe internationale busdienst rijdt via zestien routes door de Benelux. De startprijs voor een ticket van Amsterdam naar Brussel is vijf euro. In de bus zijn stopcontacten,toilet én is Wifi beschikbaar.
Ik heb even een voorbeeldje gezocht: Amsterdam-Sloterdijk naar Parijs ,vertrek om 7.00 uur aankomst Parijs 15.15uur  prijs € 22,- óf
10.00 uur vertrekken en 21.30 aankomen in Parijs en € 23,- betalen.(Ik denk dat die laatste bus een “ommetje”maakt)*

In Nederland rijdt de  BlaBlaBus in eerste instantie van en naar AmsterdamSloterdijk, Schiphol, Utrecht, Rotterdam en Den Haag en “binnenkort”(las ik) naar meer dan 400 bestemmingen in tien Europese landen.

Met de inzet van langeafstandsbussen gaat BlaBlaBus de concurrentie aan met FlixBus**)(intercity bussen van een Duits bedrijf)  en Eurolines, een groep van 29 onafhankelijke busbedrijven die samen het grootste langeafstandsbuslijnen netwerk van Europa (opgericht in 1985)  hebben.

Door de kleuren van de bus valt de Blablabus flink op.
Ik heb niet kunnen uitvinden waar de Franse de naam vandaan hebben: Blabla.
In het Nederlandse woordenboek staat bij blabla, geleuter, gezever, gezwam.
Het Franse (online) woordenboek komt met “opgeblazen gezwets”
Er moeten toch meer betekenissen zijn wil je een busonderneming zó noemen?

 

*) Zie https://www.busbud.com/nl/bus-schedules-results/u173zq/u09tvm?outbound_date=2019-10-29&adults=1

**) Flixbus noemt zichzelf het grootste busbedrijf ter wereld met 45 miljoen passagiers in 2018, waarvan 3,5 miljoen mensen in Nederland.

Toepasbare filosofie

Vroeger heb ik me bezig gehouden met filosofie. Eerst bij een hoogleraar filosofie met een groepje van zo’n 12 andere cursisten, later met zeer velen  in de collegebankjes van de Universiteit.

Het heeft me altijd gefascineerd dat grote denkers richting hebben gegeven aan zovelen en dat sommige denkstromen de eeuwen overleefd hebben; dat er denkers op  een ander zijn  gedachtegoed voortborduurden en tot weer andere inzichten kwamen, die al dan niet algemeen geaccepteerd werden.

Van Plato en Socrates zo’n 400 jaar vóór onze jaartelling tot Albert Camus (jaren’60) Jiddu Krishnamurti (1895-1986) en de huidige Nederlandse filosoof Bas Haring (geb.1968)    [Bij de laatste zou ik een lezing bijwonen toen het Coronavirus  in ons land zijn intrede deed en alles werd afgelast]

Bijna iedereen  die zich een beetje in filosofie heeft verdiept kent de stelling van Descartes (1596-1650) ik denk dus ik ben : Het enige dat je ECHT zeker kan weten is dat je bestaat, de rest kan twijfelachtig zijn.

Er zijn ook minder (algemeen) bekende stellingen van grote filosofen die tot op heden hun bestaansrecht hebben verworven. En dat allemaal omdat iemand verder gedacht heeft dan “het noodzakelijke”  verder dan: Hoe kan ik zo goed mogelijk zelf leven en zorgen voor mijn naasten.

Bij mij zijn wel dingen uit deze “filosofische” periode blijven hangen, maar echt bij me is het werk en denken van Krishnamurti gebleven.
krishnamurtiEen spirituele man met een bijzonder leven, geboren in India (op 14 jarige leeftijd “ontdekt” door Charles Leadbeater en Annie Besant, beiden Engels en leiders van de  Theosofische beweging. Zij  zagen een nieuw spirituele leider in deze jongen, verzochten om de voogdij van Jiddu; ze kregen het voor hem en zijn broer!
Hij werd door hen “opgevoed” tot een toekomstig wereldleraar (spiritueel opzicht) en  Jiddu werd aan de wereld voorgesteld als “het voertuig voor de terugkerende Christus”.(Wel heel veel te verwerken voor een spiritueel jongetje uit India, die in 1924  als jonge man neerstreek in het Nederlandse Ommen*)

Tot aan zijn dood reisde hij de wereld af om toespraken te houden met geen andere bedoeling dan mensen geheel en onvoorwaardelijk vrij te maken van organisaties en rituelen die het zoeken naar de waarheid belemmeren.**)
Hij heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt, zijn filosofische stelling: “Er kan pas sprake zijn van rijkdom van geest, innerlijke rust en een gevoel van psychische heelheid, als je inzicht hebt. Inzicht kun je niet krijgen door verklaringen, maar alleen door zelf elke gebeurtenis, iedere dagelijkse reactie, te begrijpen.”

Sterkampen

*) in Ommen  vonden Sterkampen plaats en kreeg Jiddu vele volgelingen (meer dan 40.000) Iets dat hij NIET  eigenlijk niet wilde, mensen moesten zélf nadenken niet klakkeloos volgen, vond hij.
Hij nam in  1929  afstand van Ommen en in 1930 van de theosofische beweging met een verklaring: Hij die een ander volgt houdt op de waarheid te volgen.

**)Er zijn video opnamen van zijn lezingen/toespraken gemaakt, waarvan ik er één gezien en gehoord  heb; bijzonder.

 

 

 

 

Regen: Bronstijd, vogelpindakaas, bosbessen en kersen

Het regent.
Er is, een paar huizen verder, iemand met een hogedrukspuit aan de gang (alsof de regen niet genoeg schoonwast!)
Bij de buren wordt de verwarming ontmantelt, geboor en gehamer.
Alom herrie.
Het regent.

Niet op bezoek gaan – Corona;
Tuinzitten of tuinwerken niet mogelijk;
Niet wandelen of fietsen;
Museumbezoek tevoren aanvragen
Maar ook niet op je gemak thuiszitten met die herrie!

vogelpindaOp dát moment een appje van een schoondochter: de vogelpindakaas is het goedkoopst bij Hornbach.
De potten vliegen hier in de tuin er doorheen; ons vaste goedkope adres verkoopt in DIT jaargetijde geen vogelpindakaas omdat, zo melden ze: vogels in de zomer NIET bijgevoerd moeten worden. De vogelbescherming meldt dat i.v.m het inkrimpen van de natuurlijke habitat van vogels deze  wél bijgevoerd moet worden.
Wij luisteren naar de Vogelbescherming!

In de tuincentra zijn de potten duur, maar we kopen ze wel omdat we het geweldig vinden dat we specht, Vlaamsegaai, kool- en pimpelmezen allemaal een plezier doen met de vogelpindakaas én onze tuin vol gekwetter is en blijft, maar goedkoper zou ONS beter uitkomen ( 1 pot=binnen 1 week leeg)

Dus rijden  we naar nwegein en kopen 10 potten vogelpindakaas (=ongezouten) kersenn aan boomOnderweg zien we diverse kersenboomgaarden langs de weg adverteren.
We stoppen op de terugweg kersen te kopen.
Als ik uit de auto loop om naar de kersenkraam te gaan, merk ik dat de miezerregen best meevalt  en  we besluiten we toch in een bos te  gaan wandelen i.p.v naar huis weer de herrie te trotseren.

We stoppen ergens langs een bospad, hebben regenjassen bij ons en gaan lopen.
Takken die overhangen druppen, het pad is licht drassig, het is niet koud, toch heeft het de uitstraling  de maand november.

We zien behoorlijk veel paddenstoelen

Op de paden waterplassen, waarbij ik erg aan het werk van Escher moet denken.


Het is erg stil in het bos en heerlijk om te lopen. We komen een plaquette tegen met info over de Bronstijd en grafheuvels waarin  vroeger urnen lagen
bronstijd

bosbes
Ik zie bosbessen en pluk er een paar (plastic tasje altijd bij me).
We lopen en genieten ondanks het lichte miezerregentje.

We zien een naaldboom met een bijzondere schors; alle andere, dezelfde naaldbomen daar in de buurt hebben een andere schors. Ik weet niet of deze boom ziek is, er een kevertje inzit, of…………


Als we  thuiskomen is het stil om ons heen. Ik ruim de potten vogelpindakaas op, doe de kersen op een schaal en schenk een drankje in. NU begint hard te regen!
Ik voel me een bofbips!

Kermis 2020

Het is nog steeds niet gewenst om,vanwege het COVID 19 virus, met te veel mensen bij elkaar te zijn, dus geen kermissen dit jaar.
kermis laren
Hoewel….. Laren is een van de eerste gemeenten in ons land die toch de kermistraditie levend houdt door 4 kermisattracties, weliswaar niet op één terrein, maar wel redelijk bij elkaar te zetten.
Vóór de  St.Jansbasiliek staat een kindercarrousel, daar niet ver vandaan staat de  oudste  (kermis)attractie van Laren  de poffertjeskraam *) Rond 1900 was deze kraam er al! kraam

dimi coronatijd 1 kermisattrBij de Coeswaerde vijver staat een kraam waar kinderen eendjes kunnen hengelen en op de plek van de bloemenkraam staat nu een kraam waar kermislekkernijen te koop zijn.
Op het “normale ”kermisterrein, waar vrijdag de markt wordt gehouden, staat nu een oliebollenkraam.

Deze 4  kermisattracties voor kinderen (uitgezonderd de poffertjeskraam die het hele zomerseizoen blijft staan) staan vanaf 3 juli gedurende 10 dagen in het Larense centrum opgesteld

De poffertjes zijn heerlijk en voor kinderen en volwassenen is het in de poffertjeszaak én op het terras één groot feest.

 

kermis vroeger laren
*) meer dan 150 jaar is er weinig tot niets veranderd, de Hollandse wafelen worden nog steeds gebakken in de antieke oven; de kraam wordt nu om een aantal bomen van de Brink heen gebouwd

 

Gekocht: een illusie

Mijn jarige neef kreeg een ei.
Geen gewoon ei.
Een wonderei.
Je moest het in water leggen en afwachten wat er zou gebeuren.
Wij, familie, leefden mee.
Wat zou er uit het ei komen?

wonderschelpHet deed me denken aan de Oosterse wonderschelpen die onze zoon ooit kreeg.
De schelp moest in een glas water worden gelegd, na een tijdje ging de schelp open en kwam er een bloem aan een draadje te voorschijn.
Ook daarbij werd met spanning uitgekeken naar het moment dat er “iets” te voorschijn zou komen.
Nu dus een “moderne” vorm daarvan.
En ja hoor, eindelijk kreeg ik de foto reportage van het ei: er kwam een lief uitziend Dinootje uit.

Met het beestje kun je net zo min iets mee als met een papieren bloem uit een schelp. Eigenlijk koop je mét de wonderschelp én het ei een illusie!
“Even” ben je in afwachting van wat eruit komt: dat roept een soort spanning op.
En dan is het er en dan……………Klaar.

In tegenstelling tot een echt ei waar een kuikentje uitkomt (in mijn ogen een veel groter wonder dan deze kunststof dino of papieren bloem) HOEF je  met een papieren bloem of plastic dino niets. Het kan nog even in de vensterbank staan en dan weg.
Komt er een echt kuikentje uit een ei, dan moet je het voeden, ervoor zorgen.
Mét dat kuikentje komt VERANTWOORDING.
ei kuiken

De schelp en het ei geven een illusie: er gaat iets gebeuren.
En als het gebeurd is, dan is het klaar; geen verantwoording, geen zorgen voor.
Het is klaar!

 

Liebermann (1847-1935)

liebermann
Half juni bezochten we de tuin van Singer met beelden van Pépé Grégoire.
Ik maakte toen vóór Singer een foto van de grondsticker met 1,5 m afstand erop.
(Later gebruikte ik die  voor een column over Corona waarschuwingen)

Ik begreep dat de sticker was gemaakt naar een schilderij van een meisje in vroegere tijden, maar heb me daar verder niet in verdiept.
Onlangs las ik dat dát schilderij  in Laren gemaakt in 1897 door Max Liebermann aan Kunstmuseum Singer in Laren geschonken is door het, momenteel in Portugal wonende , kunstverzamelaarsechtpaar Hans-Peter Bühler und Marion Bühler– Brockhaus.
Het schilderij heet Gehendes Mädschen (Lopend meisje)

martha Liebermann
Martha Liebermann

Max Liebermann, schilder en graficus en illustrator, geboren in Berlijn trouwt in 1884 met Martha Marckwald. Op huwelijksreis verblijft het kersverse echtpaar ook een paar dagen in Laren (hotel Hamdorff)
Liebermann schijnt toen verliefd geworden te zijn op Laren en zal er nog vele malen terugkomen, getuige het schilderij van Gehendes Mädchen dat daar in 1897 ontstaan is.
Ik las dat hij op de Brink schetsboeken vol tekende en in zijn atelier in Berlijn ze uitwerkte.

Gehendes Mädchen, onderdeel van de tentoonstelling Liebermann in Laren is nog t/m 23 augustus te zien in Singer; reserveren is noodzakelijk!
meisje

 

 

Vliesvleugeligen

Op 18 april jl schreef ik een blog over het (voor het eerst) meedoen aan de Nationale Bijentelling.
Sindsdien ben ik toch wat meer geïnteresseerd in bijen.
Ik vind het moeilijk bijen te herkennen en de verschillen te onderscheiden.
Een bevriende imker vindt dat vreemd ”Je hebt toch ook verschillende hondenrassen, zo heb je ook verschillende bijenrassen.”
Dát is zo, maar om honden kun je niet heen (je ziet ze overal, ze springen tegen je op, ze leggen hun kop op je knie: kortom ze zijn overal); om bijen te zien (onderscheiden) moet je echt je er echt moeite voor doen!
bijenwijzer

Ik heb mijn bijenwijzer bij de hand om, als er een bij in de tuin zit op een afstand dat ik hem (of haar) goed bekijken kan, te zien welke naam en bijzonderheden dit beestje heeft.

 

Van de imker zelf kreeg ik een pracht van een foto van een Carnica op kaasjeskruid (die namen schreef hij erbij anders had ik noch de bij noch de plant kunnen benoemen)

carnica
De bij ziet onder het stuifmeel, goed op de foto te zien.

De carnica bij heeft trouwens vele namen: Carnioolse bij, Carnische bij, Carnica honingbij, grijze bij, Sloveense honingbij en Krainerbij  (Krain is een regio in Slovenië).
kaasjeskruid
Nog even een weetje dat ik zag tijdens mijn research:
kaasjeskruid klein    Kaasjeskruid wordt zo genoemd omdat de vrucht met      aaneensluitende zaden de vorm heeft van een plat              rond kaasje (ga ik opletten als ik  kaasjeskruid
in het wild, in de tijd van de vrucht zie)

 

 

14e Dalai Lama wordt 85 jaar

Op 6 juli 1935 werd Lhamo Dhondup in Takster*) geboren.

Op vierjarige leeftijd wordt hij in Lhasa geïnstalleerd als 14de  Dalai Lama en krijgt hij de naam Tenzin Gyatso**)

Sinds 1959 leeft de Dalai Lama in India (Dharamsala) in ballingschap.

In 1989 ontvangt hij de Nobelprijs voor de vrede voor zijn geweldloze en niet-aflatende inzet voor een vreedzame oplossing voor Tibet.

dalai
Momenteel is hij de geestelijke leider in ballingschap van Tibet.
Vanaf 1950 (hij is dan net 15 jaar!) tot 1990 was hij ook de politieke leider van Tibet.
Sinds 1990 is er een regering in ballingschap.

Maandag 6 juli wordt de Dalai Lama, , bij boeddhisten bekend als Zijne Heiligheid,  85 jaar.
Hij is dan al meer dan 75 jaar spiritueel leider, hiermee is hij de langst werkende Dalai Lama.

 

citaat dalai
De 14e Dalai Lama  zal zijn  85ste verjaardag in ballingschap én online vieren
dalai lama 85

 

 

 

*) Takster =vertaald  hoger gelegen plaats en ligt  in de historische Tibetaanse provincie Amdo en de huidige Chinese provincie Qinghai.

**) Gyatso betekent oceaan en Tenzin = verdediger van de leer

Ter Land ter Zee en in de lucht

Land: Op de Pitch & Puttbaan strand Horst wil mijn lief zijn bal oppakken, alleen was het zijn bal niet, maar………. een ei, gelukkig wel al uitgekomen (iets later vond hij zijn golfbal ook in het hoge gras!)

Zee in dit geval het Nuldernauw én lucht.
vogel in lucht
We zijn nu een “stille” lucht gewend, in Ermelo razen opeens, uit het niets, 4 straaljagers over; een enorme herrie. Ze zijn snel, dus ook zo voorbij, maar de stilte keert “nog even” niet terug; vogels (voornamelijk
ganzen) die aan het “dobberen” op het water waren, zijn verstoord en vliegen massaal, luid snaterend, op.
Mijn telefoon is te laat opgestart om van de opvliegende ganzen een foto te maken, enkel nog een  krijsende meeuw hoog  in de lucht, heb ik nog op de foto!


Lucht
én land: een vlindertje strijkt neer op een plantje dat op een terrastafeltje bij de Pitch & Puttbaan staat.

koevinkje.jpg5Geen mij bekend vlindertje, ik fotografeer,  dat lukt niet echt goed. koevinkje2
Hij loopt op een hand en zo kan ik hem beter determineren. Naar alle waarschijnlijkheid is het een koevinkje (rare naam voor een vlinder) hij heeft “oogjes”op zijn dichtgeklapte vleugeltjes.

 

Weer een bijzondere dag in de natuur!

Corona weer – niet

Hoewel het niet erg zonnig is besluiten we naar kennissen te fietsen en misschien even in hun tuin bij te praten.
Ik bel aan en vraag of het gelegen komt.
Dat komt het, toch voel ik een zekere aarzeling.
Haar man is in de tuin en we lopen om de tuin in.
Hij kijkt blij dat we er zijn, blijft  wel op grote afstand staan.
Hij legt uit: Hij is eergisteren op Corona getest en kan ieder moment de uitslag horen, tot zo lang grote afstand en alleen buiten mensen zien.

pexels-photo-3992933.jpeg

We gaan in de tuin zitten (op afstand) en hij vertelt dat hij bij buren (in hun tuin) een praatje heeft gemaakt met de buurvrouw. Die vertelde toen dat haar man (op dat moment boven in bed liggend) het Coronavirus heeft.

Er werd gepraat in de  open lucht, daar is de kans op besmetting sowieso klein, maar als onze kennis een aantal dagen daarna flink verkouden word, lijkt het hem toch beter zich te laten testen en tot die tijd………quarantaine.

Ook hier weer het verhaal van de teststraat en het (niet prettige) gevoel van uitstrijkjes uit neus en keel en na “ongeveer” 48 uur  is de uitslag te verwachten
Er was gisteren een leuk feestje dat hij moest missen ( je weet nooit) en morgen is hun trouwdag  dus……………mobieltje op zak en wachten op, hopelijk,  goed nieuws.

Op dat moment gaat zijn mobieltje, we kijken allemaal vol spanning naar zijn gezicht als hij opneemt, loos alarm: geen Coronauitslag maar een bekende die belt.

Het is gezellig in de tuin en we praten bij, want we hebben elkaar (door de Coronamaatregelen) lang niet gezien, maar onderliggend is er wel een lichte spanning.

Eindelijk het verlossende telefoontje: geen Corona; er kan morgen een trouwdag worden gevierd!
Hoera!