Postbezorging

                                                 Litteris absentes Videmus*)

 

In de Volkskrant stond laatst een stuk over (de kunst van) het brieven schrijven.
Daarin werd de naam Francisco de Tassis, (1459-1517) de grondlegger van het Europese postwezen genoemd. Ik las het en bedacht me dat ik NIETS weet van hoe het postbezorgen ooit ontstaan is.

Het blijkt dat Maximiliaan I (vanaf 1508 keizer van het Heilige Romeinse Rijk en vader van Filips I ) behoefte had aan communicatie tussen hem, zijn zoon en zijn dochter, die resp. in Innsbruck, de Nederlanden en het Franse hof verbleven.

Daartoe nam de keizer contact op (waarschijnlijk per koerier??) met de koeriersfamilie de Tasso: Janetto, zijn broer Francisco en diens neef Jan Baptista.
Deze familieleden zetten tezamen het eerste estafettestation op met vaste pleisterplaatsen (meestal herbergen), om de ruiters en de paarden te wisselen.

De zoon van Maximiliaan: Filips  de Eerste (1478-1506) landsheer van de Bourgondische Nederlanden,  nam in 1501 Frans (Franciso) aan als postmeester van de Nederlanden.

De Tassispost
zoals het postverkeer toen genoemd werd kwam in 1516 binnen het bereik van particulieren.
Toen al was er een overeenkomst dat niemand postdiensten mocht opzetten ZONDER toestemming van de hoofdpostmeesters (Frans en Jan Baptista waren daartoe benoemd).

Van het staatsmonopolie heeft de PTT nog jarenlang geprofiteerd.

Heden ten dage, mailt, chat en Whats-appt iedereen; brievenschrijven gebeurt nog maar mondjesmaat, toch liepen hier tot voor kort nog af en toe  3 postbezorgers door de straat van Post NL, Sandd en Deutsche Post.

Na vele vette jaren, waarop de postzegels alsmaar duurder werden,  is er nu waarschijnlijk geen droog brood meer te verdienen aan brievenbezorging.
Wijken zijn groot, maar de te bezorgen brieven steeds minder.
Post NL  wil het bedrijf Sandd overnemen maar de toezichthouder (ACM) blokkeert de overname vanwege een dan te verkrijgen monopoliepositie op de postmarkt (geleerd van vroeger?)

Zou het brievenschrijven en de postbezorging over een aantal jaren helemaal uit ons leven verdwenen zijn?
brievenbus bronkhorstg

*) Door brieven zien we de afwezigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s