Lenteplanten

Sneeuwklokjes zijn inmiddels al weer verdord; ze verschijnen, de naam zegt het al, soms als er nog sneeuw ligt. Ze staan symbool voor een aantal dingen; hoop (bloeiend in de sneeuw , vooruitzicht lente) nederigheid (hangend klokje, nekje gebogen) én omdat ze helderwit zijn ook voor maagdelijkheid en zuiverheid.

Het plantje werd  voor het eerst beschreven door een Grieks geleerde, Theophrastus (370-285 v.Chr) hij noemde het Leucoion (witte viool)
 Pas sinds 1500 is het sneeuwklokje  bekend in ons deel van Europa

De Magnolia (struik/boom) is nu op de meeste plekken uitgebloeid. Maar het was dit jaar echt een magnoliajaar,  de bloei was vaak uitbundig.
Ik las dat magnolia’s worden gebruikt voor parfums én voor jams en toetjes.
Van het bloemblad kan ook thee getrokken worden.

De naam Magnolia komt af van een Franse botancus Pierre Magnol (1638-1705) directeur van de botanische tuin in Montpellier. De “bijnaam” beverboom komt omdat men vroeger dacht dat bevers dit hout extra lekker vonden.(geen idee of de bevers dat ook vinden of vonden)



De plant die nu overal bloeit, niet alleen in weide, bermen en tuinen, maar ook op “onmogelijke plekken zoals tussen tegels is de paardenbloem, ooit zo genoemd omdat paarden dol op deze plant zijn. Mensen zijn vaak minder blij met deze plant in hun tuin, ze betitelen het vaak als onkruid. (Breekt de wortel af,  dan wordt het resterende deel weer een nieuwe plant, uitroeien is daardoor moeilijk)

Ik vond op internet dat dat ze 2x per jaar bloeien, maar volgens mij zie je ze bijna het hele jaar door.
De paardenbloem heeft vele andere namen zoals pissebloem, molsla en paardensla  en komt oorspronkelijk in Afrika en Azië voor (de mens heeft de plant verspreid)
De plant heeft vele soorten ( vlgs een paardenbloemenkenner duizend soorten) en kan 15 jaar oud worden.

De klimop, ook wel hedera of eiloof genoemd is een groenblijvende plant en bloeit pas in september. Waarom ik hem nu in mijn lenteplantenblog noem is omdat hij ook in de lente “zorgt” voor dieren.
Tussen de klimop is  namelijk een prima plek voor vogels om in te nestelen, het is er warmer achter deze bladerenmuur voor koude lentedagen én beschut. (ook ’s winters  zorgt de klimop voor een schuilplaats voor vogels) 

In september/oktober vormen ze geelgroene trossen bloemen, die daarna bessen worden, waar de vogels dol op zijn maar  voor ons, mensen, zijn ze giftig

De plant kan een temperatuur van min 25 graden verdragen.
Het is een luchtzuiverende plant, ze haalt stoffen zoals benzeen en trichlooretheen uit de lucht en absorbeert koolstofdioxide en produceert zuurstof!

Plaats een reactie