Grootste werkende vistrap in Nederland ?

Vanaf de N317 neem je de afslag Doesburg*) richting de Koepoortwal, deze gaat over in de Veerpoortwal en daarna de Schout bij Nacht Doormansingel. Sla vervolgens rechtsaf richting de Barend Ubbinkweg, en daarna linksaf : dan bent je op de gratis parkeerplaats De Linie  én op loopafstand van én het historische centrum van Doesburg én één van de grootste vistrappen van Nederland.

NOS sept. 2019: In Doesburg is een van de grootste vispassages van Nederland geopend. De passage maakt het voor vissen mogelijk ongehinderd in het hele stroomgebied van de Oude IJssel tot in Duitsland te zwemmen en hun paaigebied te bereiken.
ontwerptekening

Zo’ n vistrap willen we wel eens bekijken dus we rijden naar Doesburg
De ondergrondse bezoekersruimte is helaas door Coronamaatregelen gesloten, zo lazen we, maar we zouden wel “de klimmende vissen” kunnen bekijken.
Helaas bleek dat ook niet mogelijk; in de vakken stond maar een klein laagje water, geen vis te zien. Nee, dat is niet waar, een mooi mozaiek van een vis zien we wel.

Het is allemaal zéér teleurstellend en ziet er, in onze ogen, triest uit. Gelukkig zien we een Doesburger die we kunnen vragen wat hier aan de hand is. Hij schudt zijn hoofd als we het vragen; “Miljoenenproject waar totaal niet rekening gehouden is met de mogelijkheid dat het water LAAG zou kunnen staan in plaats van HOOG; de vistrap werkt niet en heeft nooit gewerkt, weggegooid geld”  hoofdschuddend verlaat hij ons.

We kijken naar het bord van de vissen die hier van de ene kant naar de andere kant zouden kunnen trekken. 67 soorten zoetwatervissen in Nederland, waarvan bijna alle soorten tussen beken, rivieren en stromen heen en weer trekken Hier zouden we  de winde, rivierprik, paling, baars en Atlantische zalm kunnen zien. Helaas, deze vissen kunnen  NU NIET langs deze sluis!

Of het wáár is wat de man zegt weet ik niet, maar later thuis zie ik in de Gelderlander van 3 juni staat: De vispassage bij de sluis in Doesburg is buiten werking gesteld. Dit vanwege de lage waterstand in de IJssel.
Dat zou er op wijzen dat de vistrap ooit wél gewerkt heeft!

En op de site van Omroep Gelderland vind ik een bericht van maart 2020: “Met veel trots werd hij afgelopen najaar geopend: de vispassage in de Oude IJssel bij Doesburg. Maar werkt hij ook? Dat onderzoekt het Waterschap Rijn en IJssel de komende weken. En dat gaat ouderwets met een fuik en handmatig tellen van de visjes”.
En na de telling van de 110 gevangen vissen staat er als conclusie: “Daarmee lijkt de passage, op basis van de eerste tellingen dus een succes”.

Van 110 vissen, bij de telling in maart, naar 0 vis in oktober. Jammer!
We zien hier en nu ook verder niemand kijken.
Nergens kan ik, later thuis op internet, vinden of er nog wat aan gedaan kan worden.
Lage, blijvende, waterstand?

Hebben we ons, als Nederlanders, altijd bezig gehouden met het water te bedwingen, stukken herwonnen van de zee, inpolderen, dijken en dammen bouwend en nu………….. té weinig water, niet alleen in Doesburg: de waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel daalde ook al naar een (te?) laag peil. Een blijvend probleem? Voor mens én dier (vis)?

*) De stad ( in 1237 zijn  stadsrechten verkregen) is op een “does” (hoogte) gebouwd, vandaar de naam!

2 gedachten over “Grootste werkende vistrap in Nederland ?

 1. Alleen de verklaring van de naam Doesburg is voor mij een eye opener, en voor wat de vistrap betreft, de kracht van dit land is het water bestrijden en laten we ons daarbij houden, vindt je niet |Baars, groet Johannes

  Like

  1. Nee dat vind ik niet. Wij, mensen, hebben het voor veel dieren, oa de vissen, “verstierd” Eerst konden ze van a naar b om te paaien, wij wierpen hindernissen op. Het is aan ons, mensen, om die hindernissen te veranderen met “omleggingen “zodat de natuur weer zijn ding kan doen.
   Wij hebben de kennis om dat te doen, hier dus kennelijk NIET. Jammer

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s