Toeristische bezichtigingen in Ruurlo

’Ruurlo: ’s Morgens eerst de natuur in. Bij de Heikamp (van oorsprong een boerderij nu horecagelegenheid) zijn verschillende wandelroutes uit gezet. Deze ochtend wandelen wij de Molenplateauroute, die door bos en hei (helaas uitgebloeid nu) loopt.
We zien onderweg ergens een soort plateau en vermoeden dat hier een molen heeft gestaan!


Om 1 uur gaat het museum, dat we willen bezoeken en waarvoor we NIET hoeven te reserveren, open.

Op de Borculoseweg waaraan het museum ligt staat ook een achtstammige zomereik (quercus robur) met een omtrek van ca. 10 meter die ooit diende als vast punt voor een eerlijke verdeling van de akkers, een soort grensteken.
Een bijzondere boom, die boeren eeuwen hebben laten staan. Nu is er bebouwing, vroeger alleen (landbouw) grond
Zomereiken hebben prachtige, grote kruinen, in de Achterhoek zeggen ze dan  “ne kroezeboom” (kroezen= machtige, groot, indrukwekkend)
De boom wordt geschat op 3 eeuwen oud, waarschijnlijk ouder.

Het is even na enen als we het museum binnengaan.MAG staat voor Maastricht Aardewerk en Glas*)
De eigenaar en zijn vrouw leiden bezoek desgewenst rond langs de vaak prachtige voorwerpen.
(Het glas heeft de eigenaar verzameld, het porselein verzamelt zijn dochter)


Petrus Regout (1801-1878), ’s Nederlands eerste GROOTindustrieel vestigde in 1834 zijn eerste glasfabriek in Maastricht, in 1836 een aardewerkfabriek en in 1938 zijn glasblazerij. Op zijn hoogtepunt had hij zo’n 7.000 werknemers in dienst en was daarmee de grootste werkgever in Nederland. Hij had ontwerpers in dienst onder wie de oorspronkelijke graficus Willem Jacob Rozendaal, van wie prachtige ontwerpen in het MAG museum staan.

Eén van de zonen van Regout begon in 1883 Mosa, de eerste Nederlandse porseleinfabriek, ook hij had bijzondere ontwerpers in dienst, onder wie Pieter Stockmans ( 1940-  ) (Stockmans blauw) en Edmond Bellefroid. Van beide ontwerpers is hier werk te zien (Pieter Stockmans ontwerpt nog altijd)


In het MAG staan prachtige voorwerpen, maar het heeft ( in mijn ogen) een duidelijke meerwaarde dat er zo begeesterd over verteld wordt. Voorwerpen kunnen prachtig, mooi of minder mooi zijn, maar het verhaal achter het voorwerp maakt het voorwerp interessant.

Zo had mijn moeder het vroeger wel eens over het chocolademerk KWATTA, waarbij je “soldaatjes” kon sparen voor (bijna) gratis artikelen. In MAG zag ik het zegelboekje met de ingeplakte zegeltjes waar echt soldaatjes opstaan en de bordjes die met de zegeltjes gespaard werden! Nostalgie!

(bijna) Alles wat hier staat is gemaakt in Maastricht, ook beeldjes van Jezus aan het kruis, waarbij één heel mooi strak ontwerp en één minder mooi (in mijn ogen “rommelig” beeld)
De ene KLOPT, de andere NIET.
De uitleg die volgt is bijzonder, het hoofd van Jezus aan het kruis hoort naar rechts gewend te zijn omdat Jezus kijkt naar Dismas,  de moordenaar,  die naast Hem aan het kruis hing en zich  ter elfder ure had bekeerd ( het “rommelige” beeld kijkt de andere kant op)

Dit zijn verhalen waarvan ik er niet genoeg kan horen.
Een echte aanrader dit kleine prachtige museum (zat en zondag geopend)
Bent u er te gast vraag om uitleg, het maakt uw bezichtiging zoveel interessanter!

Dan de laatste bezienswaardigheid voor ons deze dag in Ruurlo: een fietstunnel beschilderd met de “interessante” dingen die in Ruurlo te zien zijn, óók de fietstunnel aan( het eind van) de Borculoseweg.
De Kunsttunnel brengt voor ons nogal wat bekende punten naar voren.
Een erg leuk initiatief!


Van sommige tekeningen op de fietstunnel heb ik nog foto’s van het “origineel” . Treffende gelijkenissen.

Niet getekend, maar wel op de gele muur van de fietstunnel: langpootmuggen, heel veel langpootmuggen ( die houden zeker van de kleur geel!)*) museumjaarkaart is in MAG NIET geldig. Donderdag, Zaterdag en zondag geopend van 13.00- 17.00 uur; reservering niet noodzakelijk, toegangsprijs € 7,50.In Coronatijd kunnen er dingen veranderen Kijk voor het bezoek even op de site:  http://www.hetmagmuseum.nl

Een gedachte over “Toeristische bezichtigingen in Ruurlo

  1. Je brengt de Kwa t ta voor mij terug in mijn herinnering. Op zaterdag gingen de dienstplichtige jongens met de trein op weekend verlof , en deze jongelingen snoepten van de Kwatta chocolade en wij als kind bedelden om de soldaatjes. De jongens stonden in carré opgesteld na het commando rust kon er worden gegeten. Voor de duidelijkheid, de Kwatta fabriek stond in Brede, mijn geboorteplaats. Een andere herinnering is, dat mijn zus en de laatste 3 kinderen van na de oorlog, op bezoek gingen bij onze vader, want die moest daar een verbouwing uitvoeren.. Met chocolade, Kwatta, beladen gingen we naar huis, ik onder de niet zo leuke indruk van mijn vader. Van de rondleiding kan ik me niets herinneren, misschien is die er nooit geweest.
    Ruurlo en zijn museum, worden prachtig door jou “geschilderd” en zijn in mijn ogen zeer de moeite waard om te bezoeken, hetgeen je ons liet weten, dank Baars, groet Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s