Decemberzegels

De verkoop van december (kerst) zegels startte in Nederland in 1987 eerst in de vorm van een boekje, de jaren daarna als losse velletjes (losse decemberzegels zijn nooit te koop).

Dit jaar lagen de Decemberzegels 16 november in de winkels; een velletje van 20 zegels kostte me
 € 17,20 .(Het actuele postzegeltarief van 2020 is 91 cent per postzegel)
Vanmorgen was ik in mijn supermarkt en hoorde ik dat er daar geen kerstzegel meer te krijgen is.
Er stond een dame bijna te huilen, hoe moest ze nu al haar kerstkaarten versturen?
De cassière legde me, toen de dame weg was, uit dat, nu alle andere (postzegelverkopende) zaken gesloten zijn, mensen de decemberzegels allemaal bij de supermarkten kunnen kopen en die dus uitverkocht zijn. Hetzelfde geldt voor kerstkaarten! [Ben ik even blij dat ik alle jaren zo vroeg ben, vaak kerstkaarten zelf maak (of mijn lief) en de andere kaarten soms, als ik ergens leuke zie, al in de zomer koop]

Ik zocht eens wat “weetjes” van decemberzegels op en vond:

 • In 1995 waren de decemberzegels de eerste zelfklevende postzegels in Nederland;
 • Decemberzegels zijn (dit jaar) tot 6 januari te gebruiken;
 • Ook oude decemberzegels (van jaren ervoor) kun je in december gebruiken, maar omdat de waarden soms veranderen is het mogelijk dat je dan bij moet plakken;
   
 • Sinds 2010 staat er op een decemberzegel ook daadwerkelijk december;
 • In 2005 en 2006 waren er een speciale Goede Doelen Decemberzegels met een waarde van 0,39 eurocent
 • Dit jaar is de oplage 3.515.000 vellen;
 • De zegels zijn dit jaar ontworpen door Loesje Donner-Raedts.

  Loesje: ”Om een breed publiek van diverse generaties aan te spreken hebben we een verscheidenheid aan ornamenten gekozen en die op verschillende wijze met gevarieerd gekleurde achtergronden gefotografeerd”

Een gedachte over “Decemberzegels

 1. Ik heb het hobbyboek postzegels sparen allang gesloten en bereik de ander middels e-mail, ik hoef niet uit huis en ben niet zo ideerijk als jij Baars, door vroegtijdig de kaarten te kopen, maar alles sal reg kom, Johannes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s