Feest van het Licht

Lang voordat de Christenen de geboorte van Jezus gingen vieren, vierden de Germanen al het midwinterfeest (rond 21 dec. vandaar de naam) een Feest van Licht.
Ná de langste nacht van het jaar als op het noordelijk halfrond de winterzonnewende plaatsvindt, gaan we weer lichtere tijden tegemoet.

Dát stukje ” licht vieren” is in deze tijd weer prachtig te zien. Overal hebben mensen nu in tuinen, voor het raam en in heggen (elektr. en batterij)  lichtjes opgehangen. We zoeken allemaal in deze donkere tijd warmte, licht, gezelligheid.

Rond lopend zie ik vaak, ook overdag, op veel plekken lichtjes in tuinen aan, in de vorm van sterren, rendieren, slingers, kerstmannen en kerstbomen.

Natuurlijk zijn er ook Christelijke uitingen, zoals stalletjes en de 3 koningen, maar die zijn toch vooral binnen (uitgezonderd de kerststalroute)

Onlangs fietsten we over een pad waar “opeens” een soort van stalletje/kapelletje stond.
Boven de rivieren is Nederland grotendeels Protestant en kapelletjes zoals in Brabant en Zuid Limburg heb ik hier nog niet veel gezien.
Deze stond op een bospad

Natuurlijk met een Maria erin, en waxinelichtjes (zowel een echte als één op batterijen) maar ook andere zaken zoals een suikerzakje en een verfrommeld pakje sigaretten.
Mijn verbeelding sloeg (weer) meteen op hol: Iemand die Maria had gevraagd hem/haar van het roken af te helpen? Iemand die wilde gaan diëten en Maria had gevraagd om hulp?
Of…..?

Na een eerder tochtje langs rendieren en kerstmannen die met ladders tegen huizen op klommen, nu een stilleven in de vrije natuur. Geen huis in de omgeving te bekennen, toch had iemand hier een stalletje/kapelletje getimmerd en neergezet. Een moment van bezinning.

Dat zou je bijna vergeten met al dat geglitter en uiterlijk vertoon; even stil zijn van binnen.
Of je, als gelovige, aan de geboorte denkt, of als niet-gelovige, aan het feit dat de dagen straks weer langer gaan worden of het feest van het Licht viert, laten we niet vergeten “even” stil te staan vóór we weer verder “jagen” op kerstkoopjes, boodschappen doen voor het kerstmenu, of in de rij gaan staan voor de kerstzegels.

Laten we ook “even” bij onszelf naar binnen gaan en ons afvragen waar het werkelijk om gaat!

Een gedachte over “Feest van het Licht

  1. Een feestelijk verhaal met veel lichtin deze tijd waarin we ergveel Liefde en erg veel Licht nodig hebben, naast jou inzicht er ook bij stil te staan. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s