Kerststalroute 2020

Voor de 25 ste keer werd dit jaar de tuinkerststalroute in Baarn georganiseerd.
In 257 tuinen staan kersttafrelen opgesteld (niet alleen kerststallen)
We hebben een stukje van de route gelopen. We kwamen wel her en der wat mensen (lopend) tegen, maar stonden maar op één plek “met elkaar” ( toen doorgelopen) dus 1,5 meter afstand was makkelijk te hanteren!

Het stuk van de route dat wij gelopen hebben liep gedeeltelijk door een “villawijk” met prachtige grote huizen en tuinen, maar ook een stuk door smalle straatjes met veel geparkeerde auto’s. 
Er reden weinig auto’s door die straten dus het lopen op de straat en oversteken was best relaxed (soms aan beide kanten van de straat iets te zien)

Ik heb wat foto’s gemaakt, maar eigenlijk is bijna alles leuk om te kieken.
Alles draait hier om Jezus en zijn familie. En aangezien niemand  hen ooit gezien heeft, is elke beeltenis mogelijk.

Qua stallen vond ik de, op elkaar staande stoofjes ( stoof=een houten kistje, dat aan één kant open is, met gaten aan de bovenkant, erin een test van aardewerk of metaal waarin gloeiende kooltjes werden gelegd; voetjes erop, zo hielden mensen vroeger hun voeten lekker warm) heel apart.
In elk stoof een kerstgroep (waarvan ik er máár 1 gefotografeerd heb)

Ook een kerstgroep in een kijkdoos is een “aparte stal”

We lopen een straat in waarin een klein meisje met roze bodywarmer op een roze stepje aankomt
“ Jullie gaan naar onze stal kijken! Wij wonen op…” Ze noemt haar adres en vertelt erbij waar we speciaal naar moeten kijken” Jozef ligt op de grond, ga maar kijken”
En inderdaad bij de opgegeven stal zien we een Mexicaanse Jozef op zijn rug liggen met zijn sombrero op zijn buik; even tukkie te doen!

In een smalle straat staan verschillende stalletjes in kleinere tuinen. Voor de één staat een container (stal bijna uit het zicht) en ergens anders staat een busje voor voor een lange smalle vitrine met schaduwknipwerk geparkeerd.

Niet iedere bewoner is waarschijnlijk enthousiast over de displays van de heilige familie: bij hen staat dan een kerstman voor het raam, of hangt een kerstster, of staat een zeer gedateerd kaarstrapje!

Elders staan kerststallen met een enorme knipoog: van lego gemaakt, met een kaboutergezin of een Nijntjegezin, waarbij de koningen fabeltjeskrantfiguren zijn.

Er zijn nogal wat stalletjes die zelfgemaakt zijn, unieke exemplaren.

Ook zelf kun je, als kijker, meewerken aan een kerstuiting in deze route. Papier, pen en punaise liggen klaar om een papieren figuur van een kerstwens te voorzien en die op een grote kerstengel te prikken. Toen wij er aankwamen was er een heer lang en uitgebreid aan het schrijven, dus heb ik de foto is een beetje “om hem heen” gemaakt. De sneeuwpop met (kinder?) tekst vond ik aandoenlijk!

Nog een doe-het-zelf-activiteit: een bord met afbeelding waar je je zelf als Jozef of als dier kan laten fotograferen!

Het was soms ook een “levendige” buurt met spelende kinderen en in een vitrine een” Wie is het?” spel geënt op de kerststal dat “gewoon” te spelen was

Ook de plekken wáár de stalletjes staan zijn soms bijzonder.
(vermoedelijk) In een kleine kerk, (deur was dicht, aankondiging stal was er wel) bij een watertoren, en bij een huis waar verbouwd werd.

Kerstgroepen stonden niet alleen in kerststalletjes, maar ook  afgebeeld op glas, op een bord, op een hek en op kerstballen.

Variatie ook qua kerstgroep, soms een kameel erbij, maar ook wel een haas, óf een traditionele kersgroep met op het dak van de stal een kerstman met caravan!

Veel variatie.
Heel drukke, volle kerststallen met bling bling én sobere stallen van alleen hout of met weinig figuren

Ook nog een leerzaam moment bij een stal uit Spanje. Het schijnt dat er daar bij de kerststal altijd een extra figuurtje staat: het Poepertje! (weer wat geleerd)

Deze route is nog te bezichtigen tot 6 januari 2021
Er is een routekaart uit te draaien: https://parochienet.nl/kerststallenroute/
Wij waren overdag, de stallen zijn (bijna?) allemaal verlicht, dus ook een avondbezichtiging is mogelijk. Ik raad dan wel aan een zaklantaarn mee te nemen, want soms moet er van stoepen af, om geparkeerde auto’s heen en langs heggen (met of zonder doornen)


Een gedachte over “Kerststalroute 2020

  1. Het is aandoenlijk om ons te laten zien Baars dat al deze makers handelen vanuit betrokkenheid en daar hun eigen wonderlijke visie over geven. Dank voor dit overzicht, l Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s