Pasen 2021

In de loop van de jaren heb ik al diverse blogs over het Christelijke Pasen (Jezus opgestaan uit de dood)  én het Joodse Pasen – Pesach ( herdenking van het einde van de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte) geschreven.

Over hoe de eieren bij Pasen betrokken zijn (overschot door het vasten) en wanneer de Paashaas opdook (pas sinds 1825 als vermaak voor de kinderen)

Ook wannéér de viering van Pasen plaatsvindt: op de zondag ná de eerste volle maan in de lente is in een vroeger blog van mij al “voorbijgekomen”
Die datum van Pasen verschilt dus per jaar; dit jaar valt Pasen op 4  en 5 april:
Paaszondag en Paasmaandag.

Dat we 2 dagen “vieren” toont de belangrijkheid van het event aan én komt doordat de Christelijke feestdagen een religieuze én een sociaal aspect hebben; de eerste dag is er één van kerkgang en contemplatie, de tweede dag is genieten van de dag dat er niet gewerkt hoeft te worden.

In 1618 werd  afgesproken dat de Christelijke feestdagen een TWEEDE dag zouden hebben, maar of  een burger niet hoefde te werken hing  toen nog af van  de streek waar de burger woonde.

Sinds 1815 ( samenvoeging met België: één koninkrijk  met Willem I) is de Tweede Dag, de maandag na Pasen, Kerst en Pinksteren, een officiële vrije dag geworden, waar we heden ten dage nog van genieten.

Een gedachte over “Pasen 2021

  1. Goede Paasmorgen lieve Baars,
    Je blog straalt weer van de “oude” nieuwtjes en voor mij is het hart daarvan de opstanding, dé gebeurtenis voor de gehele mensheid, Johannes

    Like

Plaats een reactie