Niet ver van ons huis ligt de grens tussen de provincies Noord Holland en Utrecht.
Na de vaststelling van de grens in 1351 werd bij de Zuiderzee een (houten) Leeuwenpaal*) geslagen en van daaraf een gracht gegraven.
De definitieve grens werd vastgesteld in 1719.


Nu loopt er langs de gracht een zand/grindpad waar we af en toe overheen fietsen.
’s Zomers stuift het als een malle en als het geregend heeft moet je om de plassen slalommen; er zitten (veel) kuilen in het pad. De beloning van het stuurwerk en gehobbel is het rijden langs een prachtig stukje natuur
Soms zien we daar een blauwe schicht over het water schieten; een ijsvogeltje.
35 tot 40 gram aan gewicht, 24 tot 26cm spanwijdte, snaveltje van ca.4cm.
In de rugveren van dit kleine vogeltje zitten geen kleurstoffen; maar door de structuur van de veren zorgen weerkaatsingen van het licht voor de blauwe kleur.
Dankzij dit iriseren kan het ijsvogeltje zich goed camoufleren, in de schaduw is hij (bijna) niet te zien

Het is me nog nooit gelukt een ijsvogeltje te fotograferen, dus ik moet het met bestaande beelden doen.
Als we langs de gracht (meer een ondiepe sloot) fietsen, schrikt hij (of zij) soms van ons en scheert hij over het water heen, dán zien we hem even. Als we geluk hebben gaat hij op een takje zitten en kunnen we hem wat beter bekijken, dát gebeurt maar heel sporadisch!
Ik vind een ijsvogeltje zien altijd een cadeautje van de natuur.

Van een familielid kreeg ik een glazen ijsvogeltje, dat een vaste plaats voor ons raam heeft gekregen.
Ooit was er een echte aan de rand van de vijver in onze tuin: op mijn verjaardag. Dát was een topcadeau van de natuur!
Onlangs las ik dat de hogesnelheidstreinen (Shinkansen) in Japan veranderd zijn op basis van de anatomie van de ijsvogel!
De kogeltreinen in Japan zijn één van de snelste treinen ter wereld, maar door hun stompe neuzen veroorzaakten ze nogal wat hinder bij tunnels (drukgolven leidden tot enorme knal bij het uitrijden van de tunnel)
Ingenieur ( én vogelspotter) Eiji Nakatsu liet zich voor de oplossen van dit probleem inspireren door de ijsvogel; als deze het water induikt spat het water nauwelijks op, door de vorm van zijn snavel kan de vogel zich namelijk razendsnel aanpassen aan de hoge waterweerstand!
Nakatsu besloot de neus van de hogesnelheidstrein dezelfde stroomlijn te geven als de snavel van een ijsvogel. De neus (snavel) van de trein werd zo’n 15 meter lang en het probleem met
trein-tunnel-geluid werd opgelost!
Moraal: Kijk naar de natuur, deze is niet alleen maar MOOI, maar kan je ook wat leren!

*) Een leeuwenpaal of leopaal, wordt zo genoemd omdat zowel de provincie Utrecht als Nrd Holland een leeuw in hun wapen hebben
Hoi Baars, Het verband tussen een grenspaal en een ijsvogel wordt op deze wijze erg duidelijk gemaakt. En dat cadeau op je verjaardag….. beter kun je niet verwachten. Nu alleen nog in de vrije natuur, denk daar veel aan en…. Let maar op, Johannes
LikeLike