Mede door antirookcampagnes; het steeds meer bekend worden van de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), het zogeheten Nationaal Preventieakkoord (streeft naar een rookvrije generatie in 2040) én COVID -19 zijn we ons méér dan ooit bewust van het feit dat we longen hebben en hoe belangrijk het is dat ze goed functioneren (we ademen ca. 25.000x per dag)




Ik las dat 600.000 Nederlanders onherstelbaar beschadigde longen hebben en dat het voor 1,2 miljoen Nederlanders niet van zelfsprekend is om “gewoon” te ademen.
En dat er een groot tekort aan longdonoren is: op de wachtlijst voor longtransplantatie staan (bijna) permanent 180 wachtenden
De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat in 2030 COPD doodsoorzaak nr.3 kán zijn.
Dat zijn schrikbarende berichten, waar een mens met gezonde longen amper bij stilstaat.
Er zijn ook goede berichten over longen en hoe er met ze wordt omgegaan;
In 2014 rookte nog 25,7% van de volwassen Nederlandse bevolking.
In 2020 rookte nog 20,2% van de Ned. bevolking van 18 jaar en ouder.
Het roken liep en (loopt nog steeds) terug!

Ook is er het “wonder” van de minilong; een kleine versie van een echte long, gekweekt uit stamcellen.
Op zo’n minilong kunnen onderzoekers snel en veilig testen welke nieuwe medicijnen voor dié specifieke patiënt het beste zal werken.
Men denkt zelfs in de toekomst met deze mini-longtechniek (mits het de onderzoekers lukt longblaasjes te kweken, want pas dan is de mini-long compleet) gezond longweefsel te kunnen kweken om het beschadigde longweefsel te vervangen!
Door de pandemie, het thuis werken, het mindere vliegverkeer etc was de wereldwijde, dagelijkse CO2-uitstoot met maar liefst 17 procent – ofwel 17 miljoen ton kooldioxide – verminderd (De emissiedalingen waren het grootst in China; het land dat als eerst op slot ging)
Het kán dus wel, de CO2 uitstoot verminderen! (het negatieve nieuws is wel weer dat deze vermindering van uitstoot niet lang heeft zo drastisch heeft aangehouden)
Ook las ik een klein positief bericht over een “peukenmeisje”, een logopediste (57jr) die rondslingerende sigarettenpeuken opraapt ( in één jaar tijd 125.000 stuks) Ze verzamelt ook informatie over de schade die sigaretten aanbrengen aan de natuur en informeert de politiek daarover.
Haar actie om de wereld “mooier achter te laten” heeft navolging, niet alleen in Nederland!
Er komen steeds meer mensen die de giftige peuken*) NIET in de natuur willen zien.


Nu nog (veel) méér mensen die de peuken niet in de natuur gooien of nog beter, niet meer roken.
Óp naar een rookvrije generatie! Naar méér lucht voor iedereen.
*) peuken zijn cocktails van chemicaliën, waaronder formaldehyde, pesticiden, cyanide, kwik, arseen en nicotine, dát komt, bij het buiten weggooien, dan allemaal in de natuur terecht
Verheugend Baars, die daling van het aantal rokers. Een eerste succes en zoals je al aangaf, heeft deze eerste keer niet lang geduurd. Ik weet echter van mijn stop moment: ik ben jaren innerlijk bezig geweest met aan te geven, dat ik wil stoppen en dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Dus: geduld alles sal reg kom, Johannes
LikeLike