Hitte

Iedereen heeft het over de hitte die, on-Nederlands zegt men, maar blijft voortduren.
Ik herinner me 2 jaar geleden toen we ook zo’n periode hadden en we, in juni, mijn broer begeleiden bij zijn stervensproces énzolderopruiming tegelijkertijd zijn huis (op zijn verzoek!) aan het “opruimen”  waren.
Het was heet en bijna ondragelijk, binnen én buiten: hard werk, lichamelijk én geestelijk

Nu is er wéér zo’n warme periode  (hoezo opwarming van de aarde?) maar hebben wij hebben deze keer geen missie; We kunnen binnen of buiten zijn, iets doen of nietsdoen, al naar gelang we willen.
Een héél verschil met 2 jaar geleden. Wel ook warm!

Wat sommigen vergeten is dat (huis) dieren het óók heet hebben. Ik kan me herinneren dat hier 2 jaar geleden een mogelijkheid was voor boeren om in een weiland een (tijdelijke) overkapping te maken voor de schaduw van vee.

Jaren geleden: een kampeervakantie mét hond (Beardie )in Frankrijk*) altijd de  vouwwagen naast een beekje, waarin de hond verkoeling kon vinden.
Het was heet. De mannen gingen een mijnmuseum in (lekker koel onder de grond)
De hond kon niet mee, dus bleef ik met de hond “buiten”.
Het museum was bij een klein plaatsje, waar ik, toen ik er doorheen liep een kappersdeur open zag staan. Ik besloot om de tijd daar te doden mijn (lange) haar in een Franse vlecht te laten doen en vroeg in mijn beste (school) Frans of de hond mee naar binnen mocht. Er waren geen andere klanten en de kapsters waren dolenthousiast en vroegen of ze het hondenhaar ook mochten vlechten!
Dat mocht dus NIET. Een hond is een hond, en geen frunnikobject; ze zouden het met mij moeten doen.

blijHet was heerlijk koel in de zaak en op de vloer lagen tegels. Onze hond vond het er geweldig liet zich languit op de koele tegels vallen en wilde, ook toen ik klaar was, NIET de winkel uit.
De kapsters lachen en toch nog maar een keer vragen of ze…………..
Nee dus!

Ik sprak vanmorgen een hondeneigenaar/liefhebber die zijn wekker om half 6 zet en dan (vóór zijn werk)  een eind met zijn hond gaat lopen (beter voor de hond én voor hem )Ook ’s avonds houdt hij rekening met het weer en maakt het rondje zo  laat (lees: zo koel) mogelijk.

kippenIemand die mijn blog zag over onze korte (werk)vakantie in Noord Brabant  liet me weten waarom de kippen zó in die plant zaten: de plant heeft koele aarde, daarop zitten geeft ze verkoeling!
Weer wat geleerd!

Om de vissen ter wille te zijn vullen we iedere avond de vijver (inhoud 2500 liter) aan met vers water; er verdampt deze warme dagen, vrij veel.
vijvervissen (2)

Verder hebben wijzelf momenteel geen huisdieren, waar we nu in deze hitte extra rekening zouden moeten houden, wel heel veel vrije vogels, waar altijd vers water en voer voor klaar staat.
gaaizanglijster

2 gedachten over “Hitte

  1. JE BETROKKENHEID MET DE DIEREN IS ONTROEREND EN NAVOLGBAAR. MIJN LEVEN, ONDERNEMEND, LIGT STIL, WANT IK BEN NIET IN STAAT OM IETS UIT TE VOEREN. ZELFS ETEN SCHIET ERBIJ IN. NEE DIT ZIJN VOOR MIJ EN VOOR ZO0VELE ANDERE OUDEREN GEEN LEUKE DAGEN, MAAR DAT GAAT WEER OVER. KEEP COOL ! JOHANNES

    Like

    1. Ja de hitte is heftig, on Nederlands; zijn we hier niet gewend.
      Ik hoop wel dat je WEL eet, want je moet natuurlijk wel op krachten blijven.

      Like

Plaats een reactie