De Hilversumse mart

Geboren en getogen in Hilversum, een dorp dat zich Mediastad noemt, hadden wij, Hilversummers het over “naar de mart gaan”. (dan gingen we naar de markt)

Toen ik trouwde ging ik Hilversum uit, iets dat me tóen best pijn deed. We komen er nog wel eens omdat zoon en vrienden er wonen, maar dan is het parkeren voor de deur, op bezoek gaan en weer in de auto naar huis.

Vandaag gingen we “naar de mart”. De mart is nog steeds op dezelfde plek aan het Langgewenst (vroeger vond ik dat een sprookjesachtige naam) maar er  is verder mega veel veranderd.
Een groot gebouw waarop Vue staat, is gezichtsbepalend voor het marktgebied: een bioscoop.
Aan de andere kant een Foodhall, waar vroeger Casino was, een “feestzaal” waar vroeger de meesters en juffies van onze school één keer per jaar optraden voor de leerlingen. Later werd het de Eurobioscoop, waar ik menig keer een film zag.
Nu is er veel van het oude gebouw, dat in verval was geraakt, weer hersteld in de Art Nouveau stijl waarin het in 1912 gebouwd was ( dat vermeldt de reclame van de foodhall)
We drinken een biertje op het terras, leuke bediening lekker bier.

Dan lopen we over de mart. Door de Corona is er een looprichting en kunnen we niet over de mart “zwerven”.
Op de plek waar ik vroeger met mijn vader vis ging halen (ik dacht dat dié visboer toen uit Bunschoten of Spakenburg kwam) staat nog steeds een viskraam. Nu is het een Volendammer; we kopen er een dorade, die vakkundig gefileerd wordt.

 

De kraam van Sjouwerman, bestaat al 100 jaar, dáár koop ik ook deze keer groente en fruit (toch een beetje vertrouwd)

Mijn geboorte dorp was nu  “anders “, maar toch een beetje vertrouwd.
 Lopen op de mart, pure nostalgie!

Een gedachte over “De Hilversumse mart

  1. Wij, ,de kinderen Bikker, werden niet vertrouwd gemaakt met de Mart Zo ook niet mijn zus, die de markt pas leerde kennen toen de in opleiding was tot wijkverpleegster en het salaris te klein was voor de uitkering die ze toen had.
    D e enige lol die ik had, was toen we uit school de markt leerde kennen als bijzonderheid, als voorbeeld de bloemen koopman die de hele tijd aan het woord was en ondertussen ook nog bloemen verkocht. Knap hoor, net zoals jij knap dat je dat weer bij me op weet te roepen,.Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s