Het licht in je ogen

Al eerder schreef ik over Goede Doelen, dat als ze jouw adres, email of gironummer eenmaal hebben ze BLIJVEN bedelen om geld. Dat stoort me mateloos. Heb je een gift gedaan, krijg je een mail of brief om je te bedanken mét een acceptgiro erbij.
We (eega en ik zijn het volkomen eens) besloten om ons te houden bij de 12 doelen die we NU ondersteunen en verder alleen de deurcollectes te ondersteunen.

Dat waren we van plan totdat…..
Ik gisteren naar de opticien moest.
Omdat mijn bril bijgesteld moest worden ( het verband rond mijn oog had mijn bril danig verbogen)
De opticien nam mijn bril mee naar achteren en ik stond voor de toonbank  “te niksen”
thumbnail_IMG_20200205_073002Mijn oog viel op een folder van een lachende baby. (Toon me een baby of een dier en ik word soft.)
Helaas kon ik, zonder bril, de folder niet lezen, ik stopte hem dus maar in mijn tas.
De bril is terug gebogen, maar de opticien waarschuwde me dat dit waarschijnlijk de laatste keer is geweest, de pootjes van de bril zijn, na 12 jaar, bijna niet meer te verbuigen zonder stuk te gaan.
Kortom; de bril is op. 12 jaar is ook wel erg lang voor een bril. Op is op, dus ik zal aan het idee van een andere bril moeten wennen!

Ik wel. Ik kan me een bril veroorloven. De folder ging (natuurlijk) over mensen die dat niet kunnen én erger, die een oogziekte hebben, die geopereerd kunnen worden, maar die het geld daarvoor niet hebben. De folder was een verzoek om geld!

patroonOoit, in Vietnam was ik in op een afgelegen plek in een soort gemeenschapsruimte  waar vrouwen zaten te borduren. Van regeringswege uit was er een initiatief om de culturele kennis vast te leggen. De bijzondere patronen die deze bevolkingsgroep, de Hmong al generaties lang borduurde werden vastgelegd.
De veelal, oude, vrouwen zaten te borduren soms met brillen op. Onze ingeleverde brillen (uit de Westerse wereld) werden hier (na oogmeting) uitgedeeld aan deze vrouwen die daardoor de kleine steekjes weer beter konden zien. Naar uiterlijke kenmerken van het montuur werd niet gekeken, goed zien was belangrijk. Zo zat er een heel oude, kleine fréle vrouw met een enorme grote, donkere mannenbril op met borrelglazen erin. (Ik vond het niet netjes haar te fotograferen, maar ik zie haar nog zó voor me) Ze zag er uit als een kleine Uil met gigantische ogen. De vrouwen waren enorm blij met de brillen en druk kwebbelend aan hun bijzondere werk.

Light for the world*), waar de folder die ik meenam van is schrijft: helpt u mee om mensen met een beperking het zicht terug te geven in Mozambique, Ethiopië en Zuid-Sudan?  Hoe kan ik deze hulproep weerstaan?

Nog even wat cijfers (van de folder)

*  wereldwijd zijn 36 miljoen mensen blind, 90% daarvan woont in          ontwikkelingslanden.
* 80%
van de blindheid is te voorkomen of te genezen;
*
elke minuut verliest ergens in de wereld iemand het zicht
* voor € 35,- kan dáár een staaroperatie worden uitgevoerd
* een verpleegstersopleiding dáár kost € 1500,-
* en voor € 5,- kan er daar een bril worden aangeschaft.

 

 

*) De visie van Light fort he World: Wij geloven in een samenleving met gelijke kansen voor iedereen op cultureel, sociaal, politiek en economisch gebied.
Hun motto: Samen openen we ogen.
De stichting werd in 1982 opgericht door een oogarts  Dr. Martien Cozijnsen (overleden in 2015) en zijn vrouw Jenny

 

U kunt ook doneren via lightfortheworld.nl/help-mee

Een gedachte over “Het licht in je ogen

  1. Ik heb jarenlang geschonken aan goede doelen, tot vorig jaar, toen ik ermee stopte. Wel zijn er een 5- tal doelen die ik blijf voorzien van ondersteuning en kan me met jouw mateloos ergeren over de drammerigheid van de doelen die je een afscheidsbrief hebt gestuurd een gewoon doorgaan met sturen van acceptgiro,s. Ik negeer het, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s