Met (rode)stip!

In onze huiskamer hangt een ingelijste poster van een tentoonstelling in het Van Goghmuseum (Amsterdam) die, ooit bezocht, een grote indruk bij ons achterliet.
Eerder wisten we niet dat Japan zo’n grote invloed op van Gogh had gehad.
Werken van de Japanse chroniqueur van het Japanse landschap Utagawa Hiroshige (1797-1858) zoals die op onze poster, waren een bron van inspiratie voor hem. Hij schilderde zijn “Brug in de regen “ naar een houtsnede van deze Japanse kunstenaar!
In 1888 schreef Vincent aan zijn broer Theo “Al mijn werk berust enigszins op japonaiserieën”

Poster en detail van de (door mij veronderstelde) Japanse kraanvogels.

Zoals dat met zoveel dingen gaat, ZIEN we de poster niet echt meer, hij hangt er al zo lang.

Onlangs las ik een artikel over Japanse kraanvogels, toen gingen mijn ogen naar de ingelijste poster. Daar staan een paar vogels op die wel lijken op de Grus Japonensis, zoals ze officieel heten.


Net zoals in Vietnam de schildpad symbool staat voor een lang leven, is dat symbool in Japan de kraanvogel.
Kraanvogels worden vaak  afgebeeld, op postzegels (van Roemenië onder de noemer: migrerende vogels) op fotobehang, op kamerscherm, als poster en op de voorkant van een boek.

Ik las dat er verschil tussen het langleven van de kraanvogel en het langleven van de schildpad is De kraanvogels staat oa voor een lang leven vol geluk en macht; terwijl de schildpad, eveneens voor een lang leven vol geluk staat maar dan ook voor nederigheid en stabiliteit!

In Vietnam, in de tempel van Literatuur in Hanoi  zagen we een kraanvogel op een schildpad staan! Tezamen schijnen de kraanvogel en schildpad ook symbool te staan voor Hemel en Aarde (helaas niet mijn foto)

Hoop doet leven zegt een Nederlands spreekwoord :Er zijn mensen die meespelen in de staatsloterij en hopen dat de gewonnen miljoenen hen geluk zullen brengen; er zijn ook (Japanse) mensen die denken dat als je 1.000 papieren kraanvogels vouwt, wensen in vervulling zullen gaan.

Er is een ontroerend verhaal over dat vouwen van kraanvogels. Een Japanse meisje: Sasaki Sadako, geboren Hiroshima 7 januari 1943, was 2 jaar toen de atoombom daar viel. Toen zij 11 jaar was werd bij haar, als gevolg van die atoombom, leukemie geconstateerd.
Iemand vertelde haar toen het verhaal van het duizend kraanvogels vouwen en de wens die dan uit zou komen.

In het ziekenhuis begon zij met vouwen. Zij vouwde 644 kraanvogels, voordat zij op 25 oktober 1955, stierf. Haar vrienden vouwden de resterende vogels en hebben die, samen met haar, begraven

Sasaki Sadako en een boek over haar

Terug naar de Japanse “echte” kraanvogels.
Aan het eind van de 19e eeuw werd deze vogel als uitgestorven beschouwd, maar……..
in 1924 ontdekte boeren op het noordelijkste van de vier grote eilanden van Japan, Hokkaido (vertaling Hokkaido= noordelijke zee/weg route), bij Kushiro in het grootste, 4000 jaar geleden ontstane *) moeras van Japan (opp. 180km2) een kolonie van zo’n 20 kraanvogels.
De lokale bevolking stelde alles in het werk om deze kolonie te beschermen en kennelijk is dat gelukt. Ik las dat daar nu ca 1300 exemplaren daar leven (1/3 van het totale aantal Japanse kraanvogels in de wereld)



Ik snap nu ook waarom deze vogel zo gewaardeerd wordt in Japan.
Natuurlijk is het een mooie slanke vogel, maar daar zijn er meer van.
Het gaat bij de “tanchôzuru”, zoals hij in Japan heet, (tancho= rode vlek op kop) om de overeenkomst met de Japanse vlag (de rode stip op wit vlak(kop)


Er is ook een koi (kweekvariant van karper) die ” tancho” heet, gekweekt wit met rode stip

Wij hebben een koi die zo zou moeten zijn, maar” teveel” rode stippen op zijn lijf kreeg en werd afgekeurd door de eigenaar, hij kocht een “beter” exemplaar.
Stippie mag in onze vijver zijn leven verder slijten mét al zo’n rode stippen!




*) Daarvóór was het nog een baai van de Grote Oceaan; door zeestromingen en golven ontstonden ondiepten en de eeuwig aanhoudende wind vormde er zandduinen,  die de baai tenslotte helemaal van de zee scheidden.

Een gedachte over “Met (rode)stip!

  1. Hoi Baars, Wie weet, is de rode stip op de Japanse vlag wel afkomstig van de Japanse kaanvogel. Overigens -vind ik de rode stip op jullie .
    Koi echt wel sprekend, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s