(winter)sportwoord

Door kruiswoord)puzzelen en woordspelletje te doen leer je wel eens een nieuw woord.
Het zijn zelden woorden die je in de “gewone” spreektaal gebruikt, desalniettemin vind ik het leuk om de herkomst te achterhalen. ( als het woorden met “onmogelijke” letters zijn, is het fijn om met wordfeud of scrabble bv. met de q,y of x méér mogelijkheden tot je beschikking te hebben)

Onlangs leerde ik weer een nieuw woord: Bandy.
Het is een sport die op het ijs wordt gespeeld en de voorloper is van ijshockey en veldhockey.
Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland zijn DE bandylanden
Ook Nederland zit in de overkoepelende bandy organisatie; The Federation of International bandy (er zijn 32 landen momenteel aangesloten)
Bandy wordt gespeeld tussen 2 teams van elk 11 personen, die elke een bandystick hebben.

A Bandy stick

Het ijsveld is 90 tot 110 meter in de lengte, en 45 tot 65 meter breed. De wedstrijden worden gespeelt in 2 wedstrijdhelften, ieder van 45 minuten

Bandy werd in Engeland al in de 17e eeuw gespeeld op ijsvlaktes of harde stranden.
In 1890 zag Pim Mulier (1865-1954) grondlegger van de moderne sport, in Engeland een bandywedstrijd, werd enthousiast en introduceerde deze sport (strenge winter 1890/1891)  in zijn woonplaats Haarlem Een jaar later werd daar de eerste Nederlandse bandy- en veldhockeyclub opgerichtHet Nederlandse bandy elftal neemt deel aan het WK bandy ( bandy WK ‘s sinds 1957).
Het eerstvolgende wk bandy zal zijn in januari 2022 in Stockholm voor de dames en in maart 2022 begint het voor de Heren in Syktyvkar ( Rusland)

Bij bandy mag je géén lichamelijk contact hebben zoals bij ijshockey; het is dus een (veel) minder blessuregevoelige sport.

Een gedachte over “(winter)sportwoord

  1. Hoi Baars, Nooit van gehoord !Wat me opviel is dat Bandy de voorloper is van ijs/veld hockey, maar dat de materiele uitvoering equivalent is aan voetbal: veld maten, teamgrootte en tijdsduur, dat maakt het ontstaan van deze sporten eigenlijk allen uit de Bandy ouders. Leuk, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s