Eerdere pandemieën

Pandemie= epidemie op wereldwijde schaal (pan= geheel, demos = volk)

Een aantal “griep” pandemieën wordt nogal eens in verband met de huidige COVID-19 pandemie gebracht.
Tijd om eens na te kijken welke griep pandemieën de wereld sinds 1900 gekend heeft.

De nieuwsvoorziening was rond 1918*) ten tijde van de Spaanse griep pandemie, wel anders dan NU, dus ook het “nieuws” over die griep was minder verspreid en beknopter.
Zo las ik dat deze pandemie, wereldwijd 20 tot 100 miljoen slachtoffers heeft gemaakt.
Daar zit nogal wat verschil in: 20 of 100 miljoen! Wat het een schatting? Zo ja, waarop gebaseerd?
In ieder geval  waren er meer slachtoffers door de Spaanse Griep dan door de Eerste Wereld Oorlog, die net afgelopen was (8.5 miljoen)
Naar schatting 500 miljoen mensen waren toen, wereldwijd, besmet.( Sterftecijfer slachtoffers Spaanse Griep in Nederland: 38.000)

Daarna kwam er de A-griep – Aziatische griep
Die begon in Guizhou (China ) in 1956 ( tot eind 1958). Hiervan schatte men het doden aantal op “maar”
1 miljoen mensen  (een fractie  van de eerdere Spaanse griep, maar toch erg veel mensen)

Men vermoed dat de uitbraak van de latere Hongkonggriep (Mao griep) in 1968 een mutatie was van de A-griep.
Door uit Vietnam terugkerende militairen kwam deze griepepidemie  van Azië ook in de Verenigde Staten terecht en van daaruit werd de griep verder verspreid. Men vermoedt ook bij die epidemie ca 1 miljoen doden.

De Mexicaanse griep ontstond in Mexico  in maart 2009 en verspreidde zich ook over de wereld.
In Nederland raakten ca 1500 mensen besmet, waarvan er 54 stierven.
De Wereld Gezondheids Organisatie(WHO) bevestigde in de periode 2009 tot okt 2010  18.631 (in het laboratorium bevestigde) Mexicaanse griep doden.
Wereldwijd stierven er aan de Mexicaanse griep tussen de 123.000 en 203.000 personen
Sars (SARS-CoV), in China uitgebroken in 2002,  was géén pandemie :Het virus kwam  “slechts” voor in 28 landen! Er stierven 900 mensen aan( de meesten uit China)

Ook Ebola was, hoewel ernstig, géén pandemie omdat het zich concentreerde op één werelddeel: Afrika. Eerst in 1976 en later nog een uitbreek in 2014.
In tegenspraak met het hier bovenstaande, vond ik ook één bericht dat er wél Ebola gevallen in de VS en Europa voorgekomen zijn.( Ik weet of dit waar is, maar Ebola staat als epidemie genoteerd, niet als pandemie)


*) de laatste besmetting vond plaats op april 1920

2 gedachten over “Eerdere pandemieën

 1. Goede morgen Baars, Een naar onderwerp deze morgen, maar het toont, dat elke griep epidemie zijn slachtoffers eist. Deze keer met Corona is volgens mij de eerste keer, dat we wereldwijd zoveel aandacht eraan hebben gegeven, vergelijkend door jou overzicht en met alle voorgangers. Het blijkt nu na dik een jaar en vette maatregelen, dat we er nog niet af zijn. Een van de gevolgen van deze pandemie is het ontstaan van angst bij een grote groep mensen wereldwijd en dat is uniek in deze pandemie, ook al zal bij de andere pandemieen angst ook hebben meegespeeld. Om positief te eindigen zijn we in Nederland toe aan versoepelingen. In Engeland is gisteren de finale van het snookeren gespeeld en de hoeveelheid mensen die gewoon weer met elkaar blij waren, binnen 1,5 meter afstand, is vreugdevol om te zien. In Nederland is het kampioenschap voetbal Ere divie on een zelfde manier gevierd, Fijn ! Johannes !

  Like

  1. Nog nooit hadden we zoveel communicatiemiddelen, vandaar de verspreiding zowel van info als van angst.
   Zelf kom ik tot een totaal andere conclusie als jij: ook ik zag beelden van de snookerfinale, ik vond dat niet vreugdevol, de schrik sloeg me om het hart; uitverkocht, dicht op elkaar, hoelang zal het duren voordat bezoekers daarvan COVID besmet zijn en hoeveel. We zijn nu al een jaar bezig, kunnen we niet beter doorgaan met de beperkingen en er dan ECHT vanaf komen, ipv nu versoepeling en straks weer een totale lockdown omdat ic ’s vol liggen?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s