Het ontstaan van 5 mei

De Tweede Wereldoorlog was een samensmelting van een aantal, aanvankelijk afzonderlijke, militaire conflicten. Deze werden van 1939 tot 1945 op wereldschaal uitgevochten tussen twee allianties: de asmogendheden *) Duitsland en het geannexeerde Oostenrijk, Italië en Japan én de geallieerden :VS, GB, Canada, China en Sovjet Unie oa (én de onder- de-voet-gelopen-geallieerden: Frankrijk, Nederland, Polen, België en Noorwegen)
In Europa vielen troepen van de Duitse Wehrmacht en de SS op 1 september 1939 Polen in en op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen

Tot 22 juni 1941 kon deze oorlog nog steeds worden gezien als een Europese oorlog, los van de Japanse expansie in Oost-Azië. Dit veranderde toen op 7 december 1941 Japan de United States Pacific Fleet  (USPACFLT) bij  Pearl Harbor (Hawai) bombardeerde en de VS  daarop  aan Japan de oorlog verklaarden. Daarop verklaarde Hitler 4 dagen(11 dec) later officieel de oorlog aan de VS (omdat in 1936 Duitsland en Japan het Anti Kominternpact hadden gesloten**)




In  Nederland  werd in 1945 de bevrijding op 31 augustus gevierd; de verjaardag van  de toenmalige koningin Wilhelmina.
De regering besloot vanaf 1946 de viering naar 5 mei te verplaatsen, zodat deze feestdag niet zou samenvallen met Koninginnedag.
5 mei  werd gekozen omdat op deze datum (1945) de capitulatie van de Duitsers in werking was getreden.
In de opvolgende jaren werd er, wanneer 5 mei op een zondag viel, geschoven met die datum. Hieraan kwam een einde toen de regering in 1968 besloot de bevrijding altijd op 5 mei te vieren. 


Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd! (daarmee is het nog stééds niet voor iedereen een vrije dag***)




*) De naam voor deze alliantie werd in 1936 de wereld in geholpen door de Italiaanse dictator Benito Mussolini: hij noemde het vriendschappelijke verdrag van Duitsland en Italië De as Rome-Berlijn

**) Later ( 1937) voegde daar Italië zich bij

***) Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/officiele-feestdagen kunt u zien wat de officiële vrije dagen in Nederland zijn.



Een gedachte over “Het ontstaan van 5 mei

  1. Goede morgen Baars, Eigenlijk is 5 mei altijd de Bevrijdingsdag geweest, maar jouw informatie heeft dat standpunt verlaten: niet altijd, dus alleen in mijn geheugen, dank voor de opheldering Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s