Avocado

Avocado,  ook wel advocaatpeer (groeit aan een boom net als een peer) of alligator (krokodillen)peer (geribbelde schil) genoemd, is een vrucht die groeit aan de Persea americana ( avocadoboom)


De avocadoboom vindt zijn oorsprong in Mexico.
Avocado betekent “boter uit het bos” en bevat veel vetten (enkelvoudige, onverzadigde vetzuren)*) en eiwitten ( ca 6 gram per avocado)

Sinds begin jaren ’70 zijn avocado’s in Nederland verkrijgbaar.
Nederland is, op de Verenigde Staten na, de grootste importeur van avocado’s! Vorig jaar 373 miljoen kilo!
Slechts 9% daarvan is bestemd voor de Nederlandse markt, de rest wordt, na in Nederland gecontroleerd, gerijpt en verpakt te zijn, naar andere Europese landen geëxporteerd.
Avocado’s komen meestal in de Rotterdamse haven aan en verlaten Nederland dan vaak per vrachtwagen.

Ik heb al verschillende avocadopitten in een pot aarde gestopt en er avocadoplantjes van gekweekt (in de tuin en op de vensterbank gezet én cadeau gegeven)
Ik las onlangs dat de plant. die dan boom is geworden, pas na 10 jaar vrucht kan dragen! (kleine teleurstelling)


Het opkweken van avocadopit naar plant schijnt ook in het water te kunnen
Op die manier moet de vrucht, na 3 tot 10 weken uit het water gehaald worden en dán in de aarde gezet worden. (ga ik ook eens proberen)

Nog wat avocadoweetjes die ik NU pas te weten kwam:

*  Er zijn meer dan 500 soorten avocado’s ( zoals Fuerte, Hass en Nabal)
*  Door de hoge concentratie foliumzuur, wordt de avocado gerekend tot een lustopwekkend middel
* Een  onrijpe avocado kun je laten rijpen door hem op een fruitschaal naast een rijpe banaan of peer te leggen (dit fruit produceert veel ethyleen, een stofje dat de rijping versneld)

*) cholesterol verlagend

Een gedachte over “Avocado

  1. Hoi Baars, Avocado, cholesterol verlagend, voor dat laatste kreeg ik medicijnen die ik moest innemen tot het overging Inmiddels is mijn houding tegenover de mechanisch geproduceerde medicijnen wel veranderd, maar dat is een ander verhaal . De avocado pit hebben Marijke en ik ooit zonder succes geplant, wat weer wel lukte met een dadelpit, palm grote en mooi, Johannes

    Like

Plaats een reactie