Adam, de appel en Eva.


“In den beginne schiep God hemel en aarde” staat in het Eerste Boek Genesis van de Hebreeuwse Bijbel.
Er staat ook dat God op de zesde dag de mens schiep “naar zijn evenbeeld” eerst de man, daarna de vrouw.

Later kwamen er, na de zondeval*) ook kinderen waarvan Kain de oudste was, hij werd ook de eerste moordenaar want hij sloeg zijn broer Abel  dood. Vermoedelijk zijn Kain en Abel daarom de bekendste kinderen van Adam en Eva ( ik las dat Adam & Eva 9 kinderen totaal hadden)

Er zijn verwijzingen in de Bijbel waar we, gelovig of niet, heden ten dage nog mee te maken hebben.

Neem de Adamsappel!

Het verhaal van de verboden appel, de slang en Adam & Eva die, ondanks Gods verbod, toch van de appel aten en zodoende uit het Paradijs verdreven werden, kennen de meeste mensen wel, gelovig of niet.
Dat de Adamsappel een stukje van het verboden fruit is dat God in de man’s keel heeft laten zitten om hem (en al zijn nakomelingen) zijn zonde niet te laten vergeten, is minder bekend.

Ik heb altijd gedacht dat alleen mannen een Adamsappel hebben, maar nu las ik dat vrouwen er ook een hebben, alleen minder groot!
Het stukje langwerpig kraakbeen dat de Adamsappel heet, heeft een functie; het beschermt ons strottenhoofdklepje, en dát beschermt onze luchtpijp weer, zodat als we, als we eten, ons niet verslikken.  

Door testosteron bij jongens in de puberteit groeit het strottenhoofd, het kan wel 60% groter worden dan dat van vrouwelijke leeftijdsgenoten.
Door het groeiende strottenhoofd rekken de stembanden, daarom hebben mannen ook een zwaardere stem!

*) het krijgen van kinderen schijnt, omdat Adam & Eva in het paradijs ongehoorzaam waren, daarom nog steeds een pijnlijke gebeurtenis te zijn!

4 gedachten over “Adam, de appel en Eva.

 1. Hoi Baars, Je hebt me weer verrast: het begrip a(A)damsappel, zo bekend, krijgt nu bij mij(hoe blind kan je zijn) een splinternieuwe functie, leren is een doorlopend proces, Johannes.
  +

  Like

  1. Genes 3is nagelezen en inderdaad gaat over vrucht!!
   Hoe komen wij ( protestanten) dan aan een appel? En waarom kon ik dan e.e.a vinden over het verband tussen de Appel en Adam? Jaren catechisatie, zondagsschool en vlgs mij was het altijd adam, Eva en een appel!
   ( voor blog: Ik neem nóóit zomaar wat over van internet en check het altijd om minstens 3 verschillende sites!Is heel moeilijk om te weten wat ECHT is en wat niet!)

   Like

   1. In deze contreien is de appel (natuurljk) een zeer veel voorkomende en aanlokkelijke vrucht, welk in deze streken kan verklaren waarom er voor die vrucht gekozen is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s