Radicale vernieuwer 2022

Nederlanders zijn echte koffiedrinkers: gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag. Dat zijn meer dan 70  kopjes per maand: 876 per jaar! We zijn de grootste koffiedrinkers van de wereld!

Als er dan een manier gevonden kan worden om de koffie industrie  petroleumvrij  én fair te maken dan moeten we dat zeker omarmen! ( Het roosteren van ons dagelijks kopje koffie stoot wereldwijd 15 miljoen ton CO2 uit. )

Het bedrijf Ray (Engels = straal, hier zonnestraal) & Jules ( van joule= eenheid van energie) roostert koffie op zonne energie en werkt aan een proces om tegen 2050 de koffie industrie 100% petroleum vrij en 100% fair te maken.


Geschiedenis van Ray & Jules:
in 2017 namen ze ambachtelijke branderij Artizan koffie over
in 2019 patent op hun ontwikkelde op zonne energie aangedreven koffiebrander én het verkrijgen van het FairTrade certificaat
2022 verkrijgen van de titel (en prijs) de Radicale Vernieuwer van 2022 *)


Juryrapport:” Ray & Jules is voor ons de strafste van de 10 Radicale Vernieuwers.

De technologie om koffie te roosteren op zonne-energie, is absoluut vernieuwend. Dat technische aspect combineert Ray & Jules met een knappe en aantrekkelijke marketing. Ray & Jules maakt impact hier én in het Zuiden, omdat ze de hele keten aanpakken, als Tony Chocolonely van de koffie. Er zit zeker nog groeimarge in het verhaal.”

Ik las  over dit innovatieve  bedrijf,  over herbruikbare verpakkingen, groen transport en hergebruik van koffiegruis en hun droom om op langere termijn hun koffie te roosteren in het land van oorsprong, om zo de keten daar verder te verduurzamen en de lokale economie te ontwikkelen.
En ik werd hier blij van: mensen die  proberen om de wereld een beetje beter te maken, een bedrijf waar “rek” in zit. Geweldig.
Maar…. hoe smaakt de koffie?

Er is maar één manier om daar achter te komen; bestellen.
Ik kocht een Limited edition koffiepakket met de namen van vogels uit Doode Bemde, een natuurgebied in Oud-Heverlee (B) dat Ray & Jules steunen met deze actie. ​De koffie is biologisch, uit eerlijke handel, traag geroosterd op zonne-energie en zit in een 100% recycleerbare verpakking.

Elk pak is al een kunstwerkje op zich en er gaat een bedrag van elk pakket naar het Natuurpunt
We hebben nog maar een paar kopjes “valk” geprobeerd, dus een algemene oordeel kan ik (nog) niet geven. We dronken ’s werelds eerste op zonne energie gebrande koffie; het voelde goed (De valk is lekker met chocoladesmaak.)
*) Radicale Vernieuwers is een campagne van de Sociale InnovatieFabriek, Trends en Cera, in samenwerking met VLAIO, Nationale Loterij en heel wat andere partners. Samen zoeken zij naar nieuwe oplossingen voor de grote uitdagingen van onze maatschappij.

Een gedachte over “Radicale vernieuwer 2022

  1. Goede morgen Baar4s,

    Ik houd mij aan mijn eigen koffie te weten Bamboe, heerlijk en puur natuur. Weer een verandering, ik word er tureluurs van, maar je blog is weer grandioos, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s