Dierendrinkwater

Dieren hebben, net als mensen, water nodig om in leven te blijven.
We kennen allemaal het verhaal van de kameel die lang zonder water door de woestijn lopen kan (dat water zit overigens niet in de bulten, zoals zo vaak wordt beweerd; daar zit VET.*)
Dieren die in een Nederlands bos leven halen water uit een sloot of poel,

maar er zijn ook andere natuurlijke waterbronnen, zoals regenwater tussen de wortels van een boom en in boomholtes

Dieren die in zo’n bos leven schijnen feilloos te weten waar die natuurlijke “poeltjes” zijn.
Zo zag ik laatst een vogeltje badderen en een holte van een boom (jammer genoeg verstoorde ik hem en vloog hij/zij weg voor ik een foto had kunnen nemen. Wél nog een foto van het heldere water

Vogels drinken per dag 5-10% van hun lichaamsgewicht  (dat is afhankelijk van de omstandigheden) 

Als het vriest kunnen  bijvoorbeeld vogels, eekhoorns en herten (konijnen drinken bijna niet omdat hun voeding al veel vocht bevat) sneeuw of rijp eten en zo vocht naar binnen krijgen

Een waterbakje voor de vogels is zeker aan te bevelen, als je vogels naar je tuin wil “lokken” ’s Winters geen water in een stenen schotel, want dan bevriest het, zoals ik merkte bij slechts een “beetje” vorst.

Het best geef je ’s winters vogels water in een plastic of rubberen drinkbakje ( die materialen isoleren namelijk beter) én grotere en diepere oppervlakken hebben meer tijd nodig om te bevriezen. Dan wel op de “zonnigste” plek in de tuin zetten!



*) een kameel “gebruikt” zijn water efficiënter dan wie ook; hij zweet niet, poept droge keutels en als hij plast, plast hij bijna stroop; hij houdt het water dát hij heeft dus bij zich!

Plaats een reactie