Generatie (kloof)

Laatst las ik waar de uitdrukking generatiekloof vandaan komt. Het blijkt een term uit de jaren zestig te zijn om het verschil tussen levensstijl en opvattingen aan te geven tussen de vooroorlogse generatie en de babyboomers


Nu gebruiken we de term generatiekloof voor het verschil tussen 2 generaties, welke generaties dan ook. [Een generatie duurt, volgens sociologen zo’n 15 jaar(leeftijdscohort)]

Personen van dezelfde generatie groeien op onder vergelijkbare omstandigheden (sociaal-economisch klimaat) dezelfde tijdsgeest (opvattingen over onderwijs en opvoedingsstijl) en hetzelfde maatschappelijk politiek systeem

We onderscheiden (met daarachter een kenmerk van die generatie) :

De Stille generatie –      geboren vóór de Tweede Wereld Oorlog

De Babyboomers –       geboren tussen 1941- 1955 [ mensen die geboren zijn tijdens de geboortegolf, in maar voornamelijk de Tweede Wereldoorlog];tijd van wederopbouw (aanpakken);baan voor het leven.

Generatie X       –            geboren tussen 1956 – 1970, geboren vóór digitale tijdperk,

Generatie Xennial      –  geboren tussen 1971- 1985 ook wel de patatgeneratie genoemd, opgevoed door babyboomers in een hogere welvaartsstaat; ze maakten de opkomst van MTV mee, het nonstop uitzenden van videoclips, maar ook de opkomst van de “mysterieuze” ziekte AIDS

Gereatie Y                   –  geboren tussen 1986 – 2000 ook wel millennials genoemd of de rubberen stoeptegelgeneratie, opgegroeid in een overmatig beschermde omgeving.

Generatie Z                 – geboren  2001- 2015, voor hen is internet van zelfsprekend!

Generatie Alpha         – geboren na 2015, zij zullen beter opgeleid zijn en zich geen leven zonder tablet, smartphones (1e IPAD is in 2010 gekomen) kunnen voorstellenBabyboomers zijn geboren (voornamelijk) ná de Tweede Wereldoorlog maar “Boomers” heeft tegenwoordig óók een andere betekenis in straattaal gekregen, namelijk voor personen die zich op internet ouderwets gedragen , digibeet zijn (Babyboomers kunnen ook boomers zijn, maar dat hoeft niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s