School incident

Laatst kwam ik in een winkelstraat iemand tegen uit mijn verleden. We hadden elkaar lang niet gezien en elkaar veel te vertellen. (Zovéél en zolang dat zijn vrouw op zijn mobieltje belde waar hij bleef, ze zat te wachten met eten)
We hadden heel wat jaren te overbruggen.

Het bleek dat hij leraar was geworden; een leuke baan, vond hij zelf. Een baan die ooit wel aan een zijden draadje had gehangen.

Hij begeleidde ook PABO studenten die af en toe bij hem op school stage liepen.
Op een gegeven moment had hij een heel verlegen meisje in opleiding, die de leerlingen amper in de ogen durfde te kijken. Zijn begeleiding was nogal psychologisch intensief; ze moest meer zelfvertrouwen krijgen vóór ze daadwerkelijk succesvol zou kunnen onderwijzen.

Toen hij eens op de leerlarenkamer een les aan het voorbereiden was, hoorde hij commotie op de gang en een jongensstem die sloerie en slet riep. Hij opende de deur en daar stond te stagiaire te bibberen tegen de muur, terwijl een van zijn oudste leerlingen tegen haar aan het schelden was.
Hij greep de jongen bij zijn vel en sleurde hem de (op dat moment lege) lerarenkamer binnen om een hartig woordje met hem te spreken. De jongen stribbelde behoorlijk tegen. Kennelijk pakte hij hem iets te hard beet en gooide hij hem iets te hard de lerarenkamer binnen, de jongen viel en botste met zijn hoofd tegen een stoel.

De jongen moest naar het ziekenhuis voor een hechting en de leraar werd tijdelijk geschorst.
Dit incident werd uitgezocht; er waren getuigen van het schelden: leraren die het hadden gehoord, maar niet gereageerd hadden omdat ze les stonden te geven en de stagiaire die getuigde dat er géén klap was gegeven (zoals de jongen wél had verklaard).Uiteindelijk mocht hij weer terugkomen als leraar.


Dit verhaal had nog een staartje, zo vertelde hij.
De betreffende jongen kwam uit een wijk die bekend stond om zijn jongeren met “een lage moraal” Het incident ging als een lopend vuurtje door deze buurt: die en die leraar was een woesteling, voor hem moest je oppassen.

Dit incident had zijn reputatie gemaakt; deze leraar was iemand die, als je hem boos maakte, een rode waas voor zijn ogen kreeg en je de meest vreselijke dingen kon aandoen.
Hij had daarna geen erge incidenten met leerlingen meer meegemaakt.
Ik vroeg naar de afloop van de stagiaire; ze was na haar stageperiode bij die school weggegaan, hij wist niet of ze ooit lerares was geworden.

Niet helemaal een happy end, hoewel….. als je echt niet geschikt bent voor het vak, kun je er ook beter niet in belanden, wil je een gelukkig mens worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s