De zomertijd gaat dit jaar in op zondag 27 maart om 02.00 uur; we zetten dan de klok een uur vooruit .(zie ook blog 31.3.2019)
In de zomer komt de zon vroeg op (het is dan al licht terwijl veel mensen dan nog slapen) door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan.


zomertijd en bijna zomertijd
Maar vóór de zomertijd aanbreekt is er eerst nog Het Uur der Aarde op zaterdag 26 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur
Het Uur der Aarde (Earth Hour) is een internationaal evenement dat huishoudens, bedrijven en Overheidsinstellingen oproept om de verlichting en andere elektrische apparatuur in hun huis of kantoor of fabriek voor 1 uur niet te gebruiken (elk jaar in het weekend waarop de zomertijd ingaat) om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxide uitstoot te verminderen.
Op 31 maart 2007 werd voor het eerst Earth Hour*) gehouden in Sidney (Australië).
Toen heeft het, in dat ene uur, voor een verminderd energieverbruik gezorgd van tussen de 2,1 en 10,2 % (geschat) en deden er 2.2 miljoen mensen mee!
Dit evenement is in de loop der jaren gigantisch gegroeid, inmiddels doen ruim 135 landen en honderden miljoenen mensen mee. Allemaal om te laten zien dat ze zuinig willen zijn met alles wat de natuur ons biedt aan grondstoffen.
Nederland is een van de vele landen die meedoet aan dit initiatief.
Ik las in een artikel uit 2009 : Wanneer 500.000 Nederlandse huishoudens meedoen aan Earth Hour, besparen ze in dat ene uur net zoveel elektriciteit als 220 huishoudens een jaar lang voor verlichting nodig hebben.
Het ene uurtje zet dus wel degelijk zoden aan de dijk.
*) één der initiatiefnemers is het Wereld Natuur Fonds


En daar doe ik gewoon aan mee ! Johannes
LikeLike