Winterslaap en winterrust.

Sommige dieren houden een winterslaap: d.w.z. ze gaan ‘s winters in diepe slaap; het lijkt of ze dood zijn, hun lichaamstemperatuur zakt tot bijna 0 graden, de ademhaling en ook het hartritme worden op een (zeer)laag pitje gezet. Een winterslaap is continue, dieren in winterslaap ontwaken niet tussendoor: eten, drinken en plassen dan niet

Andere dieren houden winterrust, dat is minder drastisch dan de winterslaap. Deze dieren leggen hun lichaam min of meer stil,  de lichaamstemperatuur is maar een paar graden lager dan normaal en ze worden zo nu en dan wakker en sommigen eten dan wat.
Het resultaat is min of meer hetzelfde;  in winterslaap en winterrust  hebben dieren geen last van de koude temperatuur én van  voedselschaarste.

Een egel bv. begint zijn (haar) winterslaap in okt (of nov) en wordt wakker omstreeks april/mei

In ons land 3  komen 3 soorten slangen voor:  de adder, de gladde slang en de ringslang. Al deze soorten houden een winterslaap, wanneer zij wakker worden hangt erg van de buitentemperatuur af 

Eekhoorns en dassen houden, in tegenstelling wat de meeste mensen denken, géén winterslaap, wel winterrust. Eekhoorns bv hebben wat voedsel in het nest waar ze winterslaap houden. als ze “even” wakker worden kunnen ze snel even snacken. 

De Arctische grondeekhoorn komt voor in Canada, Rusland en Alaska en houdt wél een winterslaap, deze grondeekhoorn ligt acht maanden per jaar opgerold in zijn holletje. Zijn hersentemperatuur daalt tot net boven het vriespunt en zijn hartslag zakt tot ongeveer één slag per minuut.

Tot 1946 dachten we dat vogels géén winterslaap konden houden. Maar in dát jaar ontdekte zoölogen dat de nuttalls nachtzwaluw (genoemd naar de Amerikaanse natuuronderzoeker Thomas Nuttall  (1786-1859) wél  een winterslaap houdt; de lichaamstemperatuur van deze vogel daalt dan tot ca. 6 graden.

Deze vogel, die leeft in de Colorado woestijn heeft schutkleuren waardoor hij haast niet zichtbaar is.

De winterrust van de baribal (zwarte beer uit Noord-Amerika) kan wel 130 dagen duren, hij wordt niet wakker om te eten, te drinken of zijn behoefte te doen en zijn hartritme zakt van 50 naar 10 slagen/minuut, hij leeft 4 tot 7 maanden in vertraagde modus

Biologen bestuderen zijn (bijzondere) stofwisseling om te zien of die kennis zou kunnen bijdragen om mensen met nieraandoeningen te helpen.

En tot slot nog de vleermuizen wiens hartslag tijdens hun winterslaap zakt van 700 naar ongeveer 12 slagen per minuut Tijdens de winterslaap hangen vleermuizen op hun kop aan hun achterpoten; zij kruipen dicht tegen elkaar aan om niet te bevriezen.

Een gedachte over “Winterslaap en winterrust.

  1. Hoi Baars, De dierenwereld heeft bijzondere eigenschappen waarvan er in jou blog twee worden vermeld te weten de winterslaap en de winterrust. En dan dringt de vraag bij mij op : en hoe zit dat bij de mens ? Ik kan alleen maar uit eigen ervaring over slaap bij de mens spreken, ik ken in deze fase van mijn leven alleen de winterrust, het hele jaar door, omdat ik tijdens mijn slaap om de 1,5 uur naar het toilet moet. Daarna trachten meteen weer de slaap te vervolgen, wat overigens niet altijd lukt. Me4nsen op mijn leeftijd hebben minder slaap nodig en dat merk ik aak.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s