Hersenvoer.

Verleden jaar hebben we heel veel walnoten gezocht, we hebben ze gedroogd én gekraakt.

Er waren tijdens het drogen van onze ongekraakte noten kapers op de kust. In de schuur drogend bleek er zich ook één of meer muis(zen) aan te goed hebben gedaan. We hoorden ze knagen dus hebben we de noten verplaatst en maatregelen genomen om een muizengeboortegolf te voorkomen.

Toen ik e.e.a. opzocht over walnoten (en wat je ermee kunt doen) kwam ik in een soort spiraal van breinweetjes want, zoals bijna iedereen weet zijn WALNOTEN*) goed voor ons brein (we eten ze niet alléén voor het lekkere) Het zijn trouwens géén noten, maar steenvruchten (verzamelnaam voor diverse vruchten met een harde pit in het hart).

Walnoten bevatten omega 3 vetzuren (een groep meervoudig onverzadigde vetzuren) en zijn goed voor het functioneren van de hersenen.
Van binnen lijken walnoten ook een beetje op hersenen.
Omega-3 speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van zenuwen, het maken van verbindingen**) tussen zenuwen en het onderhouden van de bloedverzorging van de hersenen.
Walnoten hebben ook een positief effect op concentratievermogen en de informatieverwerking en geheugen

Al die gevonden breinweetjes, die in MIJN brein zaten MOESTEN eruit, dus ik heb ze even op een rijtje gezet. Misschien zit er iets bij dat u ook nog niet wist.

Brein(hersen)weetjes

* De hersenen (het brein) is het deel van ons centrale zenuwstelsel dat binnenin onze beschermende schedel ligt.

* Onze hersenen bestaan voor een belangrijk deel uit vet (binnen ons lichaam bevatten onze hersenen het hoogste percentage vet)

* Hersenopbouw vindt plaats in de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste twee levensjaren (het stopt tegen het 30ste levensjaar).

* Net als onze lichaamscellen worden onze hersencellen continu vernieuwd.

* Hersenschors is sterk gevouwen (groter oppervlak!) daardoor wordt de hoeveelheid zenuwcellen die de hersenen kunnen bevatten groter

* Hersenen wegen ongeveer 1,5 kilogram; ca 2% van ons lichaamsgewicht

* De hersenen zijn opgebouwd uit 86 miljard zenuwcellen en 1000 miljard gliacellen (=steuncellen)

* De hersenen gebruiken 20% van alle zuurstof die we opnemen (en 25 tot 30% van de energie die we tot onze beschikking hebben)

* In de hersenen ligt ongeveer 150.000 kilometer aan bloedvaten

* Hersenen zélf voelen géén pijn, maar registreren wel de pijn die we ergens anders in het lichaam voelen.*) De naam walnoot betekende vroeger niet-Germaanse oftewel “vreemde” noot
**) iedere hersenzenuwcel kan met ongeveer 5.000 andere zenuwcellen verbinding maken

Een gedachte over “Hersenvoer.

  1. Goede morgen Baars, Al vroeg bij de pinken. Volgens mij ben je neen ding vergeten, namelijk de hersenen zijn de basis van ons verstand en dragers van ons geheugen.. en voor mij ook oorzaak van mijn enorme oorsuizen. I heb besloten daaraan zo min mogelijk aandacht te geven, anders zou ik doordraaien. Dank voor je uitleg van o.a. mijn hersens, Johannes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s