139.943 deelnemers

Bij de Nationale Tuinvogeltelling afgelopen weekend werden 2.029.304 vogels geteld door 139.943 deelnemers. Ik was daar één van.

Iedere dag geniet ik van de aanblik van vogels in onze tuin; ik hoef er niet extra op gewezen te worden of extra te voeren om ze te lokken; ze zijn er altijd! (ze worden ook altijd gevoerd!) Meestal zijn er dezelfde vogels in de achtertuin; mussen, eksters, kauwtjes, Turkse tortels en een enkele gaai en merel. In de voortuin zijn voornamelijk zijn mezen en spreeuwen

Dit jaar was er een bijzondere gast in de achtertuin; een winterkoninkje. Hij (of was het een zij?) kwam vlak voor het raam pikken, zolang zelfs dat ik een foto van hem kon maken!

Ik telden verder nog 15 vogels in het halve uurtje en inderdaad ook in onze tuin was de huismus het meest vertegenwoordigd (met zijn vijven).

Gisteren werd de officiële totaaltelling bekend met op de nummers 1,2, en 3; de huismus, koolmees en pimpelmees.

De pimpelmees had de merel uit de top 3 verdreven! Zou dat iets te maken hebben met dat 2022 het Jaar van de Merel was? ( 2023 is het jaar van de Scholekster)*)

Dit jaar deden er minders tellers mee dan in de Coronajaren, kennelijk waren er nu weer meer “andere” dingen te doen dit weekend! [2022 was een topjaar qua Vogeltelling toen deden  ruim 170.000 mensen mee]

Wilt u volgend jaar ook mee doen met de Nationale Vogeltelling 2024?
Zet dan nu vast de aankondiging in uw  digitale agenda (of vast op 1 jan. 2024 van uw huidige papieren agenda) 26,27 en 28 januari 2024
*) Al ruim 20 jaar zetten SOVON Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland ieder jaar een vogel in de schijnwerpers die beter beschermd moet worden, omdat het soort steeds minder voorkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s