Brandmelders

Voor nieuwbouw in Nederland geldt dat op elke verdieping een rookmelder MOET hangen.

In febr. 2020 meldde de toenmalige minister van Binnenlandse zaken (BZK) Raymond Knops: “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Daarom wil ik het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw maar ook voor bestaande bouw.”
Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren, zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 ingaan. Ook worden hiermee problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers.  
(website van de Rijksoverheid)*)

Dus vanaf 1 juli a.s. is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in ieders huis. (De verplichting geldt ook in besloten ruimtes die dienen als vluchtroute)

Hier mee wordt het dus een wettelijk verplichting, óók als je in een huurhuis woont. 

Wij hebben één rookmelder geïnstalleerd en moeten er dus vóór 1 juli nog 2 bij hebben (de ene die we hebben, hangt onder de trap)

Een tip voor het eventuele ophangen van een rookmelder in de keuken: Wij hadden eerst een rookmelder in de keuken hangen (daar wordt immers het meeste vuur gebruikt) maar…….(bijna) iedere keer dat de vaatwasmachine open ging, begon de rookmelder te loeien. Uiteindelijk hebben we de rookmelder daar weggehaald. Niet direct boven de vaatwasser installeren dus!

*) https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/02/27/%E2%80%98rookmelders-straks-ook-verplicht-voor-bestaande-bouw%E2%80%99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s