Oldtimers, regen en een heks

In het Achterhoekse Zelhem (behorend bij de gemeente Bronckhorst) hebben ze hun eigen dorpsheks; Smoks Hanne. Het verhaal gaat dat ze ooit ECHT bestaan heeft, altijd omgekeerd op haar bezem vloog en zo tegen de Zelhemse kerktoren vloog.


Begin oktober wordt er vanaf Zelhem een OldtimerAutorit georganiseerd; de SmoksHannerit.



Ná de rit staan de auto’s opgesteld in het centrum van Zelhem, zodat iedereen ze kan bekijken, ook vracht-oldtimers staan daarbij opgesteld.

Dit jaar regende het, en niet zo’n klein beetje ook; voor de rit maakt dat weinig verschil, voor de bezoekers en de ondernemers met stalletjes en hun winkels open, des te meer; het was (te?) rustig

Wij trotseren de regen en gaan oldtimers  kijken.
Zoals ALLES wat in de Achterhoek georganiseerd wordt staat ook hier een TENT waar bier geschonken wordt! Smoks Hanne “vliegt” er boven rond.

En ook bij dit evenement is muziek!

Om het dorp af te zetten staat er een soort politieauto, een highway patrolcar met knipperende lichten. Net als wij er voorbij komen vraagt een jongetje waar het dakzwaailicht is; het antwoord is voor hem bedroevend: dat heeft deze auto niet! Als troost mag hij even de sirene aanzetten, dáár kan geen zwaailicht tegen op!


We zien Smoks Hanne overal terug in dit dorp, als mens van vlees en bloed, maar ook afgebeeld op de wegafzettingen, in het straatmeubilair, in een nis bij de supermarkt (vliegend om de kerk) en tussen de Achterhoekse vlaggetjes over de weg.

De “echte” Smoks Hanne mét bezem, loopt rond tussen de auto’s en praat met belangstellenden.
Ik maak een foto van haar en zie thuis pas dat ze één klomp en één aan schoen heeft!
Dit blijkt bij de legende te horen: omdat ze altijd op veel te grote klompen “ rondsmokste “ verloor ze een klomp op een van haar vliegtochten.

Een gedachte over “Oldtimers, regen en een heks

  1. Hoi Baars, Bij de informatie, dat ze altijd achterstevoren op haar bezemsteel vloog, kwam bij mij de term spookrijder naar boven, ogenschijnlijk hebben die twee niets met elkaar te maken, maar laat het aan de fantasie van de lezers over om dat op eigen wijze te te verklaren.. Verder deed het denken aan de eeuwen, waar heksen, of als zodanig geachte mensen, op de brandstapel eindigden. Dan is deze Zelhemse beter af. Mooi verhaal Baars, zoals altijd, Johannes

    Like

Plaats een reactie