Alcoholvrij?

In een bericht van drie jaar geleden las ik dat jongeren later én minder drinken.
Er stond: Volgens cijfers van het CBS is het aantal jongeren dat dronk in 2018 weer iets gedaald van 30,9 procent naar 30,5 procent.
Ik hoop dat die trend doorgezet heeft.

Drank maakt aantoonbaar veel kapot, vooral op jonge leeftijd
Tijdens de puberteit (tussen 12 en 20 jaar), vindt de rijping van het voorste deel van de hersenen plaats. Tijdens dat rijpingsproces vindt een soort reorganisatie plaats van het voorste deel van het brein, waarbij een groot aantal hersencellen wordt geëlimineerd. Dit is een normaal afbraakproces. Het probleem van alcohol is dat het dit proces versterkt, waardoor er te veel hersencellen worden afgebroken.
Bovenstaande legde een gedragsneuroloog gespecialiseerd in alcoholproblemen in een krant uit 2019 uit.

Sinds januari 2014 is de Drank- en Horecawet van kracht, dus is het voor jongeren (onder de 18 jaar) strafbaar om alcohol te kopen.
In Nederland mag iets “alcoholvrij” heten als er 0,1 procent alcohol in zit*)  
Dát bier mogen jongeren onder de 18 jaar dus wél zelf kopen

Er zijn redenen te over om minder ( niet?) te drinken; voor jongeren, maar natuurlijk ook voor volwassenen zou het beter zijn om minder te drinken (Een Nederlander drinkt gemiddeld 9,6 liter alcohol per jaar!)
Men mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed.**)

Er zijn heden ten dage meer alcoholvrije drankjes dan in de jaren ’80 en ’90.
Nú is bijvoorbeeld alcoholvrijbier meer algemeen aanvaard dan in 1989 toen cabaretier Youp van t Hek schamperde over een bepaald merk alcoholvrij bier én het type mensen dat dát dronk, dáár wilde niemand, volgens hem, bij horen!
Met name alcoholvrije speciaalbiertjes  worden nu steeds populairder.

Om alcoholvrij bier of wijn te maken zijn 2 methodes: de drank maken zonder alcohol, óf het “gewoon” maken en de alcohol eruit halen.
Dat laatste kan via vacuümdestillatie.
Bij dit proces verwarm je de drank zodat de alcohol eruit verdampt.
Het probleem daarbij is dat het kookpunt van ethanol (alcohol) rond de tachtig graden ligt. Als je bier of wijn zó warm maakt, verdampen er ook geur- en smaakstoffen en is de drank amper drinkbaar.
Om dit te voorkomen vindt het hele destillatieproces in een vacuümruimte onder lage druk plaats.
Door die lage druk gaat het kookpunt van ethanol omlaag, de alcohol verdampt dan bij ongeveer dertig graden (daarmee behoud je de smaak)

Wat ook kan is alcohol uit de drank filteren. Hierbij  wordt de drank onder hoge druk door meerdere heel fijne filters heen geperst, alleen de alcoholmoleculen passen er doorheen; de grotere smaakmoleculen blijven achter en zo kan veel smaak behouden blijven.
Er is ook een nadeel bij het filteren; het proces neemt veel tijd in beslag en is (daarom?) duurder dan andere manieren.

Bovenstaande geldt voor BIER, maar  voor wijn is het anders!
Het klinkt logisch :als je geen alcohol in je drankje wilt, moet je zorgen dat het er niet in komt, maar alcoholvrije wijn maken mag volgens de wet niet op deze manier:  Alcoholvrije wijn moet gemaakt worden van “echte” wijn (wijn mét alcohol )

Alcoholvrije wijn loopt dus achter bij alcoholvrij bier.
Alcohol vrije wijn schijnt een stuk zoeter te smaken dan wijn mét alcohol.
Doordat de wat bittere smaak van alcohol  bij wijn overheerst, proef je normaal het zoet niet zo (de alcohol zorgt ook voor een andere textuur, het maakt de wijn wat “vettiger en soepeler”)

Het zal dus wel, net als met alcoholvrijbier, een kwestie van tijd (en experimenteren van de drankfabrikanten) zijn vóór de alcoholvrije wijn “gewoon” én lekker gaat worden.

*) Het alcoholverbod geldt alleen als je drank koopt, in de winkel of aan de bar, thuisdrinken mag wel.
**) Een promillage van 0,5 betekent: In 1 milliliter bloed zit een halve milligram pure alcohol.


Een gedachte over “Alcoholvrij?

  1. Goede morgen Baars, Ik hoop dat de alcohol uit onze dranken verdwijnt, gelukkig schijnen de jongeren die beslissing voor een klein deel al te hebben genomen. Alcohol maakt veel kapot, dat is volkomen juist, ik weet dat uit ervaring en ik wens dat niemand toe, Johannes-

    Like

Plaats een reactie