Op de plek van…..

Er zijn gebouwen die me intrigeren. Wanneer zijn ze gebouwd? Waarvoor?
Wat is hun geschiedenis?
Soms duik ik erin en probeer e.e.a. te achterhalen, zoek ik foto’s, probeer zelf foto’s van het NU te maken.
Vandaag in Blaricum een ziekenhuis!

Begin 1900 is begonnen  met de bouw  van het Amsterdams Sanatorium voor Borstlijders in Blaricum
De architect, Eduard Cuypers* (1859-1927)  vond dat het gebouw moest lijkend op een chalet uit de Zwitserse  bergen

Sanatorium Hoog Laren ooit

Sanatorium Hoog Laren zoals het genoemd werd, opende in 1903 haar deuren.
In 1925 werd het gebouw aan beide zijden uitgebreid.
Eerst  kwamen de patiënten alleen uit Amsterdam, later werden ook uit patiënten uit de omgeving toegelaten. Tijdens de bezetting waren er Joden in het gebouw ondergedoken.

Toen tuberculose(TBC) (geleidelijk) minder voorkwam ontwikkelde Hoog Laren zich tot een klein ziekenhuis én een verpleeghuis voor demente ouderen.
Tot 1986, toen verhuisde het verpleegtehuis en werd Hoog Laren gesloopt.

Er werd al eerder gesproken over een regionaal ziekenhuis op die plek, maar het duurde tot 1990 voor Medisch Centrum Gooi Noord gebouwd was.

Ziekenhuis Gooi-Noord
ontstond na fusie van drie bestaande ziekenhuizen namelijk Majella te Bussum. Sint Jan te Laren en het Diaconessenziekenhuis in Naarden.Tergooiziekenhuizen ontstond op 1 januari 2006 na een fusie tussen Ziekenhuis Gooi-Noord (Blaricum) en Ziekenhuis Hilversum. 

Luchtfoto van het complex; het entree; de plantenkas en de fysio van Tergooi (Blar)

De vraag om in te spelen op de vernieuwingen in de zorg leidde in 2011 tot het besluit te bouwen aan een nieuwe hoofdlocatie in Hilversum, in de bosrijke omgeving van Monnikenberg.
Daar wordt in 2023 alle acute, intensieve en klinische zorg van de huidige locaties van Blaricum en Hilversum geconcentreerd.

Architectenbureau Wiegerinck (ontwerper nieuwbouw locatie Hilversum) meldt :Uitgebreide analyses en studies naar renovatie en hergebruik van het bestaande vastgoed leidden tot de conclusie dat nieuwbouw verstandiger en economischer was dan een intensieve renovatie van de -in de loop der tijd aan elkaar gegroeide- bestaande gebouwen.

Zo’n 31 jaar geleden werd het ziekenhuis gebouwd, en nu, zodra de nieuwe locatie in gebruik genomen kan worden, zal het gesloopt worden. Er werd (wordt) volop gespeculeerd wat er dan op deze locatie komen kan; luxe appartementen vrezen sommigen, want het terrein is verkocht aan  SF Blaricum BV (het ziekenhuis huurt het nu, zolang de nieuwbouw niet klaar is, van de nieuwe eigenaar)

Tergooi  meldt over de toekomst van het terrein in een persbericht: Het Tergooi-terrein behoudt voor een belangrijk deel een zorgfunctie. Als het Blaricums ziekenhuis is verhuisd naar de nieuwbouw in Hilversum, wil Tergooi in principe een tweede regionaal medisch centrum vestigen op de achtergelaten locatie. 
Tergooi benadrukt  (krantenartikel april 2020) echter dat het om een principebesluit gaat en dat het definitieve besluit en precieze invulling van het regionaal medisch centrum in overleg met de nieuwe koper zal plaatsvinden.

Pr nieuwe ziekenhuis Het nieuwe ziekenhuis is  ruimtelijk en licht en door de patio’s in het midden van de gebouwen, zijn deze van alle kanten omringd door groen. Met de unieke ligging midden in het bos creëren we een healing environment.


Ik geloof het zo; de unieke ligging en de gecreëerde “healing environment”, maar voor mij is een ziekenhuis een plek waar je heen gaat als je ziek bent.
De term “Healing environment” doet mij denken aan het aanprijzen van een wellness oord!
Uitbreiding en/of modernisering van het huidige ziekenhuis noodzakelijk?
Ik snap het.
Niet mogelijk in Blaricum maar wel in Hilversum?
Ik snap het.
Maar om 31 jaar ná de bouw een gebouw te slopen en algehele nieuwbouw te creëren lijkt mij kapitaalvernietiging.
Dát snap ik niet.*) neef van de beroemde bouwmeester P.J.H.Cuypers
Een gedachte over “Op de plek van…..

  1. Hoi Baars, Ik snap met jou ook niet waarom de Trappenberg naar Hilversum moest verhuizen. En ik weet ook niet wat de bestemming zal zijn. Er verandert veel de laatste tijd, een verschijnsel van deze tijd. Het is al aangekondigd in de afgelopen decennia, dat dit zou gebeuren, verandering bedoel ik,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s