In Nederland hebben we het over een openbaar toilet (het woord van Franse afkomst).
De afkorting wc , die uit het Engels komt; watercloset, letterlijk waterkast, gebruiken we meestal voor de toilet thuis
Er schijnen ongeveer 6000 openbare toiletten te zijn in Nederland.
Een (gemiddeld*) mens zit 50 minuten per week op de toilet, dat is zo’n 43 uur per jaar.
Hoeveel tijd daarvan zittend op een openbaar toilet is, kon ik niet vinden, maar, tenzij je alleen maar in huis blijft, maken we er allemaal wel eens gebruik van.
De meeste openbare toiletten in Nederland zijn schoon.(mijn ervaring)
We worden er vaak door bordjes naar verwezen.
In Hongarije stond de aanwijzing openbaar toilet zelfs op de straat


Sommige openbare toiletten zijn bijzonder.
Hele bijzondere zag ik ooit in Nieuw Zeeland op een helling van een berg in een regenwoud.

Er zijn openbare toiletten die van binnen en buiten leuk geïllustreerd met bloemenfotobehang beplakte deuren bijvoorbeeld, of met “echte” natuur in de wasruimte




Bijna overal is toiletpapier aan de rol, zelden moet je nog (op campings bv) je eigen w.c.rol meenemen
In 1890 werd het wc papier op de rol uitgevonden, daarvóór waren er al losse velletjes (verpakt in doosje van 1.000 vel) te koop.
In de Coronatijd waren vele openbare toiletten afgesloten en die “open” waren hadden aangepaste regels zoals een beperkt aantal mensen in de ruimte én een vastgestelde looprichting (toiletgebouw op een camping met bord buiten handenwassen vóór je naar binnen mocht )

In Rijswijk op een toilet hingen héél veel rollen; ludiek op gehangen; vermoedelijk om van het “gezeur” ( het wc papier is op) af te zijn.
In Vietnam stond soms een dame of heer in de openbare toilet die vroeg OF je papier nodig had; zo ja dan kreeg je een paar velletjes papier, waarvoor je moest betalen. (van “stiekem een grote boodschap doen” kon hier geen sprake zijn)
W.c. papier kon je daar soms NIET doorspoelen (de riolering kon dat niet aan) als je geluk had stond er een vuilnisemmertje waar je het vieze velletje in kwijt kon!

Ook op de Griekse eilanden is de riolering niet op doorspoelend toiletpapier berekend, daar staat (mijn ervaring) altijd een (pedaal) emmer voor het papier.

En nu we toch in het buitenland zijn aanbeland; de Franse “voetentoilet” kennen (en vrezen) de meeste Nederlanders ook. Altijd fijn dat het mooi weer is en je in zwemkleding of korte broek bent, want met een lange broek zijn plasspatten bijna niet te voorkomen.
Mocht u op de fiets, in de auto of in de vrachtwagen plotseling hoge nood krijgen dan is er een app waar u de dichtstbijzijnde openbare of semi openbare toilet kunt vinden. Handig! De app heet HogeNood .
( https://www.hogenood.nl/app)
*) een gemiddeld mens wil hier zeggen een man of vrouw zonder darmproblemen
Helaas kan niet iedereen gebruik maken van die app.
Want er zijn namelijk meer dan genoeg mensen
zonder smartphone! Ook zonder iphone of tablet!
En daar ben ik er 1 van.
LikeLike
Er is ook een boekje uitgegeven met alle openbare toiletten in Nederland, of dat up to date is , weet ik niet.
LikeLike