Op 30 juli jl. blogde ik over een olifant die in 1630 vanuit het toenmalige Ceylon op een VOC schip naar Nederland kwam; de eerste olifant in Europa!
Op dat blog kreeg ik een reactie van iemand die me wees op de Internationale Olifantendag die jaarlijks valt op 12 augustus.( de 224e dag van het jaar)
In 2012 stelde de Elephant Reintroduction Foundation*) deze Wereld Olifantendag in, voornamelijk om wereldwijd aandacht te vragen bij burgers en politiek voor de levensbedreigende situatie van olifanten en op te roepen tot het nemen van concrete beschermingsmaatregelen.
Olifanten worden nog altijd ernstig bedreigd door stroperij, verlies van leefgebied met als gevolg mens-dierconflicten, mishandeling en uitbuiting én de illegale houtkap. (Hansken in 1637 in Amsterdam getekend door Rembrandt)
Zelf denk ik meteen aan olifanten die, zoals Hansken, gehouden werden om mensen te vermaken en vaak niet goed verzorgd werden (door onkunde, geldgebrek of desinteresse)
Zo zagen we, ooit in Wenen rondlopend, een bordje zum Elefanten, nieuwsgierig volgden we de bordjes en daar in een soort ruïne van een paardenstal, zonder deur met alleen wat hooi lag een olifant aan een (korte) ketting. Hartverscheurend, zo’n majestueus dier in zo’n erbarmelijke toestand.
De witte olifant is het nationale symbool van Thailand. Al eeuwenlang worden die dieren daar ingezet in de landbouw, als transportmiddel en in het leger.
Tot 1917 kwam een witte olifant voor in de nationale vlag van Siam ( sinds 1939 Thailand)
13 maart is in Thailand Nationale Olifantendag
Aziatische olifanten zijn een bedreigde diersoort, hun aantal wordt wereldwijd op minder dan 50.000 geschat.
Aziatische en Afrikaanse olifant
Een Afrikaanse olifant, het grootste landdier ter wereld, weegt wel 3.000 tot 6.500 kilo!
De Aziatische olifant is kleiner dan de zijn Afrikaanse broer, zijn schouderhoogte is ongeveer tussen 2 en 3,5 meter en zijn gewicht tussen de 3000 en 5000 kg
Aziatische olifanten worden in het wild gemiddeld 60 jaar oud, in beschermde omgeving (dierentuinen) kan het oplopen tot wel 80 jaar.

Een olifant produceert zo’n 100 tot 120 kilo poep per dag!
Daar doen ze wat mee in Sri Lanka: ze verzamelen de poep, die door de zon uitgedroogd is. De poep wordt vervolgens gekookt met toevoeging van Margosablad (voor desinfecterende werking). Na 8 uur koken wordt afvalpapier uit de kantoren van Colombo toegevoegd en samen ingekookt. Van die verkregen pap worden vellen papier geschept (van 10 kilo olifantenpoep worden ca 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt).**)
Oud en nieuw nieuws over olifanten
* Op de Olifantendag van 2013 werd bekend gemaakt dat 15 Ned. reisorganisaties olifantvriendelijk zijn geworden. Ze besloten om hun beleid aan te passen en olifantenritten en –shows volledig uit hun reisaanbod te schrappen.
* De, voor zover bekend, oudste Aziatische olifant overleed in 2003 op 86-jarige leeftijd in de dierentuin van Taipei.
* In Safaripark Beekse Bergen is de grootste olifant van Europa te vinden.
Zijn naam is Calimero (3.40 m hoog) hij woont sinds 2004 in Safaripark Beekse Bergen en hij weegt om en nabij de 7.000 kilo.
Calimero schijnt één van de grootste olifanten ter wereld te zijn.
Calimero
* Olifanten leven vaak in gemeenschappen met veel soortgenoten, ze hebben empathische gevoelens ( ze kunnen vrolijk zijn maar ook rouwen )
* Olifanten nemen vaak de kortste weg naar hun eet – of drinkplek. Ze lopen achter elkaar en willen zo weinig mogelijk energie verspillen. Wij, mensen, noemen, die niet- officiële paadjes die de routes korter maken, dan ook olifantenpaadjes
* Men zegt weleens dat iemand een olifantengeheugen heeft; het geheugen van een olifant is namelijk uitstekend: Aziatische olifanten hebben het grootste volume aan hersenschors voor cognitieve verwerking van alle levende landdieren!

*) Sinds de lancering in 2012 heeft World Elephant Day de steun gekregen van meer dan 65 natuurorganisaties over de hele wereld
**) oa verkrijgbaar in WereldWinkels
Hoi Baars, Een enorm groot , lief en trouw dier, waarop nog steeds jacht word gemaakt ter verkrijging van het ivoor en worden gedood daarom. Ik wil dit als aanvulling op jouw informatie toevoegen, teneinde deze misdadigers een halt toe te roepen, Dit bericht kan wereldwijd verspreid worden, Johannes
LikeLike