Héle grote boten

In de werkhaven in Huizen (dé haven van ’t Gooi)  ligt sinds eind november de Ark van Noach; 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog. Een gevaarte!
We zagen, al fietsend in het havengebied, de ark  liggen, maar wisten niet waarvoor DEZE ark was, dus thuis maar eens opgezocht.Het blijkt het eerste drijvende Bijbelse themapark (met 4 verdiepingen) van Europa te zijn.
Voor de bouw van deze ark blijken 1200 FSC bomen nodig te zijn geweest

De buitenkant is gebouwd met cederhout afkomstig uit Canada, het binnenruim is van dennenhout gemaakt. Meer dan 50 werklieden en kunstenaars hebben in een half jaar tijd het interieur gebouwd naar ontwerpen van beeldend kunstenaar Michaela Bartonova

Ik las dat het hier om een replica van de echte ark van Noach gaat maar dan een stuk kleiner!
In het bijbelverhaal van de ark, (opgetekend in Genesis 6-15 ) staat:  “Maak hem driehonderd el lang, vijftig el breed en dertig el hoog.” (ca.137 x 23 x 13,7 meter; het volume was ca 43.200 m³). Of zo’n grote ark ooit bestaan heeft of niet, deze ark boezemt qua afmeting MIJ in ieder geval ontzag in!
De ark is op een binnenvaartschip gebouwd, vroeger transporteerde het binnenschip ijzererts.
NU heeft ark géén motor; ze wordt daarom gesleept.

Bij  de werkhaven van Huizen komen schepen komen via een vaargeul vanaf het Gooimeer, en leggen dan bij de buispalensteiger aan.
We zagen daar niet alléén de replica van de Ark van Noach liggen, maar nóg een groot schip.
Het blijkt een hotelboot voor tijdelijke opvang van asielzoekers (max.150) te zijn


Tijdelijk, omdat de vluchtelingen NU, wegens plaatsgebrek niet terecht kunnen in de Nederlandse AZC’s  (asielzoekerscentra)
Het gaat hier om vluchtelingen die ouder zijn dan 18 jaar, nog geen verblijfsstatus hebben en niet afkomstig zijn uit de zogenoemde veilige landen.
Ik las dat er op 31 dec. jl. 25 vluchtelingen zijn aangekomen, ze zijn door de plaatselijke bakker verwelkomd met speculaas.
Of er inmiddels al meer vluchtelingen op de boot wonen, weet ik niet, maar ik las wel dat de vluchtelingen in groepen zouden komen.
De vluchtelingen kunnen tot maximaal 31 maart in de hotelboot verblijven.

Er is een groot parkeerterrein bij de werkhaven, prettig voor de (vele?) bezoekers van de museumboot, maar voor de  vluchtelingen is het wel een uitzicht op een ongezellig kaal stuk beton. Er is een stuk met rood/wit lint afgezet, daarbinnen zijn picknicktafels gezet om buiten te kunnen zitten; het ziet er vrij troosteloos uit.

Aan de andere kant van de werkhaven zijn wit, grijs en blauwgekleurde boothuizen(opslag?), er liggen ook een paar gewoon formaat luxe boten.
Er is ook een pier, die we affietsen tot het eind: als het pad eindigt komen er braambosjes en dan het Gooimeer.

Er is, op het moment dat wij er fietsen een “vergadering” van aalscholvers aan de gang, allemaal in een kring met veel geluid! Een apart gezicht.

Verderop, op een leuning, hebben twee aalscholvers zich afgezonderd, de één droogt zijn vleugels, de ander mediteert! (niet alle aalscholvers zijn luidruchtig)
Twee meeuwen houden ze in de gaten én maken er een mooi zwart/wit decor van

Een bijzonder stukje Huizen, dat voor een aantal vluchtelingen helemaal “bijzonder” zal zijn als tijdelijke “veilige haven”
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s