Ooit hadden de graven van Culemborg een landgoed bij het buurtschap Het Beggelder, thans behorend bij Dinxperlo (dat zelf weer tot de gemeente Aalten behoord)
In de analen staat vermeld dat in 1647 de boerderij op het landgoed verpacht werd aan een zekere Bernd te Rietstap. Die familie kocht later het landgoed van de graven.
In 1874 kocht een Gerhard te Rietstap uit Den Haag dit van zijn Dinxperlose te Rietstapfamilie

Gerhard had dit landgoed willen nalaten aan een katholieke orde, landgoed én een som geld (fl.5500,=) Dit stond ook in zijn testament, maar toen hij in 1909 stierf en het testament zou worden uitgevoerd wilde de Katholiek Orde deze nalatenschap NIET aanvaarden.
De religie in het dorp was overwegend protestant: De katholieke orde zag een vestiging daar niet zitten!
Daarop verwierf een, eveneens in Den Haag wonende, neef de nalatenschap.
Ook aan het aanvaarden van deze nalatenschap zat een voorwaarde; er moest op het landgoed een r.k. kerk worden gebouwd.
De neef was slim, aangezien er geen maten werden genoemd vroeg hij vergunning voor een piep klein kerkje: met een lengte van 6,40 meter, een breedte van 4,50 m en een hoogte van 5,00 m.
In nov. 1911 verleende B&W van de gemeente Dinxperlo de vergunning en in 1912 was de kerk, gebouwd in de tuin voor het huis, klaar

De “kerk” werd nooit ingezegend, noch gebruikt voor religieuze doeleinden.
Wel als opslagruimte. Ik las dat er ooit kippen, zelfs varkens in huisden!
In 1921 werd het landhuis inclusief kerkje verkocht.
De nieuwe eigenaar had NIETS met het kerkje en verwaarloosde het.
In kwam het in handen van de Gemeente In 1984 wilde een naastgelegen bedrijf uitbreiden en werd het, toen kleinste kerkje van Nederland afgebroken en vijftig meter verderop steen voor steen weer opgebouwd, mét de naar het westen gerichte toren en het koor naar het oosten.
Deze keer wél op een betonnen plaat als ondergrond (mocht het ooit nog een keer nodig zijn dan kan het kerkje in één keer verplaatst worden)
Het bleef niet bij het ene bedrijf waarvoor de kerk verplaatst werd. Nu is de, eens zo landelijke omgeving, een industrieterrein
Het was voor ons inderdaad even zoeken! Het kerkje ligt aan de Meniststraat [Isaac Menist (1886-1943) was 40 jaar voorganger van de Ned. Isr. Gemeente Dinxperlo en stierf in 1943 in concentratiekamp Sobibor (Polen)]
Helaas was het kerkje gesloten; het is NU in gebruik als expositieruimte maar alleen ( af en toe) in de weekends open.



Het was het kleinste kerkje van Nederland maar…..in 2012 kwam er “iemand” de maten van het kerkje opnemen en in 2013 werd er bij een zorgboerderij in Kallenkote een gebedsruimte opgeleverd van 6 bij 4 meter (Ook hierin worden, bij mijn weten, geen kerkdiensten gehouden)
Het kerkje in Dinxperlo staat op de Rijksmonumentenlijst en wordt vermeld in het Guinness Book of records.
Hoi Baars, Rietstap deed bij mij onmiddellijk een naam van een onderwijzer van mijn Lagere School herinneren, die daar veel op leek: Rietveld, een vreemde vogel, in de lijn van kerk en daarmee dus geloof : ik zat dus op een protestante school en wij opende de ochtend altijd met gebed. En nu de vreemde vogel: zijn +aanzet tot gebed van de kinderen luidde als volgt : 1. Handen op de rand van de bank! , 2.ogen sluiten ! en 3. Eerbiedig !
Hierbij zei vermeld dat 1. 2. en 3 ook werden gesproken. Ik wist niet wat me overkwam, zo hadden wij thuis niet leren bidden. Later op de H.B.S. kwam ik hem weer tegen, nu als tekenleraar ! Johannes
LikeLike