T.V.:Earth Tropical Islands ”Madagaskar”

Op 12 februari jl werd op NPO 2 een aflevering uitgezonden van Earth Tropical island: aflevering Madagaskar.( NU nog op Uitzending gemist te zien)
Ik wist weinig tot niets over de Republiek Madagaskar zoals het land officieel heet.

Het is het oudste eiland  ter wereld dat ca. 90 miljoen jaar geleden wegdreef van India en Afrika en het op 3 na grootste eiland (na Groenland, Borneo en Nieuw Guinea)*.

Er zijn daar, volgens de documentaire, ca. 15.000 soorten dieren die nergens anders voorkomen en zo’n 55 miljoen jaar geleden de oversteek van 400 km (vanuit Afrika) gemaakt hebben
De maki (lemuur) was één van de eerste dieren die er kwam “aangespoeld” en die nu, door het ontbreken van bedreigende roofdieren, in de verschillende vormen geëvalueerd is.

Er zijn, door een bergketen die midden over het eiland loopt, verschillende soorten klimaten, waardoor er zowel woestijn, als regenwoud als door de mens aangelegde rijstvelden (terrassen) zijn
De mens schijnt begin van onze jaartelling op het eiland te zijn gekomen, vermoedelijk vanuit Azië en Afrika.


Wat enorme indruk op mij maakte in deze documentaire waren de gigantisch hoge kalkrotssteen formaties waar een bepaald soort lemuren leven, die aangepast zijn aan deze barre natuur en daar klimmen om “verderop” verse blaadjes (ze leven van plantaardig voedsel) te eten.


EN de bijzondere BAOBAB, een boom die 25 meter hoog kan worden en in regentijd water opslaat om de droge tijd te kunnen overleven. In de documentaire zien we mensen die het water uit deze boom halen. Ze hebben de binnenkant van de boom uitgehold en  halen het daar “opgeslagen” water uit om te kunnen overleven.

Zelf heb ik, in Nieuw Zeeland onder een Kauri tree gestaan van, denkt men, 4.000 jaar oud en zo’n 50 meter hoog. Zo’n woudreus maakt dat je je als mens zóooo nietig voelt en beseft dat je eigenlijk maar een “mier” bent in de oneindige natuur.**)

Het commentaar bij dit soort natuurfilms, hoewel  informatief, vind ik soms storend (met opgeklopte spanning, of een bepaald diersoort het daar wel zal redden bv.)

Een prachtige documentaire van een prachtig eiland


*) Ik dacht dat Australië het grootste eiland ter wereld was, maar dat wordt gezien als een continent en niet als eiland!
**) Natuur die  NIET oneindig blijkt te zijn, ook hier is de mens de natuur aan het verruïneren (bomen kappen)

Een gedachte over “T.V.:Earth Tropical Islands ”Madagaskar”

  1. Hoi Baars, Die uitzending heb ik genist, maar de door KPN geïntroduceerde zender “Love Nature” heeft, zonder enige vorm van reclame, dus ongestoord prachtige natuurfilms, waarvan een film over Madagaskar niet ontbreekt en de films regelmatig worden herhaald. De informatie die je ons gaf, heb ik via deze bijzondere zender ook gehoord, niettemin dank voor je betrokkenheid, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s