Musiom

Aan de rand van het historisch centrum van Amersfoort is een museum voor hedendaagse kunst gevestigd: Musiom ( Musiom is de Oudlatijnse vertaling van “muzen”- de godinnen van de kunst)

In plaats van er langs te rijden (meermalen gedaan) zijn we er nu naar binnen gegaan.
Wat een ervaring!

Ten eerste het gebouw! In mijn ogen ziet het er van buiten uit als een bedrijfshal.
Van binnen is het verre van dat!

Het gedeelte waar je binnenkomt (aan de Stadsring) is als Verenigingsgebouw in 1964 neergezet.
Nu licht en luchtige ruimtes met een mooie, rustige sfeer.
We worden welkom geheten en er wordt verteld wat er nú te zien is*) én dat er nergens in Nederland zoveel werken van één specifieke generatie (kunstenaars geboren rond 1950) bijeengebracht is.

Achter het voormalige verenigingsgebouw is een ruimte die van oorsprong, een in 1913 gebouwde doopsgezinde kerk is. Nu ingericht met kunst. 
Twee van de oorspronkelijke “hemelsblauwe” kerkramen zijn nog in volle glorie te zien; van de andere ramen (allemaal gelijk) zijn alleen de blauwen bovenkanten nog te zien ze stralen een prachtig licht uit. Er staat gedeeltelijk een witte wand voor, waar kunstwerken zijn opgehangen

Achter in de kerk is een “bad” waar ooit de doopsgezinden gedoopt werden. Het bad is nog te zien, er staat kunst in, (door de spiegeling op de foto niet te zien)en er ligt een glazen plaat over. Mooi dat dit oorspronkelijke bad ook in dit museum een doel gekregen heeft en nog behouden gebleven is.

Van één van de aangesloten kunstenaars (27 zijn bij het museum aangesloten en hebben allemaal werken aangeleverd voor de collectie) Johan Abeling hangt, behalve een schilderij, ook een quote aan de wand; ze raken me allebei!

Er is  in het museum een mogelijkheid om iets te drinken. In die ruimte zijn de tafels kunstwerken op zich.

Door een raam is de (drukke) Stadsring te zien, maar binnen is het rustig, haast sereen.

De vogelkunst van Leon Veerman spreekt mij bijzonder aan en ook speciaal zijn de kunstwerken van glas van Hans Janssen en Willem van Oijen

Op de eerste etage is de museumgalerie waar kunst van de deelnemende kunstenaars te koop is.

Een museum om zeker eens te bezoeken (Museumjaarkaart geldt)

Ook de kunst in “de tuin” mag er wezen, een tuin zonder bloeiende planten, met af en toe een beetje groen waardoor de kunst wel alle ruimte krijgt om tot haar recht te komen Zoals bij het werk van Hans Janssen aan een muur

Ook hier veel variatie in de kunst ; o.a. een “bloemige” tafel met 2 aparte stoelen (waarbij ik aan ridders moet denken) een sierlijke tangodanseres en het beeld “door de knieën” van  cortenstaal (mijn favoriet)

Buiten en binnen, fascinerende, uiteenlopende kunst die je beroert (mij in ieder geval wel).

De nieuwe tentoonstelling “Amersfoort Concreet” zal op 10 mei van start gaan; dan zullen 23 kunstenaars hun eigen invulling geven aan de term “concrete kunst” **)
Deze tentoonstelling zal, tot 18 augustus, in Amersfoort te zien zijn, verspreid over twee locaties: Musiom en Mariënhof (een vroeger stadsklooster van ruim 500 jaar oud )

*) We zagen de tentoonstelling “Verstilde monumenten”, die helaas, als u dit leest, al voorbij is.

**) De term concrete kunst is in 1930 geïntroduceerd door Theo v. Doesburg (18831-1931) en synoniem voor geometrische abstractie

Plaats een reactie