Zoönose

Zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan.
Ongeveer 2/3 van de verwekkers van infectieziekten is afkomstig van dieren.
In Nederland kennen we daarvan onderandere  COVID 19, de ziekte van Lyme, de vogelgriep en sinds op 20 mei de eerste besmetting met het apenpokkenvirus in Nederland geconstateerd is, nu dus ook monkeypox. (Ik las dat er in Nederland momenteel 12 gevallen van monkeypox bekend zijn)

De pokken was een vreselijke ziekte waaraan in de 18e eeuw jaarlijks in Europa zo’n 400.000 mensen dood gingen.

In 1796 besloot de Britse arts Edward Jenner ( 1740-1823)*) vocht uit een koeienpok van een melkmeisje te gebruiken om een kind tegen deze ziekte te beschermen.**)
Het woord vaccineren, dat toen ontstond komt van het Latijnse vacca= koe. (het koepokkenvirus= vaccina)

Doordat er een wereldwijd vaccinatieprogramma werd opgezet  zijn de pokken “uitgestorven”
(in 1977 was het laatste geval van “natuurlijke” pokken in Somalië)

Vele  Nederlandse ouderen zijn nog  op school tegen de pokken ingeënt  (en hebben daarvan nog vaak de littekens op de bovenarm) In Nederland werd tot 1974, volgens het Rijksvaccinatieprogramma, tegen de pokken ingeënt

Minister Ernst Kuipers (VWS) schreef onlangs een brief naar de Kamer dat naar verwachting het ooit gegeven pokkenvaccin ook bescherming biedt tegen de Monkeypox.

We hopen maar dat het bij de huidige 12 gevallen blijft, zo niet, dan is het te hopen dat het vroeger gegeven vaccin tegen pokken ook blijkt te werken bij het monkeyvirus. (dat scheelt, als er gevaccineerd moet worden, een heleboel prikken)


*) Ooit was ik in Berkeley bij Jenners geboortehuis, waar ik voor het eerst van deze dokter hoorde.
**) variolatie was al wel eerder bekend= het overbrengen van korsten of pus van de pokkenblaasjes van een patiënt naar een gezonde persoon. Dit was een gevaarlijke methode!

Een gedachte over “Zoönose

  1. Goede morgen Baars, Even weggeweest, want onze oudste dochter, Mischa en jongste, enige zoon, Marco, hebben mij ontzettend blij gemaakt en dat werkt dan dagen door bij mij. Mijn tweezitsbank en de krakkemikkige tafel stoelen en wat losse troep zijn naar de stort gebracht en ze kwamen terug met 3 tweede hands eetkamer stoelen welke in één woord 100 % beter waren dan de oude. En Marco, bijgestaan door Mischa, heeft de door mij online aangeschafte 1 persoons fauteuil in elkaar gezet. Dus ik was blij ! !
    Ik heb je blog met interesse en nieuwsgierigheid gelezen, en ja ik ben in dienst nog gevaccineerd voor pokken en het litteken zit er nog. Veel jongens waren er ziek van, daarvan heb ik niets gemekt, nu met de corona geschiedenis dus bewust geweigerd, tijden en mensen veranderen, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s