
De Dag van de Arbeid (in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een “feest”dag van de socialistische, communistische en anarchistisch arbeidersbeweging.
In veel landen (België en Frankrijk o.a.) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag.
In Nederland geldt dit maar voor een beperkte groep. Ambtenaren, bankemployees, beurshandelaren en werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij, zo las ik
De dag vindt in België, Nederland , Suriname, Aruba en Curacao elk jaar op 1 mei plaats.

In communistische staten én in landen waar communisten en socialisten veel invloed hadden, stelde paus Pius XII in 1955 het feest van Sint Jozef Arbeider in, eveneens te vieren op de eerste dag van mei
De wens om invoering van de 8 urige werkdag is er één van zeer lang geleden. Ik las onlangs dat Engelse ambachtslieden in de 16e eeuw al om kortere werkdagen vroegen.
Bij het eerste congres (1889) van de Tweede Internationale (Internationale org. van socialistische partijen en vakbonden) werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. Dit plan was bedacht door de Amerikaanse vakbond American Federation of Labour (AFL).
Op 1 mei 1890 werd de eerste internationale Dag van de Arbeid gevierd met grote demonstraties voor de achturige werkdag in verschillende landen, zoals in Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Spanje, Italië, België, Nederland , de VS, Denemarken, Noorwegen en Zweden.(De Britten organiseerde de eerste zondag in mei een grote bijeenkomst)
Alleen in de VS had de staking direct succes: in sommige vakgebieden werd een negenurige werkdag werd ingevoerd. En in sommige deelstaten kregen timmerlieden een achturige werkdag.

Op het congres van de Tweede Internationale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken.
In de VS werd de dag van de arbeid oorspronkelijk ook gepland op 1 mei, maar president Grover Cleveland (22 én 24 ste President van de VS) verplaatste de viering naar de eerste maandag in september. De datum: eerste maandag van september werd, n.a.v. een parade die de Knights of Labour (Amerikaanse vakbond die actief was aan het einde van de 19e eeuw), op 5 september 1882 in New York hadden, vastgesteld
De Dag van de Arbeid gaat vandaag de dag meer om het gevoel van internationale verbondenheid, men “viert de strijd om betere arbeidsomstandigheden.

Lieve Baars, Er kleven nogal wat gedachten en vragen aan een dag van de Arbeid. Duidelijk is dat het hel veel voeten in de aarde heeft gehad voor we in deze tijd belanden met gereguleerde werktijd, Nu is deze vraag weer actueel geworden en dreigt ons opgebouwde zekerheid niet zo zeker te zijn als we dachten, maar ik weet dat het goed gaat komen, Maar het kan lang duren, mar de moeite van het wachten waard, Liefs Johannes
LikeLike