De kleur paars!

Paars schijnt de meest geestverruimende kleur te zijn die er is, dat heb ik niet van mezelf maar las een artikel over Jean-Gabriel Causse (1969- ) die het boek “De verbazingwekkende invloed van kleuren” heeft geschreven. Deze Franse kleurenexpert schijnt in zijn boek “wetenschappelijk” te schrijven over kleuren en hun invloed; kleuren kunnen mensen angst aanjagen, afschrikken of ons kalmeren.

Met  de benoeming van de kleur paars heb  ik nogal wat moeite: is iets paars, violet, purper of lila? Er zijn zelfs nog meer nuances zag ik nu!

Mijn lief is een ietsiepietsie kleurenblind in het roodgebied (dat kwam ooit uit toen hij een vliegtest moest doen) hij ziet (en benoemt) kleuren anders dan ik.
In een groen grasveld springt voor mij een rode bal er uit, hij ziet de bal pas als hij precies weet waar hij ligt. Kleuranders dus!

Ik heb ooit een kleurencursus gedaan daarin werd je je bewust welke invloed kleur had op je leven.
Blauw is rustgevend, weet ik nog, er verteld werd dat er vaak bij dokter, psycholoog, psychiater of specialist een aquarium in de wachtkamer stond. Mensen die daar naar keken  zouden daarvan rustig worden! (onze huisarts had ten tijde van de cursus een aquarium in zijn wachtkamer!)
Psychiatrische inrichtingen zouden vaak “een blauwe kamer” hebben, daarin konden patiënten “rustig” worden.

Toen wij dit nieuwgebouwde huis kregen heb ik de toilet blauw geschilderd (een andere “kamer” helemaal blauw vond mijn lief géén goed idee)
Als ik nu een kalmerende invloed wil ga ik naar de toilet!
Het werkt!

Op internet (kleurenpsychologie.nl) vond ik over de kleur paars:
Paars of violet is de kleur van luxe. Het weerspiegelt het gevoel met royaal, stijl, rijkdom en spiritualiteit.*)De kleur paars is eeuwenlang gebruikt door mensen die een elitaire status bekleedden.
(Lila, aubergine, lavendel en koninklijk paars zijn omschrijvingen die toebedeeld kunnen worden aan paars.
)

prinses Mariléne Koningin Maxima en Prince


Paars (ook wel violet of purper)  wordt in de Rooms Katholieke kerk gebruikt voor de dagen van de Adventstijd, de Kerstnoveen, de Veertigdagentijd en op andere boete- en voorbereidingsdagen, en bij begrafenissen.

De Paus

Wikipedia: De kleur paars wordt ook wel gezien als een symbool voor passie, inventiviteit, inspiratie, originaliteit en spiritualiteit.

De kleuren blauw en rood worden samen paars.

In de politiek hebben we een Paars kabinetten (KOK 1 en 2) gehad, het blauw was van de VVD en het rood van de PvdA (en het groen van D66) Kabinet-Kok I (1994-1998) was het eerste Nederlandse kabinet in tachtig jaar waarin geen confessionele partij zitting had.


In de natuur is de kleur paars (of violet, purper of lila) geen zeldzaamheid.
Ik heb een paar foto’s (van mijzelf ) van paarse planten in onze tuin opgezocht.

Een gedachte over “De kleur paars!

  1. Ik moest meteen aan de machtig mooie film denken, The colour Purple, al vele malen bekeken.
    En blauw is mijn kleur, maar het rustgevend aspect herken ik niet zozeer.
    Wel herken ik je uitgebreide serenade over kleur, als immer met veel feiten en feitjes, dank Baars, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s