Sebastiaan en andere spinnen

Onlangs las ik, dat in een gemiddeld huis zo’n 1500 spinnen leven
( bron: Brancheorganisatie voor Plaagdierenbeheersers)

Ik ben niet bang voor spinnen maar 1500 vind ik toch wel wat veel om samen in een huis mee te leven. Aan de andere kant, 1500 spinnen uit mijn huis verdrijven lijkt me wel een tijdrovende bezigheid.

Spinnen zijn nuttige beesten; ze eten oa muggen, motten en oorwurmen. Dus als heb je spinnen hebt, zul je geen, of weinig oorwurmen, motten en muggen in je huis hebben.

Bepaalde spinnen zijn in praktisch ieder huis te vinden: zoals  bijvoorbeeld de grote trilspin en de getijgerde lijmspuiter:

De grote trilspin doet zijn naam eer aan, hij gaat, als er gevaar dreigt heel hard trillen in zijn web. Dat trillen is een verdedigingsmechanisme. Buiten schrikt hij dan vogels (zijn vijanden) af, dan gaat hij zo hard heen en weer dat vogels de spin niet mee zien

De getijgerde lijmspuiter is een klein spinnetje (3 tot 6 millimeter) die zich graag verschuilt in de donkere hoekjes van een huis, hij eet kleine insecten en soms kleinere spinnen. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat hij draden uit zijn hoektanden “spuugt” (bij de meeste spinnen komt het spinsel uit een klein gaatje in hun achterlijf, maar de lijmspuiter maakt zijn plaksel in een gifklier in zijn kop)

Spinnen wonen graag op plekjes waar de mens niet of nauwelijks komt, zoals achter een radiator. Ze houden niet van stof, want als dat in hun web gaat zitten kleeft het niet meer en vangen ze geen prooien meer.

Bij het opzuigen met een stofzuiger gaan  de meeste spinnen dood; ze stikken door het stof in het apparaat. Als ze NIET meteen stikken kunnen sommige huisspinnen (met een lijf van minimaal 1,5 centimeter) de stofzuiger wel uitkruipen.

Wil je toch (een begin maken met) het verwijderen van spinnen dan is het oppakken van een spin met een kartonnetje en een glas  de diervriendelijkste manier, je kunt hem (of haar) buiten in de natuur weer loslaten .


Zelf pak ik de meeste spinnen gewoon( blote handen) voorzichtig op en zet hem of haar in de tuin (Een avondspin brengt zegening en een spin in de morgen brengt kommer en zorgen)

Wie was “Sebastiaan” in de titel van dit blog?
Dát was de spin die Annie M.G.Schmidt “verzon” en waar ze een geweldig gedicht over schreef


Tot slot las ik een tip ( die ik zelf nog niet geprobeerd heb):
Spinnen schijnen een hekel te hebben aan de geur van munt!
Een muntplant in de vensterbak schijnt spinnen “af te schrikken”( net als een citroengeranium muggen verjaagd). Een tip die te proberen valt, al denk ik niet dat één muntplantje genoeg is om 1500 spinnen af te schrikken)


Een gedachte over “Sebastiaan en andere spinnen

  1. Hoi Baars spinnen, jazeker ze zijn in huis, en ik behandel insecten op dezelfde wijze als jij : een glas pf jampot en een karton en buiten zetten. Oprapen met blote handen is mij iets te veel, zeg maar durf ik niet, maar diervriendelijk benaderen is een must. De enige die wel is een pets krijgen zijn muggen,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s