Veteranendag (26/6)

Op de laatste zaterdag van juni bedankt Nederland haar veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden.
Op de t.v. waren, voorafgaand aan deze dag spotjes over de Veteranendag en zong Stef Bos een speciaal lied over/voor de Veteranen.

De Veteranendag wordt altijd gehouden rond 29 juni *), de geboortedag van Prins Bernard (1911-2004)

Ik ken(de) verschillende veteranen die ( vóór de Coronatijd ) naar een reünie van hun onderdeel gingen, helaas zijn de meesten daarvan overleden.

Ik las op op de site van de Rijksoverheid De Nederlandse Veteranendag is niet alleen bedoeld voor de veteranen zelf. De dag is ook nadrukkelijk voor het algemene publiek.

Sinds 2006 is de Veteranendag (ingesteld door de Nederlandse Regering)  verheven tot Nationaal Evenement.

In 2005 is in Nederland de witte anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor veteranen
Het Nationaal Comité Veteranendag roept gemeenten op om een speciaal Witte Anjer Perkje aan te leggen, dat bloeit in de weken en dagen voorafgaand aan de Veteranendag om zó de veteranen te eren.

De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen.

In onze straat woont ook een veteraan, hij had me al verteld dat dit jaar de reünie niet door kon gaan, maar dat er “iets anders” georganiseerd zou worden.
Dat klopte want in de avond van 26 juni, rumoer in ons buurtje: er kwamen legervoertuigen in onze straat; een ludiek optochtje, waarbij ik ook onze burgermoeder in een voertuig zag zitten. Ze gingen naar zijn huis, waar, naar ik aanneem “iets” afgegeven werd.
Persoonlijk lijkt me dit voor een veteraan leuker dan een wit anjerperkje! (ik heb hem er nog niet over gesproken!)

*) Eerst werd de dag gehouden OP de geboortedag van Prins Bernard.

Een gedachte over “Veteranendag (26/6)

  1. HOI BAARS, HETIS GOED DAT JE DE VERSCHILLENDE FESTDAGEN IN JE BLOGS IN DE GATEN HOUDT, WANT ZE NEMEN PER JAAR TOE.. ZE HEBBEN ALLEN EEN FUNCTIE, DE EEN MEER ALS DE ANDER. EN IK BEN HET MET JE EENS ANJER PERKJES DOET ME NIETS, HET KAN OOK ZOALS BIJ JOU IN HET DURP, ZELFS DE STRAAT, IS GEBEURD, VEEL PERSOONLIJKER.DAN VOOR DE AANDACHT AAN DEZE MENSEN, ZIJ DOEN IETS WATR IK EN VELEN MET MIJ NIET DURVEN, JOHANNES

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s