Koeiendans

In 2022 stonden er 3,7 miljoen runderen [waarvan 1,6 miljoen melkkoeien] in Nederland geregistreerd. Een half miljoen daarvan staan ALTIJD op stal; de rest loopt een deel van het jaar buiten.

Als je langs weilanden fietst of autorijdt zie je, nu weer, koeien in de wei staan te grazen.
Veel van die koeien staan van medio november tot medio april op stal. Vóórdat ze in april naar buiten mogen moeten de weilanden droog zijn én moet er genoeg gras voor ze zijn.

Dat naar buitengaan van koeien kan een waar spektakel zijn, de koeien “huppelen” en springen (van blijdschap? Van de frisse lucht?) Het is heel bijzonder sommige van die logge dieren zo dartel te zien.

beeld koeiendans

Een boer, niet ver van ons vandaan, laat mensen van dit spektakel meegenieten. Omdat ik hun nieuwsbrief lees, zag ik dat 22 april DE koeiendansdag zou zijn.

Dus waren we afgelopen zaterdag op die boerderij. Massa’s mensen, sommige met een hond, maar de meesten met (kleine) kinderen. Er heerst een verwachtingsvolle sfeer, alsof Sinterklaas zo zou komen. De koeien loeiden in de stal [Zouden ze weten wat er te gebeuren staat?]

We gaan eerst even naar ze binnen kijken en zien dat er nog best een stapel voer (hooi) in voorraad is. In afwachting van het koeienuitlaatevent kijken we ook even bij de jonge dieren: biggetjes, geiten en lammetjes. Grote beschuiten kondigen aan waar de jonge dieren zijn en van welk geslacht ze zijn.

Als het bijna 11 uur is gaan de hekken over de weg dicht, de koeien gaan zó oversteken naar de wei aan de overkant. Veel mensen klonteren samen bij de hekken. Ik ben niet zo gek op mensenmassa’s, dus blijf een beetje achter en zie dus niets. Geen nood, na de oversteek komt de wei.


Ook daar is het loeidruk, de meeste foto’s die ik gemaakt heb zijn van achterhoofden. Veel ouders (meest vaders) hebben hun spruit op hun nek gehesen, zodat ik wat foto’s van achterhoofden en kinderruggetjes heb.

De koeien rennen, met een enkel kalfje er tussen, eerst helemaal naar de rechterkant van het weiland, keren dan om en rennen naar links. Een groot wonder dat er geen verstuikte koeienpoten ontstaan. De hele winter binnen in de stal en dan, met dat zware lijf,  hard rennen!
Als de “nieuwigheid” er af is en kinderen een ijsje willen en dus vertrekken uit de frontlinie kan ik een paar foto’s van blije koeien maken.

De boer en boerin hebben een veldje vol bloeiende tulpen met een bord erbij dat, voor 50 cent per tulpenbol, je die mee naar huis mag nemen. Daarvoor krijgen de kinderen een soort houten draagbakje. Niet iedereen snapt het concept van “mét bol” maar al dan niet geduldige moeders leggen het uit, en na 2 tulpensteeltjes gaan de volgende tulpen  mét bol en al de grond uit.

Het is een feestelijke dag. Een beetje van de koeienpret straalde ook op de mensen af, zeker op ons.
(Later op de dag begon het te regenen, hard te regenen)
Wij én de koeien hadden geluk gehad!

Een gedachte over “Koeiendans

  1. Hoi Baars, Bijde koeien k[mt het nu inieder eval recht, ik heb de dans gezien op TV en het is ontroerend te zien dat de uitbundigheid zo intens is. Je foto’s mogen er zijn Baars , liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s