Dag van de Aarde (Earth Day)

De dag van de aarde, Earth Day, valt ieder jaar op 22 april. De doelstelling van deze dag is mensen bewuster te laten worden over hun consumentengedrag en wat dit voor impact heeft voor onze aarde

De Dag van de Aarde werd in 1970 in het leven geroepen door de toenmalige Amerikaanse senator
(en gouverneur van Wisconsin) Gaylord Nelson (1916-2005).

Op 22 april 1970 riep de senator op tot protesten om aandacht van de bevolking en de regeringen te vestigen op de milieuproblemen die de planeet bedreigden. Het succes van de manifestatie (VS) was gigantisch: zo’n 20 miljoen mensen demonstreerden en eisten gedragsverandering
Dát evenement op díe datum was de aanleiding voor de latere goedkeuring van belangrijke milieuwetten in de VS

Vanaf 1990 wordt Earth Day ook in andere landen gevierd

In Nederland introduceerde de Stichting Dag van de Aarde  sinds 2002 de Dag van de Aarde: een nationale dag voor bezinning en plezier (het gaat niet alleen over de natuur maar om wereldwijde, duurzame ontwikkeling) Er wordt ook een  Krant van de Aarde uitgegeven

De tijd vanaf 22 april tot eind mei wordt bestempeld als “de Maand van de Aarde”. (tegenwoordig is er een wereldwijde organisatie, genaamd Earth Day Association, die de activiteiten coördineert)

Er worden  op deze dag dingen georganiseerd maar je kunt ook zélf dingen ondernemen; alleen of met familie of vrienden de buurt waarin je woont, een stuk strand of bos, gaan schonen met vuilniszak, een boom (of meer) planten, en/of  zaadjes in de grond stoppen en zo de planeet wat groener maken.

Er is al lang veel aan de hand met de aarde: zo is de gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen en is de zeespiegel in die tijd met 20 cm gestegen, is er gigantisch biodiversiteitsverlies  en dreigt uitputting van natuurlijke aardhulpbronnen.
Dat allemaal bij elkaar is mega  verontrustend.
Zó verontrustend dat klimaatactivist Wynn Alan Bruce zichzelf uit protest op Earthday 2022 op het plein van het Hooggerechtshof in Washington D.C. in brand stak (Bruce overleed de volgende dag)


Er zijn nog meer dingen gebeurd m.b.t. de natuur op 22 april gebeurd:  in 1905 werd op dié datum de
Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten opgericht.

De aanleiding waarvoor onderwijzer, schrijver en veldbioloog dat samen met zijn vriend Eli Heimans (leraar en natuurbeschermer) dat deed, heb ik nooit eerder geweten.

Eli Heimans en J.P. Thijsse

De reden:
De toenmalige Burgemeester en wethouders van Amsterdam dienden in 1904  een voordracht bij de Gemeenteraad in om het Naardermeer te dempen met stedelijk afval.
Door het oprichten van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten én het aankopen van het Naardermeer (crowdfunding avant la lettre?) bleef het Naardermeer een groene oase in plaats van een afvalbelt! Dank u, heren!

22 april een Natuurbeschermdag bij uitstek!

Een gedachte over “Dag van de Aarde (Earth Day)

  1. Goede morgen Baars, Uit jou blog heb ik 1 zin er uit gelicht : Het Naarder meer dempen met stedelijk afval, het toont ten ene male de foutieve (mijn inzicht) gedachtegang van deze mensen en zo zijn er helaas velen. Maar,,,,, alles sal reg kom !!, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s