Reddingbootdag

Afgelopen zaterdag was de Reddingbootdag, een open dag bij de 46 stations van de KNRM.
Wij bezochten een van die reddingstations.
|

De KNRM is  in 1824 ontstaan na een scheepsramp bij Huisduinen. Tot die tijd werden  schipbreukelingen meestal aan hun lot overgelaten.

Bij deze scheepsramp voeren 7 inwoners van Huisduinen in een sloep naar het zinkende fregat. Er werden, bij de 2de poging 11 mensen gered. Bij de terugtocht van de 3de poging om de kapitein, stuurman en bootsman op te halen werd de sloep door een golf overspoeld. Van de 10 mensen in de sloep werd er maar één gered.
Daarna werden de reddingsacties professioneler aangepakt.

De voertuigen waarop de boten de zee in worden gebracht stonden klaar om bekeken te worden


Wij kijken de serie op de BBC “Saving lives at sea”, daarin (camera’s op helm van de redders) zien we reddingsoperaties van de RNLI op Engelse binnen- en buiten wateren.

Nu kunnen we naar het materieel van de Hollandse KNRM kijken en praten met “Hollandse redders”. Eén daarvan vertelt ons dat ze contact hebben met de RNLI en tot voor kort in Schotland hun opleiding kregen. Nu is die opleiding in Nederland, in IJmuiden.

Kinderen spelen in de opblaasbare reddingsvlotten en met de 2 reddingsboten zijn korte vaartochtjes te maken

Ook op het medische vlak is er e.e.a. te zien, de kuipbrancard en een ambulance met de deur open, zodat ook die te bekijken is, er staat een broeder bij die uitleg geeft

Kinderen kunnen met een spuit van (houten) reddingswerkers,die in het water staan, de zuidwesters af spuiten.
Als het gelukt is stapt één van de reddingswerkers het water in om de zuidwesters weer op de poppen te zetten. Dát vinden de kinderen haast nog leuker dan het spuiten zelf!

Binnen zien we behalve de koffie en verfrissende drankjes, KNRM vlagjes hangen, een grote Dieseltank staan en verschillende KNRM posters.

Eén lid van de reddingsbrigade vertelt dat de afleveringen van de BBC in Saving lives at sea, volgens hem erg realistisch opgenomen zijn. Er zijn spectaculaire reddingsacties op t.v. dát (spectaculaire) hebben ze hier minder; ze rukken wel zo’n 70 x per jaar uit! Hij vertelt van een luchtballon die ooit dreigde in het meer te zullen landen. Dit station ( en meerderen stonden paraat, gelukkig kon de ballon uiteindelijk zelf op de dijk landen.

Ook zij gaan, net als de mannen bij de Engels reddingsbrigade, ná elke reddingsactie de boot helemaal schoonmaken vóór hun dienst erop zit.

Ze hebben dus, als wij vertrekken, nog het een en ander te doen!