Botanische tuinen Utrecht

De grootste academische botanische tuinen van Nederland met een oppervlakte van 100.000m2 zijn de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht.
Deze tuinen behoren ook tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen in Nederland.

Drie jaar na de oprichting van de Utrechtse Universiteit zijn de tuinen ingesteld, in 1639. Eerst puur als onderwijstuin voor studenten in de medicijnen (het vak Biologie bestond toen nog niet).

Toen  had de tuin een oppervlakte van ongeveer 1 ha en was het met ca.650 plantensoorten een “kleine” tuin. De tuinen lagen toen nog op verschillende plekken.

Nu is het grootste deel van dé universitaire tuin te vinden rond Fort Hoofddijk in Utrecht.

Spectaculaire tuinen met kassen, prachtige waterpartijen, rotstuinen (hoogste punt 12 meter) en ca. 10.000 plantensoorten.
Een geweldige plek om een tijd door te brengen ( 2023 kwamen 178.032 mensen de tuinen bezoeken én zo’n 1.000 studenten kwamen voor onderwijs in de tuinen)

Ik heb een foto impressie gemaakt van mijn bezoek in de tuinen,planten én dieren; meerkoetjes, hagedissen en kauwtjes.

Deze laatste vlogen en hipten om de tafeltjes van het terras,als bezoekers vertrokken, streken zij neer om de achtergelaten kruimels op te eten.

Ook op het terrein behuizingen, zowel voor allerlei soorten vogels; kleine en grote nestkastjes, als bijenkorven  en insectenhotels voor de kleinere dieren.

De variëteit in de tuin is enorm: moestuin, medicinale planten


kuipplanten, wilde bloementuin,

maar ook kassen met exotische planten.


Bijzonder leerzaam ook, teveel om in dit blog te vermelden.

Ik heb een bezichtigingsadvies: ga zelf kijken:  geniet en leer.

Leer dingen zoals oesterzwammen die op koffiedik (dat op deze locatie vrijkomt) gekweekt worden

Leer:
Dat clivia’s ook wel Sint Jozefplant genoemd worden omdat ze meestal bloeien omstreeks 19 maart, de naamdag van Sint Jozef en dat één specifieke cliviasoort bestoven wordt door pagevlinders, terwijl de andere cliviasoorten door honingzuigers bestoven worden.  

En lees dáár dat 900 miljoen jaar geleden algen, als eerste planten zijn ontstaan.

Zie, leer en verwonder u,maar bovenal: geniet van hoe divers de natuur kan zijn!