Museumhaven Zutphen

De mooie, eeuwenoude Hanzestad Zutphen*), gelegen aan de IJssel, heeft 5 havens:
* Vispoorthaven,
* Jachthaven de Mars,
* Industriehaven
* Jachthaven Noorderhaven en de
* Houthaven, een historische Museumhaven.


In de Museumhaven liggen historische schepen, bewoond (bewijs: de was die er aan de waslijn op de boot wordt opgehangen) en onbewoond (afgedekt en geblindeerd)

In de binnenvaart in Nederland zijn 2 keerpunten geweest: de overgangen van zeilschepen naar gemotoriseerd vervoer over water én die van hout- naar ijzerbouw.

Hier in de museumhaven, voor iedereen te aanschouwen, liggen oude, historische binnenschepen.
Het oudste  zeilschip dat ik zag was gebouwd in 1898; de Eben Haëzer **) een schip gebouwd voor de overtocht over de Zuiderzee  ( het heeft tot 1960 gezeild)

De Naias ( najade, waternimf in het Latijn) is een zeillogger, in 1915 gebouwd en in 1927 omgebouwd tot kustvaarder. Als kustvaarder heeft het onder de Zweedse, Noorse en Deense vlag gevaren. In 1992 werd het schip weer terug in Nederland gebracht en geschikt voor bewoning gemaakt  (aan het uiterlijk schijnt weinig veranderd te zijn, het geeft vlgs het informatiebord “…een representatief beeld van een kustvaarder uit 1930.”

Er zijn veel historische boten (van de buitenkant) te bekijken, zoals stoomsleepboot “Leentje” een stoomsleepboot uit 1915, waarvan in 1938 de stoommachine vervangen werd door een dieselmotor. Ook de in 1928 gebouwde “Lotus” was ooit een stoomsleepschip

“Vrouw Klaasje”, een Noordzeebotter, in 1930 op een werf in Doesburg gebouwd, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in beslaggenomen en gebruikt als bewapend patrouilleschip. Na deze periode werd het schip in 1947 mét “oorlogsschade” voor fl.17.000,-, verkocht, kreeg het een nieuwe naam én een 2 cilinder Kromhouthoutmotor; het werd toen op de Noordzee gebruikt om op haring te vissen.

De museumhaven is een “echte” haven, een haven waar je (veilig) op aanlegsteigers langs deze historische boten kunt lopen en waar historische schepen nog steeds één of meer nachtjes kunnen aanleggen (voor € 7,50 per nacht)

Vóórdat ik in deze museumhaven geweest was dacht ik dat een Hagenaar iemand was die op de zandgrond in Den Haag is geboren (op veengrond in Den Haag geboren, ben je een Hagenees)
nu weet ik dat een Hagenaar óók een historisch zeilschip is, speciaal gebouwd om bouwmaterialen door de grachten van Den Haag te vervoeren.
We zagen hier Hagenaar “Helena” liggen, in 1909 gebouwd als zeilschip.

Ook voor binnenvaartvervoer voor andere plaatsen werd vroeger een speciaal zeilschip gebouwd! In de Museumhave ligt steilsteven “Allegonda”. Een steilsteven, weinig diepgang, werd speciaal gebouwd voor  vervoer op de kleine kanalen in Groningen, waarbij de mast en giek werden gebruikt als hijskraan bij het laden en lossen van voornamelijk aardappels en bieten.
In 1950 kreeg dit schip een stuurhut!

De mannen uit ons gezelschap kijken naar de technische dingen, motorvermogen en dergelijke, ik kijk meer naar details, de beschildering, de pot met gras (begin van een tuintje?) de indrukwekkende touwen en de ankers.

Te bedenken dat vroeger zoveel goederen per schip over de Nederlandse binnenwateren werden vervoerd én op welke manier? Met deze schepen!

NU wordt de meeste goederen (45% van totaal) met vrachtauto’s over de weg vervoerd 767 miljoen ton (in 2020); de binnenvaart neemt ( 2020)  “slechts” 338 miljoen ton  voor haar rekening.

Het was een interessant bezoek aan deze haven, zeker aan te raden voor (vracht)schip liefhebbers. “De vader van Loesje” had in deze haven nog een “wijsheid” achtergelaten.

*) Zutphen is één van de oudste steden van ons land. Het stadje ( ca. 47.600 inwoners) telt meer dan 450 (!) Rijksmonumenten.

**) Eben Haëzer= locatie van  “de steen  der hulp”. (Bijbelboek 1 Samuel 7 vers 12  zegt Samuel: Tot hier heeft de Heere ons geholpen”)

Een gedachte over “Museumhaven Zutphen

  1. Mooi geschreven en zeer informatief, omlijst met mooie foto’s geeft het een goed beeld van de Museum haven die in Zutphen ligt.

    Like

Plaats een reactie