De wonderschone Miao

Al eerder blogde ik over mijn legpuzzel ”verslaving”
Er MOEST een legpuzzel klaarliggen, voor als de puzzel waar we op dát moment aan werkten af zou zijn. Dus gingen we meestal vóór dat moment bereikt was naar de Kringloopwinkel om een nieuwe puzzel te kopen.

Een tijdje geleden waren we in een winkel (voor iets totaal anders dan een puzzel) toen ik een vierkante groene doos zag met een afbeelding van beeldschone Chinees meisje in traditionele kleding met lotusbloemen en een zwaan.

De puzzel sprak me erg aan, dus ik kocht hem.

Op een gegeven moment was er weer een puzzel klaar en besloten we de Chinese puzzel te gaan maken.

Het was een puzzel van 750  zeer vreemd gevormde stukjes.
Totaal anders dan alle puzzels die we daarvoor hadden gedaan!

We hebben de puzzel gemaakt. Door de vreemd gevormde stukjes was het moeilijk de patronen van Miao’s kleding te volgen, maar het maakte het aan de andere kant ook weer makkelijker omdat een vreemd gevormd stukje makkelijker te vinden was.
Het was een leuke klus (vrijetijdsbesteding) Toen hij af was, glanzend en stevig in elkaar was hij heel mooi; té mooi om meteen uit elkaar te halen, zoals we met de andere puzzels wél gedaan hadden.

Ik keek nog eens goed op de doos en zag in minuscule kleine gele lettertjes op een groene glimmende achtergrond dit verhaal in het Engels staan:

Miao Shan was,in de 12de eeuw,de jongste dochter van de koning van een zuidelijke provincie van China.
Toen Miao de huwbare leeftijd had bereikt wilde haar vader dat ze met een adellijke, rijke man trouwde. Miao wilde niet trouwen. Haar vader bedreigde haar met van alles en nog wat, maar Miao bleef weigeren en ze voegde eraan toe dat ze liever NON wilde worden.
Haar vader ontstak in woede en dreigde haar te zullen doden.

Miao verliet daarop het paleis en vluchtte naar de bergen in het Noorden. Daar bracht ze verscheidene jaren in meditatie door, totdat ze hoorde dat haar vader ernstig ziek was.
Ze bad tot de goden om hem beter te laten worden. De goden lieten haar weten dat als een rechtvaardig iemand zijn hand en een oog afstond en daarvan een drankje zou maken dat de zieke vader op zou drinken, hij zou genezen.

Miao offerde haar hand en oog en bracht, verkleed als bedelmonnik het drankje naar haar vader.
Haar vader genas van de drank en wilde weten wie de deze drank had gebracht.
Miao maakte zichzelf bekend. Toen de vader zijn jongste dochter herkende schaamde hij zich en bracht de rest van zijn leven met boetedoening door.

De Goden waren getroffen door de onzelfzuchtige daad van Miao, ze heelden haar oog en hand en verhieven haar tot Godin; Kwan Yin= de Godin van Genade

Zó ben je aan het puzzelen en zo leer je iets over een bijzonder onzelfzuchtige daad in het vroegere China.

Nu zit de puzzel van Miao in een lijstje, we vonden haar té mooi om weer terug in de doos te stoppen.

Plaats een reactie